Чарівна

Краса, любов, мудрість

Вишукані страви з картоплі

Про рецептах приготування страв з картоплі можна говорити нескінченно і навіть після довгих роздумів на цю тему всього не перерахуєш. Всі знають, як готувати варену, тушковану і смажену картоплю, а як можна здивувати близьких стравами з картоплі? Я приведу рецепти картопляних страв, якими можна внести різноманітність в звичайне меню.

 

 

 

 

Картопля з м'ясом по-французьки і грибами

Склад:

   1. кілограм картоплі,
   2. 800 грам курячого або свинячого філе,
   3. 300-400 гр. грибів (свіжих або заморожених),
   4. півкіло лука,
   5. 600 гр. сиру
   6. 250 гр. майонезу.

Приготування:

    * Картопля вимий, очисти від шкірки і наріж тонкими кільцями. М'ясне філе наріж середніми шматочками і отбей. Потім наріж кільцями цибулю, сир натри на тертці і поріж гриби.
    * Розігрій духовку до 180-200 градусів. На деко змащений маслом викладай картопля, потім шар м'яса, цибулі, грибів, а зверху сир і майонез. Блюдо ставимо в духовку на годину-півтори. Перед подачею на стіл можна прикрасити зеленню.

Смажена картопля з сиром сулугуні

Склад:

   1. півкілограма картоплі,
   2. 40 гр. слив. масла,
   3. 150-200 гр. сиру сулугуні,
   4. три яйця,
   5. сіль і перець за смаком.

Приготування:

    * Це досить простий рецепт. Картоплю приготувати в мундирі, очистити від шкірки і нарізати НЕ тонкими кружальцями. Обсмажувати на сковороді з додаванням вершкового масла до появи рум'яної скоринки.
    * Дати картоплі трохи охолонути. Сулугуні нарізаємо середніми пластинами, викладаємо на обсмажену картоплю, накриваємо кришкою і ставимо на слабкий вогонь, щоб сир розплавився.
    * Яйця в мисці збиваємо, додаємо сіль і перець. Цією сумішшю заливаємо картоплю і на вогні доводимо до потрібного стану.

Картопля з яйцем і помідорами

Склад:

   1. 8 картоплин,
   2. 6 яєць,
   3. 5-6 помідорів,
   4. 1 головка ріпчастої цибулі,
   5. масло вершкове,
   6. зелена цибуля,
   7. сіль за смаком.

Приготування:

    * Картоплю нарізати скибочками і обсмажити в сковороді. Потім помідори ріжемо і обсмажуємо разом з ріпчастою цибулею в маслі.
    * На іншу сковороду, змащену маслом, укладаємо картопля по краях, в середину додаємо шматочки обсмажених помідорів, посипаємо зверху цибулею, заливаємо збитими яйцями і ставимо запікатися в духовку.
    * Блюдо подається гарячим і посипається нарізаною зеленню і цибулею.

Тушкована картопля з цвітною капустою

Склад:

   1. кілограм картоплі,
   2. 300-400 гр. яловичини або свинини,
   3. 300 гр. цвітної капусти,
   4. 1 головка ріпчастої цибулі,
   5. 1 морква,
   6. 2 ст. ложки томатної пасти,
   7. рослинне масло,
   8. сіль і перець за смаком.

Приготування:

    * Очищений картопля ріжемо кубиками і заливаємо водою до рівня картоплі. М'ясо також нарізаємо кубиками, трохи підсмажуємо і викладаємо в картопля.
    * Брокколі ріжемо не дуже дрібно, додаємо терту моркву, цибулю кубиками і обсмажуємо в томатному соусі.
    * Суміш додаємо в картоплю з м'ясом, не забудь посолити і поперчити. Доводимо до кипіння, і залишаємо гаситися на слабкому вогні на 40-50 хвилин.

Тушкована картопля з опеньками

Склад:

   1. 4 картоплини,
   2. 1 ріпчаста цибуля,
   3. 300 гр. заморожених опеньків,
   4. 1 зубчик часнику,
   5. сіль, чорний перець, лавровий лист за смаком,
   6. 20 гр. вершкового масла.

Приготування:

    * Картоплю нарізаємо дрібними смужками. На гарячу сковорідку з олією укладаємо картоплю. Ми залишаємо смажитися.
    * Ріпчасту цибулю дрібно нарізаємо і додаємо смажитися до картоплі. Опеньки витягуємо з морозилки і прямо холодними також додаємо в сковороду до картоплі. Кришкою поки не накриваємо.
    * Коли з опеньків практично випарується вода, накриваємо сковорідку кришкою і залишаємо гаситися, періодично помішуючи. За пару хвилин до готовності страви додаємо нарізаний часник, сіль, перець і лавровий лист.
    * Перед подачею картоплі з грибами на стіл додаємо вершкове масло і прикрашаємо зеленню.

Печена картопля з креветками

Склад:

   1. 6 картоплин,
   2. 270 гр. двадцятивідсотковим вершків,
   3. 2 зубчики часнику,
   4. 12 очищених сирих креветок,
   5. вершкове масло,
   6. сіль і білий перець за смаком.

Приготування:

    * Дуже смачне і в той же час нескладне блюдо. Духовку заздалегідь розігрій до 200 градусів. Картопля в декількох місцях проколи виделкою і запікати в духовці близько півгодини.
    * Поки картопля запікається, в невеликому посуді перемішати 200 гр. вершків з поросяти, ягняти часником, додавши сіль з білим перцем. Залиш суміш настоятися 15 хвилин.
    * Остиглий печена картопля разрежь навпіл. Потім чайною ложкою акуратно вийняти картопляну м'якоть, навколо шкірки залишаючи тонкий шар картоплі. З м'якоті картоплі зроби пюре, додавши вершки і дві-три столових ложок олії. Також в пюре додай сіль і білий перець.
    * Вершковим маслом зовні змасти картопляні половини і запікати їх в духовці, поки шкірка злегка не обсмажиться. Кожну картопляну половинку наповни пюре і запікати ще десять хвилин, поки верх картоплин не підрум'яниться. В іншій каструлі розігрій вершки з часником.
    * Креветки разрежь навпіл поздовжньо і додай в гарячі вершки, кип'ятити їх на високому вогні три хвилини, постійно помішуючи їх. Потім шумівкою дістань креветки на тарілку, вершки зніми з плити, а через дві хвилини креветки знову додай в соус.
    * На кожній тарілці розклади по дві половинки запеченої картоплі. Креветки вставляй в половинки картоплин, заправ їх вершками і можеш подавати до столу!