Чарівна

Краса, любов, мудрість

Розмарин в кулінарії: властивості і застосування

Розмарин з'явився вперше в Середземномор'ї. З латинської назви цієї спеції можна перевести як «морська роса», тому що його квіти ростуть на узбережжі морів і нагадують морські бризки.

Розмарин - помітне рослина. Кількість прийме, які пов'язані з розмарином, безліч. Наприклад, нареченої вплітали його в зачіски і букети, а наречені визначали по зростанню куща розмарину долю своєї сім'ї.

До всього іншого, ця рослина використовували як приворотне - вважалося, що розмарин захищає від злих духів і відганяє нічні кошмари. У 16 столітті в Англії пройшов слух, що сад, повний розмарину - ознака головування жінки в родині. Англійські чоловіки тут же кинулися знищувати добру частину саду, залишивши тільки стільки, скільки необхідно для кулінарії. Але, як показала багаторічна історія, їм і це не допомогло - вони все рівно завжди будуть залежні від жінки.

Як вирощувати і зберігати розмарин

Кращим в світі вважається розмарин з Провансу. Але і в нашому кліматі можна спробувати його виростити.

    * Ця рослина любить теплий клімат, тому теплиця - найкраще місце. Висаджують його на початку весни живцями з інтервалом в 10 сантиметрів. У разі заморозки, кущі необхідно укрити нетканим матеріалом. Тільки через два роки живці перетворяться в кущі.
    * Догляд - це регулярний полив, прибирання бур'янів, розпушення грунту, знищення шкідників, а в темний час доби - необхідно підсвічувати рослина. Пересаджувати рослину, яка росте в горщику потрібно 2 рази в рік.
    * Прибирати розмарин слід в період цвітіння. Листя зрізають, висушують в провітрюваному приміщенні, розтирають і упаковують в герметичні банки. При правильному зберіганні розмарин може зберігатися у вас до 3 років.
    * Один двометровий кущ розмарину може забезпечувати вас свіжим листям круглий рік.

Застосування розмарину в кулінарії

У цій області використовуються висушені товчене листя розмарину. Пряність чудово підходить до свинини, баранини, кролятини, і звичайно, до домашньої птиці. Останньою він надає запах дичини. До того ж, розмарин рекомендують застосовувати в приготуванні запіканок, піци і страв з макаронів, а так само всіляких десертів.

Розмарин прекрасно поєднується з вершковим маслом, тому використовувати його можна як в з хлібом, так і в якості мариновки м'яса. Також розмарин можна добавляять в соуси, підливи і в супи. Тільки тут є маленький нюанс: використовувати з лавровим листом розмарин не варто, як не варто і перетримувати його в супі. В іншому випадку блюдо придбає гіркуватий смак.

Можна підійти до готування з креативом і використовувати квіти розмарину як урашения різних страв. Наприклад, в десертах і фректових салатах квіти будуть виглядати як не можна до речі. Це дуже здивує і порадує ваших гостей.

Рецепти з розмарином

Розмариновий мед дуже корисний і смачний продукт. Він містить в собі тільки плюси - одні від розмарину, інші від меду. Так чому ж не використовувати і не приготувати своєму коханому чоловікові одне з найсмачніших ласощів?

Тости з інжиром, брі та розмариновою медом

   1. Все, що необхідно для приготування, це хороший інжир. Пошукайте стиглі і соковиті плоди. Їх кількість залежить від кількості тостів, з розрахунку - один інжир на один тост. Отже, інжир нарезаете хрестиком і розкриваєте, як квітка.
   2. Далі на кожен тост кладіть інжир і маленький шматочок брі, або великий, якщо хочете, як вам буде доречно по композиції.
   3. Далі поливаєте всю красу медом і посипати листям розмарину.
   4. Запікати тости рекомендується в духовці при температурі 220 градусів, або 10 хвилин під грилем до повного розплавлення сиру. Після цього можна пригощати і пригощатися.

Кролик, запечений з розмарином

Досить просте, ситне і дуже смачна страва. Їм залишаться задоволені як чоловіки-мясоди, так і дівчата, що сидять на дієті.

   1. Кролика замочіть у воді з ложкою оцту на 8 годин. Потім вийміть, обсушити, розрізати.
   2. Далі на оливковій олії обсмажте кролика до золотистої скоринки.
   3. Дві середні червоні цибулини і одну головку часнику поріжте і відправте до ролика на 3 хвилини.
   4. Додайте 230 грам маслин без рідини і смажити 8 хвилин.
   5. До страви додайте кілька гілочок розмарину і накрийте кришкою або фольгой.Запекайте в духовці 20 хвилин. Смачного!

 

Скільки всього може зробити гілочка цього дивовижного рослини - і до чаю, і до супу, і до м'яса. Радійте, що знайшли такого всемогутнього помічника на вашій кухні!