Чарівна

Краса, любов, мудрість

Калорійність і користь Адигейського сиру

Якщо Ви дотримуєтеся здорового харчування, побалуйте себе смачним, корисним і низькокалорійним адигейським сиром. В основному сири не підходить для дієтичного раціону через свою жирності, але цей сорт готується із сироватки, тому легко вписується в меню для схуднення.

Ніжний м'який адигейський сир родом з середземноморських країн, місцеві жителі і йому зобов'язані своїм довголіттям. Спочатку цей сир може здатися прісним, але зовсім інакше розкривається його смак в поєднанні з вином і зеленню. Незважаючи на зовнішню схожість з бринзою, фетою, моцарелою, рікоттою, маскарпоне технологія виробництва адигейського сиру включає пастеризацію при високій температурі.

Сир Адигейський в домашніх умовах

На Кавказі спочатку він готувався з овечого молока. Але дістати його досить складно, тому в промислових масштабах і в домашніх умовах адигейський сир готується з якісного коров'ячого молока. Другим компонентом рецептури є закваска - сичуг або болгарська паличка. Вартість м'якого сиру менше, ніж у твердих сортів, але це пояснюється лише простотою технологічного процесу.

Склад:

  • Молоко - 4 л
  • Кисле молоко або кефір - 1 літр

Приготування:

  • З кислого молока або кефіру робиться сироватка, для цього потрібно закип'ятити продукт до освіти творожистой маси, сир відкинути, а сироватку злити в літрову баночку і залишити скисає на пару днів при кімнатній температурі. Для надійності пропонується залити в сироватку ще склянку кефіру.
  • Після закінчення терміну скисання, нагрійте свіже молоко в каструлі до 95 градусів. Вловити цей момент можна, коли починає підніматися пінка. Починайте вливати в молоко сироватку-закваску. Це головний момент в приготуванні. Вливати сичуг потрібно повільно, розтягнути дійство на півгодини.
  • Варити молоко на слабкому вогні необхідно помішуючи 15 хвилин, поки не утворюються пластівці, а сироватка придбає зеленуватий відтінок. Це буде означати, що весь білок молоко віддало.
  • Відкиньте сир на друшляк і сформуйте голівку сиру легкими натисканнями. За технологією адигейський сир формують в плетених кошиках.
    Дайте голівці охолонути і посоліть з обох сторін. Сіль знезаражує продукт і дозволяє зберегти його кращі властивості.
    Готовий сир пружний зовні і м'який усередині. Цей продукт має обмежений термін придатності, швидко вбирає сторонні запахи, тому зберігайте його в скляній закритому посуді в холодильнику не більше 2 тижнів.
  • Прекрасний інгредієнт для салатів, закусок, вегетаріанських страв. З нього можна робити супи, дуже смачні сирники і запіканку. Поєднуйте його з макаронами і фруктами. Якщо Ви не дотримуєтеся дієт і можете дозволити собі зайві калорії, то спробуйте обсмажити адигейський сир з двох сторін у вершковому маслі.

Адигейський сир: жирність

У 100 г сиру міститься 19,8 г жирів. Жири представлені насиченими жирними кислотами (12,7г) і холестерином (54 мг).

Адигейський сир: склад

  • До складу продукту входять легко засвоювані білки, жири, вуглеводи, вода, органічні кислоти, мінерали, вітаміни. Особливо багатий сир натрієм, магнієм, кальцієм, калієм, фосфором, сіркою, вітамінами групи В, А, С, D, Е і т.д. Цей набір корисних речовин дозволяє аргументовано заявляти про корисні властивостях адигейського сиру для здоров'я.
  • Ферменти сиру покращують роботу кишечника, вітаміни групи В покращують настрій, заспокоюють нерви, допомагають боротися зі стресами, кальцій зміцнює кістки.

Адигейський сир: користь

Включайте продукт в свій раціон при:

  • Хворобах кісток
  • вагітності
  • недокрів'ї
  • Захворюваннях шлунково-кишкового тракту із зниженою кислотністю
  • туберкульозі
  • поганому настрої
  • гіпертонії
  • при ожирінні
  • Корисний сир дітям, людям похилого віку, людям з нікотиновою залежністю.

Адигейський сир: протипоказання

Але є у адигейського сиру протипоказання і побічні ефекти. Утримайтеся від вживання при алергії на молочні продукти. Амінокислоти і триптофан, входять до складу, можуть спровокувати головний біль.

Бутерброди з адигейським сиром

Якщо ви не знаєте що приготувати з м'якого сиру, то нехай Вас надихнути рецепт швидких, економічних, смачних, а головне дієтичних бутербродів.

Склад:

  • Хліб цілісно зерновий - 100 г
  • Сир адигейський - 100 г
  • Петрушка - 20 г
  • Часник - 1 головка
  • Сіль за смаком.

Приготування:

Порубати зелень, покладіть в блендер сир, часник і петрушку. Подрібніть до утворення однорідної маси. Намажте сирну пасту на хліб.

Низька калорійність і висока харчова цінність дозволяє включати адигейський сир в дієтичний раціон. При цьому здорове меню з ним не буде нудним, вже один цей факт - прекрасна мотивація для схуднення. Плюс до всього цей сир легко готується в домашніх умовах!