Чарівна

Краса, любов, мудрість

Яке харчування під час вагітності має бути?

З настанням вагітності в житті жінки змінюється якщо і не все, то дуже багато чого: настрій, відчуття, почуття, потреби, можливості, режим і меню харчування, нарешті. І якщо настрій чи, скажімо, відчуття в кожен конкретний день, годину, момент впливає в основному на саму майбутню маму, то від того, що, скільки і коли вона їсть,багато в чому залежить правильний розвиток і здоров'я її малюка. Про те, яким має бути харчування під час вагітності, розповість сьогодні сайт Чарівна.

Правильна їжа - здоровий малюк

Дуже часто вагітні жінки набирають зайву вагу за період очікування дитини. Саме зайвий, а не той,що з'являється за рахунок розвитку нового життя в животі матусі. Це кілограми від переїдання, що складаються в жирові складки, які після пологів, на відміну від великого живота, нікуди не зникають.

Але до пологів ще треба благополучно доносити дитину і зайва вага тут ой як заважає.І не тільки заважає: медиками встановлено прямий зв'язок між виникненням токсикозу і зайвою вагою. Тобто, останній може спровокувати токсикоз, який загрожує стати причиною затримки розвитку плода. Втім, як і нестача харчування, який, до всього іншого, може призвести до передчасних пологів. Ось чому так важливо,щоб харчування при вагітності було помірним, адже нормальна надбавка ваги сама по собі показує благополучне перебіг вагітності. Як правило, вага починає прибувати десь з четвертого місяця і за весь період вагітності робить даму в цікавому положенні важче на 8 - 11 кг. Це норма.

 

Харчування під час вагітності. Важливе для здоров'я, потрібне для розвитку

Народжували жінки знають - з самого початку вагітності і приблизно до четвертого місяця тіло налаштовується на новий режим роботи, що погано позначається на самопочутті: болить спина, ниють ноги, наливається і важчає груди і т.п. Однак до таких природним недмоганіям можуть додатися й інші,якщо правильно не скориговані харчування під час вагітності. Для запобігання запорів і геморою, та й взагалі рпоблем з желдком-кишечників з раціону, наприклад, необхідно усунути будь напівфабрикати і фаст-фуд, внести табу на газовані напої і їжу з консервантами і барвниками. І включити в нього хліб грубого помелу,продукти з великим вмістом клітковини, каші. Вони забезпечать кишечнику безперебійну роботу. Також важливо дотримуватися і правильний питний режим - вагітна жінка повинна щодня випивати близько двох літрів чистої негазованої води.

У період вагітності необхідний білок, що є основним будівельним матеріалом,необхідним для росту малюка. Якщо конкретно, то в день вагітної потрібно не менше 100 грам цього важливого елемента, з яких 60% має припадати на білки тваринного походження. Такі містяться в рибі, м'ясі, молочних продуктах. Решта можна брати з таких продуктів, як каші, овочі, бобові.Харчування при вагітності має включати в раціон і жири - приблизно 80 грам в день. 30-40 з них повинні припадати на рослинні олії. Останні, як відомо, містять ще і вітамін Е, так необхідний для благополучного виношування плоду.

Не можна під час вагітності забувати і про вуглеводи. В добу їх потрібно приблизно 400 грам, причому,не дивлячись на те, має вагітна зайву вагу чи ні. Щоб забезпечити 70% добової норми вуглеводів, вагітної досить з'їдати по 100 грамів хліба грубого помелу на добу. А інше можна заповнити за рахунок фруктів.

Важливо стежити за тим, щоб в раціон обов'язково були продукти,містять необхідні для розвитку плода мінеральні речовини: фосфор, калій, залізо, магній і, звичайно ж, кальцій. Це означає, що харчування під час вагітності має бути багатим на м'ясо-рибні продукти, фрукти та овочі, гриби, зелений горошок - джерела заліза і фосфору, молочні продукти - джерело кальцію і яйця,крупи і висівки - джерела магнію.

Дуже важливі для цього періоду вагітності вітаміни містяться в шипшині і яблуках. Ці два продукти не тільки наситять ними виношує нове життя організм (яблука, наприклад, багаті на А, В1, С), але і забезпечать вагітної міцний імунітет, що вкрай важливо для здоров'я і розвитку майбутнього малюка.І не забувайте робити вправи.

Харчування при вагітності. Що і коли є

Отже, таїнство здійснилося і жінка про це дізналася. Як правило, жінки відразу після благої вісті починають їсти корисне для себе і малюка. І в принципі, правильно, тільки важливіше спочатку дізнатися що саме їм обом потрібно в кожен конкретний триместр вагітності.

Так,наприклад, перший триместр збільшення калорійності раціону не вимагає. У цей період відбувається закладка систем дитини, тому основний упор повинен бути зроблений на якість їжі взагалі і їжі, багатої білком - особливо. Він, як відомо, головний будівельник тканин плоду і з кожних трьох грамів білка, з'їдених майбутньої матусею,один іде на цю добру справу. Ну і про вітаміни можна забувати.

Харчування під час вагітності на другому триместрі (до 32 тижнів) вимагає збільшення калорійності раціону. Це означає, що жирів і вуглеводів в меню вагітної має бути більше. Їй також в цей період будуть потрібні продукти, багаті кальцієм, залізом, магнієм, цинком і вітаміном Д.

Починаючи з 32 тижня вагітності калорійність раціону треба знижувати, так як фізична активність зазвичай значно знижується, майбутня мама більше відпочиває. Однак, прибирати калорії з раціону за рахунок тваринного білка можна, краще перестати їсти кондитерські вироби, варення, різні солодощі.В іншому випадку ожиріння загрожує не тільки матусі, але і малюкові після народження.

Ну а в загальному харчування потрібно будувати соответсвенно своїм уподобанням без фанатизму, тому що людський організм - штука досить розумна, він сам вимагає те, що йому необхідно в певний період. А в найважливіші періоди життя (хвороби, вагітність,навантаження) - особливо! Потрібно просто вміти його чути і слухати.

Харчування при вагітності. Важливі нюанси

Тваринний білок необхідно брати не з одного, а з різних продуктів. Навіть якщо дуже любите рибу, краще чергувати її вживання з м'ясом і молочними продуктами.

М'ясо краще вживати нежирне (яловичина, кролятина, куряче або індиче біле). Переважний спосіб обробки - запікання, тушкування,варене.

Рибу необхідно їсти не менше одного разу на тиждень. Як і м'ясо - нежирних сортів.

Звичайну сіль краще замінити йодованою.

Вагітність - незабутній період життя будь-якої жінки. І неважливо, скільки разів жінка народжувала, бо кожна вагітність неповторна і особлива по-своєму. Правда,будуть спогади про неї більше позитивними або негативними, залежить вже від самої жінки. Правильне харчування під час вагітності, плюс побільше позитивних емоцій - і "9 місяців надії" стануть одним з найщасливіших періодів життя.