Чарівна

Краса, любов, мудрість

Сочевиця: калорійність, склад і користь продукту

Сочевиця є недорогим і поживним продуктом, що знайшли широке застосування, як в європейській, так і в азіатській кухні. В Україні вона має менше поширення. Хоча, останнім часом, її все частіше включають в раціон люди, що стежать за своєю фігурою і дотримуються здорового способу життя.

Різновиди і корисні властивості сочевиці

В даний час відомо кілька різновидів сочевиці, схожих за смаком, але відрізняються за формою, кольором і корисним властивостям.

  • Зелена сочевиця - плоди, які при варінні добре зберігають форму. Найчастіше цей вид використовується для приготування салатів і закусок. Дуже корисна зелена сочевиця для людей, які страждають на гепатит, виразкою, холециститом, ревматизмом і гіпертонією.
  • Червона сочевиця володіє більш пікантним смаком. Вона має здатність швидко розварюються, а тому застосовується для варіння супів і пюре. Сочевиця червона багата білком і залізом, що робить її дуже корисною при анемії.
  • Коричнева сочевиця - продукт з яскраво вираженим горіховим смаком, з якого можна готувати супи і запіканки. Включити в раціон коричневу сочевицю рекомендується людям, що страждають на туберкульоз, захворюваннями легенів і кістково-м'язової системи.
  • Чорна сочевиця є найдрібнішим сортом. Через те, що вона схожа на ікру білуги, її ще іноді називають «білуга».

Для приготування смачних і корисних страв підходить будь-який сорт сочевиці. На відміну від ін. Бобових, вона вариться досить швидко і не потребує попереднього замочування. Крім цього, дана крупа зберігає всі корисні властивості навіть після термічної обробки.

Користь сочевиці обумовлена ​​тим, що в її склад входить велика кількість незамінних амінокислот, наприклад, лецитину - речовини, яке благотворно впливає на роботу нервової системи, стимулює діяльність мозкових клітин, допомагає в будівництві клітин печінки, а також виконує багато інших. ін. функції.

Вкрай цінна властивість сочевиці полягає в тому, що рослина не накопичує в собі шкідливі речовини - нітрати і радіонукліди, завдяки цьому вважається однією з найбільш екологічно чистих культур по всьому світу.

Скільки калорій в чечевиці?

Сочевиця - дієтична крупа, її калорійність на 100 г 119 ккал. Харчова цінність становить:

  • Білки 9,0 г;
  • Жири - 0,6 г;
  • Вуглеводи - 22,1 м

Глікемічний індекс сочевиці дорівнює 30. Завдяки тому, що крупа має невисоку калорійністю і багата складними вуглеводами, її сміливо можна включати в дієтичне харчування людям, що страждають зайвою вагою. Калорійність сочевиці вареної не більш, ніж сирий. Єдине, жінкам або чоловікам, які стежать за фігурою, необхідно пам'ятати, що блюдо з цієї крупи може мати більшу поживністю за рахунок додавання інших інгредієнтів.

Калорійність сочевиці невелика, тому її можна включати в раціон в період дієти. Користь цієї крупи безперечна, що робить доцільним вживати її постійно, а не тільки в процесі зниження ваги.