Чарівна

Краса, любов, мудрість

Складаємо меню до свята

Як показує практика, для багатьох складання меню до свята є непростою справою. З одного боку, хочеться продемонструвати гостям багатий і смачний стіл, а з іншого, - завжди існує фінансове обмеження. Чи можна знайти «золоту середину» і скласти ідеальне меню до свята? Так, якщо врахувати кілька «нюансів»!

Багаторічна практика складання свят на всі випадки життя дозволила виявити основні правила складання меню:

   1. Необхідно знати кількість запрошених гостей. Хіба варто витрачати час на приготування 30 страв, якщо прийдуть в гості тільки двоє? Тому кількість їжі повинно бути порівнянна з кількістю запрошених персон.
   2. На столі має бути достатня кількість як овочевих, так і м'ясних страв. Винятком з правил з'являється, якщо в родині всі дотримуються посту, є вегетаріанцями або захоплюються сироїдінням. Якщо ж тільки один-двоє запрошених дотримуються нетрадиційного харчування, то для них досить приготувати парочку страв. У тому ж Письмі згадувалося про те, що якщо християнин в гостях відмовляється вживати їжу господарів, то він тим самим ставить себе вище за них. Це вже схоже на гордині. Тому дозволяється трохи «гріховної» їжі, але з чистими помислами і при відсутності іншого їстівного страви. В кінцевому рахунку, вони ж можуть принести і блюдо власного приготування! На моїй практиці був випадок на весіллі, коли крім овочевий нарізки всі страви були м'ясними. Наречена вирішила не включати в меню занадто «банальні» салатики з капусти і моркви. А гості не могли нормально їсти, адже дуже хотілося «розбавити» жирне овочами, яких практично не було. Тому не варто нехтувати навіть звичними салатами на пісному маслі або зі сметаною.
   3. Новинка в з'єднанні з уже знайомими рецептамі.Как правило, один-два нових салату здатні внести пожвавлення серед старих друзів. Але не варто забувати, що і звичні раніше страви теж радують гостей. Тому краще залишити те, що усі знають і люблять, а до них вже додати новинку. У такому випадку, якщо раптом новинку з яких-небудь причин не оцінять, запрошені зможуть оцінити рівень приготування знайомих салатів.
   4. Поєднання листкових і свіжоприготовлених салатів. Як правило, за пару годин до приходу гостей починається самий пік активності господині. Треба встигнути нафарбуватися, накрити стіл, приготувати гарячі страви, накришити зелень, яка з часом може втратити свій зовнішній вигляд. Велику масу справ можна дещо зменшити, якщо в меню буде досить страв, які можна було приготувати заздалегідь. Наприклад, холодець, морква по-корейськи, мариновані огірки готуються напередодні. Котлети і тефтелі зазвичай хороші як теплими, так і гарячими. А ось бутерброди краще готувати практично перед подачею на стіл.


   5. Заміна інгредієнтів. При обмеженому бюджеті можна приготувати безліч смачних страв. Наприклад, в голубці досвідчені господині додають трохи більше рису і спецій, щоб зберегти їх м'ясний смак. В котлети для обсягу додають хліб, а для соковитості - цибуля і, навіть, кабачки. Якщо в рецепті варто «лайм», то його сміливо замінюють лимоном. Подивіться уважніше на відібрані рецепти: чи можна їх трохи «видозмінити», порадувати гостей новим звучанням? Тільки будьте уважнішими, адже не всі продукти поєднуються між собою!

 


Пам'ятаєте вислів «чим багаті, тим і раді»? Не слід влазити в борги, аби накрити стіл багатший і цікавіший. Якщо проявити кмітливість і організувати конкурси, то навіть промахи в кулінарії втратять свою силу перед сміхом гостей. Так що будьте винахідливі і все у Вас вийде!