Чарівна

Краса, любов, мудрість

Гриби гливи: користь і шкода, способи приготування продукту

Гриби - продукт не самий приватний в раціоні сучасної людини, можливо, через те, що є сезонним. До того ж, далеко не всі їстівні гриби відомі. Наприклад, гливи, що володіють нічим не примітним зовнішнім виглядом - якими корисними властивостями вони наділені? Як правильно їх готувати і вживати? І чого варто побоюватися, купуючи гливи?

Користь і шкода грибів глив

Якщо подивитися на гливи в природному середовищі існування, навряд чи вони привернуть увагу - ці гриби ростуть на старих пнях і загиблих деревах, зібрані в велике сімейство, кожен з членів якого виходить із загальної розетки, і для грибника-дилетанта можуть здатися неїстівними. Однак відрізнити придатну до вживання гливу від отруйної дуже просто - у останньої шкіряста, щільна капелюшок.

  • Головне корисна властивість гливи - її здатність працювати в якості мітли, яка виганяє з кишечника не тільки токсини і відкладення раніше спожитої їжі, а й паразитів. Біоактивні речовини в хімічному складі даного гриба роблять його лікарським продуктом, який може бути використаний для цілеспрямованого лікування, однак тут важливо дотримуватися обережності.
  • Частка вітаміну РР в гливи - найвища, в порівнянні з іншими грибами, при цьому, тут він знаходиться в легкодоступній формі. Це пояснює важливість даного продукту для нормалізації білкового обміну, а також належного функціонування підшлункової залози та печінки. Науково доведено, що заповнення добової дози ніацину дозволяє створити перешкоду виникненню ракових клітин. Цей же вітамін підтримує в нормі артеріальний тиск (володіє гипотоническим ефектом), покращує витривалість і стресостійкість організму.
  • Примітно, що хімічний склад гливи схожий з хімічним складом м'яса: тут також достатня кількість вітамінів D і E, вітамінів групи B, аскорбінової кислоти. Такий «комплект» призводить до того, що зміцнюється імунна система, відновлюється метаболізм, зміцнюються кістки і зв'язки, що важливо для хворих на рахіт.
  • Мікроелементи - калій, магній, залізо і йод - благотворно впливають на процес кровотворення, покращуючи стан хворих на анемію, позитивно впливають на ендокринну систему і серце, підвищують міцність судинних стінок. До того ж, глива має властивість знижувати рівень холестерину в крові, перешкоджаючи закупорювання судин.
  • Неоціненна і користь даного гриба в дієтології, і справа не тільки в низькій калорійності гливи - вона становить 38 кКал на 100 г свіжого продукту. Висока частка білка в поєднанні з мононенасичені жири і вуглеводи призводить до того, що гливи насичують організм не гірше м'яса, стаючи відмінною заміною білку для вегетаріанців.
  • У тій же сфері дієтології гливи заслужили шану і за здатність розщеплювати жири і глікоген за рахунок особливих ферментів, внаслідок чого знижується загальна частка жирової маси в організмі. Паралельно з цим знижується вироблення інсуліну, що призводить до падіння рівня глюкози: з цієї причини гливи нерідко включають в раціон хворих на діабет.
  • Останній важливий момент - здатність полісахаридів та інших ферментів, що містяться в гливи, виводити токсини і канцерогени, внаслідок чого даний гриб може бути включений в меню людей, що піддавалися хіміотерапії і опромінення. Також вживання глив блокує розвиток пухлин доброякісного і недоброякісного характеру, кишкової палички.

Незважаючи на величезну кількість корисних властивостей, гливи мають і негативні сторони, правда, якими найчастіше користується більшість грибів.

  • По-перше, гливи дуже довго засвоюються організмом, що, звичайно, обумовлює їх високу поживність, однак може бути небажано для чутливого шлунка. Даний гриб породжує відчуття тяжкості і може викликати больові відчуття в епігастральній ділянці. Особливо часто це фіксується у дітей і осіб похилого віку.
  • По-друге, у великій кількості гливи провокують скупчення газів в кишечнику, здуття живота, іноді можуть призводити до діареї і іншим диспептичним розладів.
  • По-третє, гливи - сильний алерген (зокрема, їх спори), тому первинне вживання рекомендовано здійснювати з обережністю.

Крім цього, слід розуміти, що як будь-які гриби, гливи можуть бути подані до столу тільки після термічної обробки, оскільки хітин, що міститься в них, в сирому вигляді небезпечний для людини.

Як приготувати гливи?

У роботі з даними грибом не існує особливих складнощів, однак є деякі важливі нюанси, про які не можна забути. Основне правило - краще перетримати продукт на плиті або в духовці, ніж залишити його злегка сирим.

  1. Перш ніж займатися термічною обробкою грибів, їх слід перебрати: ні на ніжках, ні на капелюшках не повинно бути виявлено жовтуватих плям. Весь гриб повинен мати однорідний сизий відтінок, бажано без змін насиченості. Також варто перевірити його на щільність - не допускається присутності більш м'яких або більш твердих ділянок.
  2. Спосіб термічної обробки може бути абсолютно будь-яким, але як би не був обраний, гливи обов'язково попередньо промиваються проточною водою і подрібнюються ножем. Цільними їх готувати не рекомендовано.
  3. Якщо Ви хочете посмажити гливи або запекти, їх не обов'язково попередньо відварювати, але в сковороду або форму для запікання необхідно додати близько 100 мл рослинного масла на 500 г порізаних грибів. У процесі приготування гриби самі почнуть виділяти воду, в якій і пропарити, тому можна не боятися, що вони залишаться сирими.
  4. Смажити гливи необхідно до тих пір, поки вода з сковороди повністю не випарується. Загальний час приготування має бути не менше 30 хв., При цьому, безумовно, можна додавати будь-які соуси, щоб краще згасити гливи.
  5. Спеції та інші смакові добавки для глив небажані, оскільки вони забивають смак гриба. Зате дуже добре його доповнить будь-яка зелень.

Що до того, з чим саме готувати гливи, щоб максимально відчути їх користь для організму, то тут важливо пам'ятати, що даний гриб не можна поєднувати з морепродуктами і рибою, зате він прекрасно «виглядає» з овочами і крупами, може бути поданий з м'ясом, однак це буде досить важким тандемом для шлунка.