Чарівна

Краса, любов, мудрість

Скільки калорій міститься в сирому, смаженому або вареному яйці?

Яйця відносяться до числа найбільш поживних і корисних продуктів в раціоні. При цьому вони можуть бути головним компонентом маси салатів, випічки, кондитерських виробів або самостійною стравою. Вони мають дуже високою поживністю і включають в свій склад велику кількість вітамінів, а також мінералів, які необхідні для нормальної роботи організму людини. Енергетична цінність яйця буде залежати від різних параметрів - смажений, варений або сирої цей продукт.

Скільки калорій міститься в вареному яйці?

Варене яйце містить 80 Ккал, але, перед тим, як повністю виключати зі свого раціону даний продукт, потрібно знати про його користь для організму. До складу яєць входять такі корисні речовини:

  • Цинк сприяє зміцненню імунітету
  • Вітамін Е є потужним антиоксидантом, який надійно захищає людський організм від різних видів раку
  • Вітамін D сприяє зміцненню зубів і кісток
  • Вітамін В12 захищає серцевий м'яз
  • Вітамін А запобігає початок розвитку онкологічного захворювання і сприяє уповільненню процесу старіння
  • Рибофлавін підтримує здоров'я тканин
  • Білок сприяє поліпшенню здоров'я і додає сили
  • Омега-3 жирні кислоти сприяють значному зниженню рівня вмісту шкідливого холестерину
  • Ніацин приводить в норму функціонування нервової системи
  • Зеаксатін і лютеїн сприяють поліпшенню зору
  • Фолієва кислота стимулює червоні кров'яні тільця
  • Холін активізує роботу мозку

Є кілька причин, за якими в раціоні кожної людини повинні бути яйця:

  • Вага. Яйце складається з білка і жовтка. Саме білок допомагає контролювати число калорій, що вживаються людиною. Останнім часом було проведено ряд різних досліджень, в ході яких вдалося встановити, що більшість людей вважають за краще снідати саме яйцями, при цьому в обід вони будуть вживати на 160 Ккал менше. Отже, щоб скинути вагу і до обіду не відчувати голод, зранку потрібно з'їсти яйця.
  • До їх складу входить 14 головних поживних речовин, необхідних для людського організму. До складу яєчного жовтка входить холін. Це унікальна речовина сприяє стимуляції функціонування і розвитку кори головного мозку. Холін виробляється і людським організмом, але в недостатній кількості, тому є необхідність в надходженні його разом з їжею. Лікарі рекомендують дотримуватися яєчної дієти тим, хто займається розумовою працею. Всього 2 яйця забезпечать добову норму цієї речовини.
  • Яйця допомагають поліпшити гостроту зору. До їх складу входять потужні антиоксиданти зеаксантин і лютеїн, які надійно захищають сітківку, а також кришталик ока від негативного впливу ультрафіолетових променів. Ці антиоксиданти відіграють важливу роль і для зниження ризику початку розвитку вікової макулярної дегенерації (це одна з найголовніших причин, що провокують сліпоту у людей старше 65 років). Якщо регулярно вживати яйця, можна звести до мінімуму ризик розвитку катаракти.
  • Страви, які містять білок, забезпечують необхідний запас енергії, протягом довгого часу не відчувається голод і незабаром повністю пропадає тяга до нездорових перекушування. Лікарі радять вживати яйця цілком, завдяки чому в організм буде надходити необхідна кількість білка. Яєчний білок містить 9 головних амінокислот, які є «будівельним блоком», при цьому вони допомагають в процесі формування органів і тканин, що грають важливу роль для загального стану здоров'я. Яєчний білок не тільки забезпечує енергією, але і є важливим елементом для відновлення і будівництва м'язових тканин. Бере участь у формуванні антитіл, ферментів, гормонів, волосся, шкіри та м'язів. Саме білок забезпечує підтримку правильного водного балансу всередині людського організму, допомагає в боротьбі з різними інфекціями і сприяє поліпшенню процесу обміну речовин. Лікарі радять щодня вживати не більше 3 яєць, завдяки чому можна буде уникнути сальмонельозу, а також інших небезпечних кишкових захворювань. Перед вживанням в їжу, яйця повинні обов'язково митися, а в процесі приготування потрібно проводити правильну термічну обробку.

Для того щоб варені яйця приносили для здоров'я користь, необхідно знати, як правильно їх приготувати. Дуже часто в процесі варіння яйця лопаються, щоб цього уникнути, їх не можна ставити на плиту в холодній воді, також яйця повинні бути повністю покриті рідиною.

Щоб варені яйця краще чистилися, воду, в якій вони будуть готуватися, потрібно злегка посолити. Як тільки яйця зваряться, треба їх на пару хвилин помістити під проточну холодну воду, а потім починати відразу чистити - шкаралупа буде зніматися легко.

Категорично заборонено варити яйця більше 20 хв, так як вони стають дуже шкідливими для людського організму і можуть завдати серйозної шкоди здоров'ю. Варити яйця треба на середньому вогні. Якщо в процесі варіння спливе яйце, не варто його їсти, так як воно зіпсовано.

Яка калорійність смажених яєць?

На відміну від вареного, смажений продукт є більш калорійним. Це має прямий зв'язок з тим, що в процесі приготування яєць буде взятий жир (масло вершкове або рослинне). Будь-який вид масла містить велику кількість калорій. Головним рекордсменом за показниками калорійності стало рослинне масло (сюди ж відноситься і оливкова). Всього в 100 г масла входить приблизно 900 Ккал.

Яєчня містить в 100 г приблизно 240 Ккал. Більшість людей під час приготування омлету використовують сир, борошно, вершки, молоко, в результаті чого значно підвищується калорійність готового блюда і може досягати 350 Ккал. У смаженому продукті містяться калорії, які будуть зайвими не залежно від системи живлення, якої дотримується людина.

Підраховуємо енергетичну цінність сирого яйця

У сирому яйці міститься близько 90-100 Ккал. Потрібно бути дуже обережними саме з сирими яйцями, адже при їх надмірному вживанні може в результаті бути спровоковано розвиток сальмонельозу.

Яйця досить широко використовуються в дієтології, що обумовлено наступними властивостями:

  • Засвоювання в кишечнику відбувається на 97%, але не починається утворення шкідливих шлаків, навіть якщо яйце було піддано термічній обробці.
  • Парові омлети і зварені некруто яйця практично не надають на шлункову секрецію збудливої ​​дії, легко перетравлюються, всмоктуються. Не дуже добре засвоюється білок сирого яйця, також він сприяє зниженню процесу засвоєння організмом заліза і біотину.
  • Сирий жовток виявляє легку жовчогінну дію.
  • Лецитин і амінокислоти мають позитивну дію на стан нервової системи.
  • Яйця містять особливі білки, які під час процесу збивання забезпечують піноутворення, а також стабілізацію отриманого результату. Тому яйця завжди використовуються під час приготування суфле, мусів і кисневої піни.
  • Яйце містить лізоцим, який має антибактеріальну дію.
  • Лецитин сприяє нейтралізації холестерину.
  • Яєчний жовток містить досить велику кількість заліза, що сприяє стимуляції кровотворення. Завдяки цій властивості рекомендується додавати варений яєчний жовток в прикорм маленьких дітей.

Незважаючи на масу корисних властивостей, вживання яєць має і певні протипоказання:

  • Подагра
  • Наявність алергії
  • Жовчнокам'яна хвороба
  • Холецистит
  • Сечокислий діатез
  • Дозволено вживання обмеженої кількості при атеросклерозі.