Чарівна

Краса, любов, мудрість

Смачні паски

Свято великої Пасхи в цьому році припадає на 15 квітня. Паска символізує те, як Христос куштував з учнями хліб, щоб вони увірували в його воскресіння. Згодом склався звичай - в свято Воскресіння Христового залишати в храмі хліб. У християн в цей день прийнято допомагати бідним, сиротам і убогим: роздавати освячену їжу.

Готували паски у великій кількості, щоб вистачило на всіх гостей, які приходять в будинок.

У Кулічное тісто прийнято класти багато яєць, цукру і вершкового масла, щоб тісто було здобне і не черствів при зберіганні. Готувати тісто починали в ніч з четверга на п'ятницю, потім весь день пекли паски і в суботу освячували їх в церкві. З тестом треба дбайливо поводитися, добре укутують його від протягів. Для випікання пасок використовують спеціальні високі циліндричні форми з товстої жерсті, але можна брати і невелику алюмінієвий посуд об'ємом 1-1,5 літра, щоб паски добре пропеклися.

Готові паски прийнято багато прикрашати: білою глазур'ю, кольоровим посипанням, цукатами, символічними написами, горіхами. Паска, спечений за давніми рецептами, може зберігатися до 40 днів. А в давнину шматочок від освяченого паски вважався лікувальним.

Паски з родзинками

    * Це класичний рецепт підходить для великої родини, яка до Великодня готує багато смачних пасок. Якщо ви хочете зменшити пропорцію, просто розділіть все інгредієнти навпіл.
    * Один літр домашнього молока трохи підігріваємо, щоб воно було теплим, але не гарячим. Якщо випадково перегріли, трохи остудіть молоко. Розводимо в молоці 100 г свіжих дріжджів і 1 ст.л. цукру. Через півгодини додаємо 1 кг просіяного борошна, розмішуємо дерев'яною ложкою. Ще через півгодини додаємо пів чайної ложки солі, 25 жовтків і 1 кг цукру - розмішуємо до повного розчинення цукру і додаємо ще 1 кг борошна.
    * Через 3-4 години додаємо 500 г м'якого маргарину, додаємо за бажанням пачку меленого кардамону (6 г) і ще трохи борошна, якщо треба. Ізюм 200-300 г спочатку потрібно промити і висушити (краще брати світлий родзинки). І додаємо в тісто. На стіл посипати трохи борошна і викласти тісто, вимішувати його треба 30-40 хвилин. Руки періодично можна змащувати оливковою олією, підсипати борошна, якщо треба. Коли тісто добре вимісити, покладіть його назад в посуд і поставте ще на 2,5 години в тепле місце.
    * Форми треба вистелити промасленим папером, потім викласти туди тісто. Заповнювати форми треба на 1/3 і дати підійти тесту ще вдвічі (за часом приблизно 1 годину). Потім поставити тісто, що підійшло в духовку, розігріту до 200 градусів і випікати 1 годину. Якщо паска починає зверху пригорати, його прикрийте його сухий папером або фольгою. У цей час приготувати наступну порцію, яка як раз підніметься за цей час.
    * Готову паску дістаньте з духовки, покладіть на бік і залиште в такому положенні, поки дно не охолоне. Потім дістаньте з форми.

Глазур для пасок: 3 білки треба збити з 300 г цукрової пудри, додати 1-2 ст.л. лимонного соку. Збивайте міксером до в'язкої консистенції. Змастіть глазур'ю остиглий паску і прикрасьте зверху кольоровою посипкою, родзинками, горіхами.

Паска «Квітка»

* Готуємо здобне дріжджове тісто: 1 склянка молока підігріваємо, в ньому розводимо 5 ст.л. цукру і 40 г дріжджів. Поступово додати туди частину борошна (2-3 ст.). Тісто має вийти як на оладки. Прибрати тісто в тепле місце на 1-2 години, щоб воно добре піднялося. Вершкове масло 50 г розтопити, остудити і додати в тісто, туди ж 50 г рослинного масла. А 2 яйця збити в пишну піну і обережно ввести в тісто, додати дрібку солі і другу частину борошна (2 склянки). Тепер добре вимісити тісто, поки воно не стане еластичним, за часом це приблизно близько 1 години.
    * Для начинки вимити і висушити 50-100 г родзинок. Розтопити 2 ст.л. вершкового масла, охолодити його. Готове тісто розкачати в пласт приблизно 0, 5 см, змастити його вершковим маслом. Рівномірно розподілити по ньому начинку: родзинки, трохи цукатів, ваніліну, посипати зверху цукром і корицею. А тепер зверніть з тіста рулетик, щоб начинка виявилася усередині. Обережно перекласти його на змащене маслом деко і згорнути в кільце. Краї рулету змастити яєчним білком, з'єднати і добре защипати на стику. За допомогою ножа, ножиць зробити надрізи по всьому діаметру. Кільце має підійти в теплому місці ще 30 хвилин. Підійшло кільце намазати збитим жовтком, намагаючись їх прим'яти. Випікати квітка треба 20-25 хвилин при температурі 200 ° C. Готовий рулет накрити зверху чистим рушником і дати йому постояти 15-20 хвилин.
    * Помазати такий рулет можна звичайною глазур'ю, можна апельсинової. Апельсинова глазур готується з 2 ст.л. цукрової пудри 2 ч.л. апельсинового соку: треба її збити до маси середньої консистенції. Рулет змастити глазур'ю, прикрасити родзинками, цукатами.
    * Паска на святковому столі символізує присутність Божу в світі і в людському житті.


Ідеї ​​по прикрасі Великодніх пасок:

 

Солодкість, здоба, краса паски, таким чином, висловлюють турботу Господа про всякому людській істоті, Його співчуття, милосердя, поблажливість до немочі людського єства, готовність почути будь-яку молитву, прийти на допомогу останньому грішникові.

 

Милі господині, з наступаючим святом Світлого Великодня! Готуйте від чистого серця, з настроєм і тоді все страви у вас будуть смачні і красиві.