Чарівна

Краса, любов, мудрість

Чи можна поправитися від меду? Калорійність меду

Постійно прискорюється темп життя змушує людину завжди бути в тонусі. Підмогою в цьому є спорт і правильне харчування, невід'ємною частиною якого є мед.

Існує багато сортів меду: акацієвий, м'ятний, липовий, малиновий, вересковий, каштановий, гречаний, конюшини та ін. Він також різниться і за забарвленням. Буває світлим, помірно забарвленим і темним. Його колір залежить від виду рослин, з якого бджолами був зібраний нектар. Найбільш корисний продукт темного забарвлення, т. К. В ньому міститься більше мінералів і ін. Корисних речовин.

Мед здавна використовувався поряд з ін. Продуктами бджільництва (прополісом, пергою, маточним молочком, воском) не тільки на Україні, але і в східних країнах як засіб народної медицини при лікуванні різних захворювань. Популярність цього продукту знайшла відображення в фольклорних творах різних народів світу.

Цілющі властивості натурального бджолиного меду високо цінуються і в даний час. Хімічний склад його багатий мінеральними речовинами, різними мікроелементами, вітамінами групи В (фолієвої, нікотинової та пантотенової кислотами, тіаміном, біотин, рибофлавін і піродоксіна), провітамін А, вітаміни С і РР, ефірними маслами, які покращують живлення тканин і прискорюють їх регенерацію, підтримують стан кровоносних судин в нормі і істотно підвищують стійкість організму до інфекцій. Ферменти (діастаза, каталаза, амілаза, фосфатаза, ліпаза), що входять до складу натурального бджолиного меду, надають антибактеріальну дію, а фітонциди зупиняють ріст хвороботворних бактерій і мікроорганізмів. Завдяки великій кількості хімічних речовин мед має протизапальні властивості, бере участь в посиленні обміну речовин, надає тонізуючу дію на організм людини.

  • Бджолиний мед корисний при анемії, благотворно впливає на стан шлунково-кишкового тракту, стимулює діяльність нирок, печінки, ефективний при лікуванні серцево-судинних захворювань. Він зміцнює центральну нервову систему, нормалізує сон, стимулює захисні сили організму, тому лікарі рекомендують його людям з ослабленим здоров'ям, дітям та людям похилого віку.
  • Для підтримки нормальної життєдіяльності і працездатності нашого організму необхідна енергія, джерелом якої служить їжа. Великий вміст в меді глюкози і фруктози забезпечує нас цією енергією. Наявність в продукті цих речовин робить його незамінним при інфекційному гепатиті і навіть цирозі печінки, підвищуючи запаси глікогену, покращуючи процеси тканинного обміну.
  • Крім цього натуральний мед може використовуватися як засіб догляду за тілом в складі косметичних масок і пілінгів, т. К. Калій і магній, що міститься в ньому, підтримують молодість шкіри, перешкоджаючи передчасному старінню. Крім цього мед пом'якшує шкіру, усуває її сухість та лущення, підвищуючи тонус.

Калорійність меду

Незважаючи на свої корисні властивості, мед є калорійним продуктом. Калорійність коливається від 302 до 415 ккал в залежності від його сорту: світлі містять менше калорій, ніж темні. При цьому поживність меду перевищує поживність відвареної риби або м'яса (для порівняння калорійність 100-грамового шматочка відвареної скумбрії дорівнює 211 ккал, а яловичини - 218 ккал). 

Великий вміст глюкози і фруктози (близько 80 відсотків) в меді при його надмірному вживанні може сприяти розвитку ожиріння. Поступила в організм глюкоза потрапляє в печінку, де переробляється і розподіляється в залежності від потреб самого організму. Для чого нам потрібна глюкоза? Вона використовується для моментального насичення крові з метою забезпечення енергією протікають в даний час процесів, в синтезі глікогену, необхідного для здійснення м'язової діяльності, і в синтезі жирів, якщо вона не потрібна для двох вищеназваних процесів. Таким чином, при регулярному переїданні глюкоза перетворюється в важко витрачається жир, який відкладається в тілі «на чорний день».

Якщо мед настільки калорійний і насичений цукрами, відразу виникає питання: поправляються чи від меду? Як є його, щоб не погладшати? Зберегти вага в нормі допоможе помірність. Оптимальна кількість продукту, яке можна з'їсти на добу, становить приблизно 100 г. для дорослих людей і близько 40-50 м для дітей. Люди, які інтенсивно займаються спортом, можуть вживати до 200 г меду протягом доби.

Мед - корисне і смачне ласощі, яке буде не зайвим в раціоні будь-якої людини незалежно від віку. Обмежити споживання продукту доведеться лише людям з індивідуальною непереносимістю. Калорійність меду досить висока. Якщо Ви страждаєте надмірною вагою, включайте цей продукт в меню невеликими порціями. У помірних кількостях він не зашкодить вашій фігурі.