Чарівна

Краса, любов, мудрість

Цукрозамінники: користь і шкода

Багато дівчат в гонитві за стрункою фігурою відмовляються від вживання тих або інших продуктів, у тому числі цукру. Солодкі таблетки, які не містять калорій, привертають увагу більшості тих, що худнуть дам. Сайт для жінок Чарівна розповість, якого ефекту можна чекати від цукрозамінників: користі чи шкоди.

Синтетичні сахоразаменітелі - шкоди організму

Штучні солодкі, які також називають підсолоджувачами, використовуються в багатьох продуктах (наприклад, в газованій воді, на етикетці якої красується напис «0 калорій»). Користь від таких продуктів отримують тільки випускають їх фірми, адже штучні цукрозамінники коштують дешевше самого цукру, до того ж деякі їх види є консервантами, можуть викликати спрагу і апетит, що збільшує кількість продаваної продукції.

Для організму людини штучні цукрозамінники - шкоду. Вони не сприяють схудненню і згубно впливають на здоров'я. Коли ви вживаєте підсолоджувач, смакові рецептори передають сигнал в мозок, після чого виділяється інсулін і активно спалюється цукор, його рівень в крові значно знижується. Це мрія діабетиків, а здоровій людині такий ефект ні до чого. Крім того, шлунок чекає вуглеводів, обіцяних смаковими рецепторами, але вони не надходять, що приводить до стресу організму. Коли вуглеводи в наступний раз потраплять в шлунок, відбудеться інтенсивне виділення глюкози і відкладення жиру на майбутнє.

Запам'ятайте список речовин, що відносяться до синтетичних сахарозаменителям, і не зловживайте продуктами з буквою «E» у складі:

1. Аспартам або E 951 - самий небезпечний цукрозамінник, адже при температурі понад 30 градусів він стає джерелом концерагенов. Ця речовина може викликати харчове отруєння навіть при вживанні його в межах норми. Тривале застосування аспартама приводить до головних болів, почастішання пульсу, збільшення ваги, депресії.

2. Сахарин або E 954 - ще одне джерело канцерогенів. Якщо вживати його понад 5 мг на один кілограм власної ваги, ви можете серйозно нашкодити своєму здоров'ю.

3. Цикламат або E 952 був заборонений у США через ниркової недостатності, яку може викликати часте застосування цієї речовини.

4. Тауматин або E 957 призводить до порушення гормонального балансу, тому його використання в харчовій промисловості теж заборонено.

 

Чого чекати від натуральних аналогів цукру?


Крім синтетичних, існують натуральні цукрозамінники, користь їх очевидна, адже структура цих речовин нагадує структуру самого цукру. Натуральні цукрозамінники містять калорії і засвоюються організмом. Серед них виділяють наступні речовини:

1. Фруктоза (міститься в ягодах, фруктах, меді, квітковому нектарі). Її калорійність на третину менше, ніж у цукру, при цьому фруктоза солодша нього майже в 2 рази. Вона допомагає розщеплювати алкоголь в крові та виводити його молекули з організму, але тривале вживання фруктози може викликати хвороби серцево-судинної системи.

2. Ксиліт (міститься в лушпинні бавовняних насіння і в кукурудзяних качан). Він застосовується у виробництві жувальних гумок і зубних паст. Калорійність і солодкість ксиліту практично не відрізняються від цукру, але у великих кількостях він викликає проносний ефект.

3. Стевіозид (міститься в траві стевії) солодше цукру в 25 разів, при тривалому вживанні здатний знижувати рівень глюкози в крові, допомагає в роботі печінки і підшлункової залози, усуває у дітей алергічні діатези, нормалізує сон, збільшує працездатність. 90% стевії споживає населення Японії.

4. Сорбіт (міститься в яблуках, абрикосах, горобині). Він є найменш солодким і найбільш калорійним, ніж всі інші натуральні цукрозамінники. Користь від нього, тим не менш, істотна: він покращує мікрофлору шлунково-кишкового тракту і уповільнює витрата вітамінів. Але не варто зловживати сорбітом - це може викликати головний біль, нудоту, здуття живота і розлад шлунку.



Чи варто вносити в свій раціон цукрозамінники? Користь і шкода їх відносні. Якщо дотримуватися певних норм, природні цукрозамінники не зашкодять вашому організму, а від синтетичного аналога цукру краще відмовитися.