Чарівна

Краса, любов, мудрість

Святкове меню на День Народження

День Народження - найголовніший для більшості з нас свято. Але з часом виснажується фантазія, з'являються однакові страви на столі. Хочеться чогось нового, але не менш смачного. Яким же має бути меню на День Народження? Що оригінального можна поставити на стіл, здивувавши гостей?

Склад меню на День Народження

Якщо Ви вирішили відзначити своє свято вдома, то потрібно заздалегідь визначитися, які страви і в якій кількості Ви будете готувати. Однак тут не слід перестаратися і готувати занадто багато всіляких страв, швидше за все, до більшості з них справа так і не дійде. Крім того, це повинні бути відносно нескладні у приготуванні страви, особливо в тому випадку, якщо приготуванням Ви будете займатися одні. В іншому випадку Ви так втомитеся, що Вам вже не захочеться ні свята, ні святкового столу.

Вибір страв для Вашого Дня Народження залежить від формату заходу. Чи будете ви весь час сидіти за столом, або, можливо, Ви хочете влаштувати фуршет, а незабаром перейдете до розважальній програмі та танців. Крім того, тут варто обов'язково враховувати вік Ваших гостей і пору року. Чим холодніше на вулиці, тим більша кількість їжі буде з'їдено.

Напишіть на листочку, скільки Ви хочете приготувати салатів, скільки закусок, гарячого. Причому, намагайтеся готувати якомога менше однотипних страв. Наприклад, якщо Ви вирішили робити традиційний салат «Оселедець під шубою», не варто робити і ще один рибний салат, наприклад, «Мімозу».

Традиційні страви на День Народження

    * По-перше, це звичайно, закуски. Їх не повинно бути занадто багато, їх мета - не перебити апетит перед основною стравою, а навпаки порушити його. На столі досить буде трьох - п'яти видів закусок.
    * По-друге, це зрозуміло салати. Досить буде трьох видів різних салатів. І просто чудово, якщо основа у цих салатів буде різна, наприклад, рибний салат, овочевий і м'ясний.
    * По-третє, нарізка. Нарізка не рахується окремою стравою, але вона завжди має бути присутня на столі. Не робіть занадто багато нарізок одного продукту - такі страви швидко завітрюються і псують загальний вигляд. Досить буде по 1 тарілці (в залежності від кількості людей) м'ясної, рибної, овочевий і сирної нарізки.
    * По-четверте, на столі для Дня Народження обов'язково повинен бути присутнім гарнір. Мінімум одного виду. Найчастіше, це або картопляне пюре, або картопля, запечена під майонезом.
    * По-п'яте, і це практично головне блюдо на столі, гаряче. Один вид гарячого повинен бути обов'язково. Але можна приготувати і 2-3 види, наприклад.
    * І завершальний акорд свята - десерт. На святковому столі він повинен бути обов'язково. Це може бути торт, пиріг, різноманітні тістечка або печиво, морозиво, желе і пудинги. Тут орієнтуйтеся на переваги більшості гостей. Якщо Ви не знаєте їх смаки, можете приготувати два - три види десерту, щоб вже точно догодити всім.

 

Рулет з лаваша з крабовими паличками

Склад:

    * Крабові палички - 200 г
    * Сир ковбасний - 200 г
    * Часник - 2 зубчики
    * Вершкове масло - 100 г
    * Майонез - 100 г
    * Лаваш - 2 шт
    * Кріп - 1 пучок

Приготування:

   1. Крабові палички нарізати маленькими кубиками. Охолоджений ковбасний сир і вершкове масло натерти на тертці і змішати з крабовими паличками.
   2. Зелень дрібно нарізати, часник придушити, змішати з приготованою раніше сумішшю, додати майонез і спеції. Отриману масу намазати тонким шаром на лаваш, згорнути рулетом, зверху замотати харчовою плівкою і покласти на кілька годин в холодильник. Перед подачею нарізати красивими шматочками, навскоси.

Салат з куркою і маринованими грибами

Склад:

    * Твердий сир - 200 г
    * Копчена курка - 400 г
    * Мариновані гриби - 50 г
    * Цибуля ріпчаста - 2 головки
    * Яйця варені - 4 шт
    * Часник - 3 зубчики
    * Свіжі помідори - 5 шт
    * Лимонний сік - з ½ лимона
    * Сіль, майонез

Приготування:

   1. Дрібно нарізаємо цибулю, обсмажуємо його разом з грибами. Курку нарізаємо кубиками. Сир і яйця трьом на тертці.
   2. Робимо соус. Для цього майонез змішуємо з лимонним соком і часником.
   3. Починаємо викладати салат шарами, промазуючи кожен шар приготовленим соусом і трохи придавлюючи. Перший шар - курка. Другий шар - гриби з цибулею. Третій шар - яйця. Четвертий - сир. П'ятий - помідори.
   4. З помідорів можна вирізати фігурки, щоб прикрасити верхівку салату.

М'ясо під сиром і грибами

Склад:

    * Свинина - 600 г
    * Гриби - 250 г
    * Сир - 150 г
    * Борошно - 200 г
    * Майонез - 200 г
    * Перець, сіль

Приготування:

   1. На змащений олією лист викладаємо половину цибулі, який ми попередньо нарізали кільцями.
   2. М'ясо нарізаємо як на відбивні, уздовж волокон, товщиною близько 1,5 см, відбиваємо, солимо і перчимо. Викладаємо м'ясо в деко, поверх лука.
   3. Гриби обсмажуємо і викладаємо на м'ясо.
   4. Зверху кладемо другу половину цибулі, нарізаного кільцями, злегка притискаємо.
   5. натерту на тертці сиром посипаємо наша страва зверху, поливаємо майонезом і ставимо в розігріту духовку на 30-40 хвилин.
   6. Чи можна зробити це блюдо ще більш простим, і використовувати не сирі гриби, а мариновані. Тоді їх не потрібно буде обсмажувати.

Як прикрасити святковий стіл?

Приготовлені страви, як салати, так і гаряче, нарізку і закуски, Ви можете красиво прикрасити, надавши їм додаткову красу. Такі страви здаватимуться ще смачніше.

Приємного апетиту і веселого свята!