Чарівна

Краса, любов, мудрість

Калорійність вареної моркви на 100 грам, 1 штуки

Морквина надає стравам яскравості і краси, а ще поєднує в своєму складі безліч корисних елементів. Вчені з'ясували, що цей овоч більш переважно вживати у відвареному вигляді. Калорійність вареної моркви зменшується, а кількість цінних для організму елементів підвищується.

Особливості калорійності моркви

Видів моркви багато (близько 60), коренеплід набув значного поширення на всіх континентах. Калорійність цього овоча є динамічним показником, який обумовлюється сортом, умовами вирощування. У сирому вигляді 1 морквина може містити від 32 ккал до 41 ккал. Показники, якими володіє морква варена:

  • калорійність на 100 грам продукту - 25 ккал;
  • калорійність моркви на 1 шт. - 18,8 ккал (середня вага - 75 г).

Однак більш низька калорійність не говорить про те, що варена морквина може бути зарахована до продуктів для схуднення. Глікемічний індекс овоча високий - це означає швидке перетворення вуглеводів в цукру в організмі. Стимулюється викид інсуліну, цукру переробляються в жири, які запасаються в якості енергетичного резерву.

Даний індекс у сирого коренеплоду становить 35 одиниць, а в вареному вигляді зростає до 85 одиниць. Показник збільшується через перетворення нетравне клітковини овоча в більш легку форму при термічній обробці. Одну відварену моркву можна прирівняти до здобної булочці. Тому низька калорійність вареної моркви не допоможе знизити масу тіла, а навпаки, сприяє збільшенню ваги.

Буряк і морква - нерозлучна парочка

Багато страви традиційної кухні, особливо зимові салати, базуються на поєднанні цих приємних на смак і кольору овочів. Калорійність вареної моркви і буряка може бути використана з метою схуднення. Саме термічна обробка полегшує засвоєння даних продуктів організмом. Велике значення для позбавлення від зайвих кілограмів має бетаїн - елемент, яким багатий склад буряка.

Зміст кілокалорій в салаті з варених овочів (морква плюс буряк) - 87,3 (на 100 г). Класичний рецепт корисного страви нескладний - потрібно подрібнити і змішати такі інгредієнти:

  • варена морква (3 шт.);
  • варений буряк (2 шт.);
  • цибуля-порей (7 г);
  • петрушка (4 г);
  • рослинне масло (1,5 ст. л.).

Морква на столі - користь всій родині

Користь для організму того чи іншого продукту не можна вимірювати виключно калоріями. Для того щоб включати в раціон варену моркву (як інгредієнт салатів і самостійно), є багато обгрунтованих причин. Так, жоден інший овоч не містить стільки вітаміну А. До складу моркви входять і вітаміни С, К, PP, а також групи В. Доведений наукою факт - варена морквина містить в 3 рази більше антиоксидантів, ніж сира. Це означає захист від вільних радикалів - здійснюється ефективна профілактика таких серйозних недуг, як онкологічні захворювання, хвороба Альцгеймера.

Продукт надає організму достаток і інших корисних речовин. Овоч містить:

  • залізо;
  • фосфор;
  • йод;
  • кальцій;
  • ефірні масла.

Морква в відварному вигляді легко засвоюється організмом. За допомогою цього продукту можна проводити дієву профілактику і лікування авітамінозу, недокрів'я, сприяти відновленню виснаженого організму. Овоч включають в дієтичний стіл людей, які страждають порушеннями роботи серця, сечовивідних органів, печінки. Завдяки високому вмісту клітковини морква нормалізує активність органів травлення.

Кулінари - професіонали і аматори - включають варену моркву до складу багатьох традиційних і новаторських страв. Без цього компонента не вийде ні правильна «шубка» для оселедця, ні справжній вінегрет. Крім того, морквина відмінно виконує роль яскравого декоративного елемента в закусках, холодцях та інших стравах.

Варена морква - продукт, багатий цінними для здоров'я елементами і при цьому низькокалорійний. Однак високі показники глікемічного індексу можуть спровокувати додаток кілограмів. Овоч потрібно споживати помірно. Варена морква (з «компанією» або без неї) на столі необхідна - щоб здоров'я зміцнилося, а хвороби пройшли повз.