Чарівна

Краса, любов, мудрість

Хек: калорійність. Мінімум калорій, максимум користі!

Хек - рід риб з сімейства тріскових, який користується великою популярністю при приготуванні дієтичних страв. Ця риба прекрасно засвоюється організмом, збагачуючи його необхідними вітамінами і мікроелементами. На жаль, свіжий хек швидко втрачає свої корисні властивості, смак і аромат, тому в магазинах найчастіше можна знайти заморожене філе, з якого легко приготувати безліч смачних і корисних страв.

Хек: склад і корисні властивості

Ця риба є багатим джерелом білка, мікро-і макроелементів: калію, натрію, сірки, заліза, йоду, цинку, міді, хрому, молібдену, нікелю, марганцю, кальцію, фтору, кобальту і мн. ін. Крім того хек містить такі вітаміни, як E, C, PP, A, B1, B2, B6, B9, які, допомагають регулювати обмін речовин, виводять шлаки і токсини, а також попереджають розвиток онкологічних захворювань. У рибі присутні корисні насичені жири і кислоти, які сприятливо впливають на організм.

Хек смажений: калорійність

У 100 г смаженої риби міститься 105 ккал, 14.3 г білків, 3.9 г жирів і 2.5 г вуглеводів. З'їдаючи 100 г смаженого хека в день, Ви збагатите свій організм великою кількістю вітамінів і мікроелементів.

Калорійність хека вареного дещо менше, ніж смаженого. У 100 г продукту міститься 95 ккал, 18.5 г білків і 2.3 г жирів. Таким чином, можна зробити висновок, що варений хек менш калорійний і більш корисний, ніж смажений.

Як приготувати хек: рецепти

З філе хека можна приготувати масу корисних і смачних страв. Його можна запекти в духовці, зварити суп, зробити пироги, приготувати на пару або просто засмажити на сковорідці.

Хек запечений в духовці з зеленню і часником

склад:

  • Хек - 6 філе
  • Ріпчасту цибулю - 2 шт.
  • Часник - 4 зуб.
  • Петрушка - 1 пучок.
  • Рослинна олія - ​​50 мл
  • Біле вино - 70 мл
  • Вода - 70 мл
  • Сіль і перець - за смаком.

приготування

  • Разморозьте філе при кімнатній температурі. Так риба не втратить сік і не буде сухою після приготування. Промийте під проточною водою і обсушити.
  • Очистіть і наріжте цибулю і часник. Промийте петрушку і дрібно нарубати її.
  • Наріжте філе на порційні шматочки. Чи не шкодуючи солі і перцю натріть кожен шматочок. При бажанні можна додати якісь приправи для риби.
  • У глибоку форму викладіть цибулю, петрушку і часник. Посоліть і поперчіть. Поверх овочів помістіть порційні шматочки на невеликій відстані один від одного. Полийте рибу рослинним маслом.
  • Змішайте в окремій мисці воду і вино. Полийте приготованим соусом філе хека. У попередньо розігріту до 210 градусів духовку поставте деко з рибою на 40 хв. Через 15 хв переверніть. Коли страва буде готове, вимкніть духовку і дайте рибі трохи потомитися в духовці.
  • Найкраще подавати її з картоплею пюре або вареним рисом.

Хек в духовці під сметанним соусом

склад:

  • Хек - 6 філе
  • Морква - 2 шт.
  • Ріпчасту цибулю - 2 шт.
  • Яйця - 2 шт.
  • Сметана - 4 ст. л.
  • Оливкова олія - ​​2 ст. л.
  • Мелений перець - 0,5 ч. Л.
  • Сушений кріп - 1 ч. Л.
  • Мелений імбир - 0,5 ч. Л.

приготування:

  • Разморозьте філе при кімнатній температурі. Промийте під проточною водою і обсушити. В окремій мисці змішайте сметану, яйця, сіль, кріп, перець і імбир.
  • Умочіть рибу в приготований соус і залиште на 20 хв для просочення.
  • Почистіть моркву і цибулю. Моркву натріть на крупній тертці, а цибулю поріжте великими кільцями. Посоліть овочі.
  • Розігрійте духовку до 180 градусів, змастіть деко оливковою олією. Спочатку викладіть кільця цибулі, потім моркву. Зверху овочів покладіть рибу і полийте її залишилися сметанним соусом.
  • Запікайте в духовці 30 - 40 хв. При бажанні можна посипати свіжою зеленню або тертим сиром.

Юшка з хека з вареним яйцем

склад:

  • Хек - 0,5 кг
  • Картопля - 5 шт.
  • Морква - 1 шт.
  • Ріпчасту цибулю - 1 шт.
  • Вершкове масло - 2 ст. л.
  • Варене яйце - 2 шт.
  • Лавровий лист, зелень, сіль і перець - за смаком

приготування:

  • Вимийте і почистіть рибу. Покладіть її в велику каструлю і залийте холодною водою. Поставте на плиту і варіть рибний бульйон на середньому вогні до повної готовності (приблизно 30 - 40 хв). Коли буде готовий, процідіть його через сито.
  • У чисту каструлю перелийте бульйон. Рибу назад не кладіть.
  • Почистіть картоплю, наріжте її на кубики середнього розміру. Промийте картоплю водою. Покладіть його в каструлю до бульйону і варіть 10 хв.
  • Поки картопля вариться, розігрійте вершкове масло на сковороді, почистіть і натріть моркву, дрібно наріжте цибулю. Обсмажте овочі до золотистого кольору на повільному вогні. Додайте овочі в бульйон, посоліть, поперчіть.
  • Коли юшка буде готова, наріжте хек на шматочки і додайте її в каструлю. Готову страву подають гарячим, додають нарізане варене яйце і рубану зелень. За необхідності суп приправляють сметаною або майонезом.

Хек запечений в духовці з гірчицею і сметаною

склад:

  • Хек - 4 філе
  • Часник - 3 зуб.
  • Сметана - 10 ст. л.
  • Майонез - 4 ст. л.
  • Гірчиця - 2 ч. Л.
  • Сіль, перець - за смаком
  • кріп
  • хліб
  • Рослинна олія

приготування:

  • Натріть філе риби сіллю і перцем. Викладіть на деко фольгу, змастіть її рослинним маслом і покладіть рибу.
  • В окремому посуді приготуйте соус. Для цього змішайте в блендері сметану, гірчицю, майонез, сіль, перець, дрібно різаний кріп і пресований часник. Полийте рибу приготовленим соусом і поставте на 1 ч в холодильник для просочення. В цей час, потріть на тертці хліб до утворення крихт.
  • Через годину, дістаньте філе з холодильника, посипте хлібними крихтами і полийте соусом.
  • Деко поставте в розігріту до 200 градусів духовку на 20 хв.

Коли страва буде готове, подавайте його до столу гарячим, посипати свіжою зеленню.

Хек - смачна і корисна риба, яка, до того ж, легка в приготуванні. Завдяки низькій калорійності, з неї можна приготувати дієтичні страви. До складу продукту входять безліч вітамінів і мікроелементів, які необхідні організму для нормальної життєдіяльності.