Чарівна

Краса, любов, мудрість

Скільки калорій в 1 банані: сушений, свіжий, приготований

Банан - фрукт дуже смачний і корисний, нерідко використовується в кулінарії, що становить основу холодних десертів і запіканок. Однак про його користь, особливо щодо фігури, ведуться активні суперечки. Тим, хто пильно стежить за кожним з'їденим шматочком, слід знати, скільки калорій в 100 грамах банана. Як змінюється показник в залежності від термообробки, як вираховувати калорійність 1 банана без шкірки, якщо немає можливості використовувати ваги.

Скільки калорій в бананах?

Енергетична цінність цього фрукта, безумовно, залежить від того, в якому вигляді Ви його вживаєте, але, крім того, варто враховувати і сорт: наприклад, зелені банани, які використовуються для смаження, «важать» цілих 137 кКал, а червоні тягнуть на 100 кКал. При цьому зелені банани вважаються більш корисними і більш поживними, ніж жовті і червоні. Як йдуть справи з калорійністю більш звичних для нашого регіону видів?

Найлегшим, безумовно, буде свіжий банан: в 100 г всього 84 ккал (деякі джерела вказують 95 кКал), в яких 21,8 г вуглеводів, цілих 1,5 г білків і всього 0,8 г жирів.

Як можна помітити, цифри не такі великі, особливо якщо порівнювати з шкідливими солодощами, які цей фрукт цілком може замінити. Звідки ж тоді «ростуть ноги» у заборон на банани під час схуднення? Все досить просто: високі показники глікемічного індексу і рівень крохмалю, який перетворюється в цукор, вимагають дотримуватися обережності. Але, в той же час, банани є прекрасним джерелом протеїну, тому при дотриманні деяких правил, про які йтиметься нижче, їх можна і навіть потрібно включати в раціон людини, що стежить за своєю фігурою.

Як визначити, скільки калорій в 1 банані, якщо Ви не можете просто зважити його? Великий фрукт (стандартного для продаються в звичайних супермаркетів розміру) тягне приблизно на 180 г, з яких приблизно 25-30 г займає вага шкірки і плодоніжки. Таким чином, 1 очищений банан важить близько 150 г, що становить 130-135 ккал.

Окремо слід виділити міні-банани, які привозять з Таїланду. У порівнянні зі звичайними вони солодше і більш ароматні, а також можуть мати інший забарвлення шкірки - зелений або навіть червоний. Калорійність 100 г такого фрукта становить 90 кКал, але при цьому 1 шт. без шкірки важить не більше 70 м

Що ж стосується термічної обробки банана, то при звичайному нагріванні (наприклад, Ви вирішили його запекти) вона майже не видозмінюється, якщо тільки ви не додали цукор або рослинний жир. А ось тривалий вплив високих температур виводить з фрукта воду, залишаючи тільки крохмаль і цукор, внаслідок чого «вага» його значно зростає.

У сушених бананах 390 кКал, при цьому вуглеводів вже 80,5 г, а білків - 3,9 м Частка жирів збільшується незначно: всього до 1,8 м

Правда, варто віддати належне такому продукту: основна маса корисних властивостей залишається при ньому, тому, як перекушування при сильному голоді або необхідності заповнити дефіцит вуглеводів, з'їсти маленьку порцію (10-20 г) сушених бананів не забороняється.

Існують ще такі сорти бананів, які вимагають обов'язкової термічної обробки, тому що в сирому вигляді можуть виявитися токсичними для організму. Це платани (або плантайни), що володіють дуже великими розмірами - сплутати із звичайним бананом їх неможливо. Перед вживанням їх найчастіше обсмажують і в деяких країнах ними замінюють картопля. Під цукрово-коричної скоринкою вони цілком можуть стати хорошим десертом, який на смак схожий на оладки. Калорійність смажених бананів залежить від кількості масла, яке Ви використовуєте: при звичайному обсязі (2-3 ст.л. на сковороду) 100 г будуть «важити» 348 кКал.

Корисні властивості бананів

Щоб розуміти, чи є сенс урізати свій раціон для введення в нього 1 банана хоча б іноді, або ж це дійсно не найпотрібніші калорії, варто розглянути хімічний склад продукту.

  • 150 г м'якоті банана дозволяють закрити відразу 20% вітаміну В6, що бере активну участь в метаболічних процесах, а також трохи більше 15% аскорбінової кислоти, по 12% і 16% калію і марганцю, що несуть чималу користь серцевому м'язі.
  • Запечена банан вважається лікувальним харчуванням, оскільки він заспокоює роздратовану слизову шлунка і кишечника, тим самим знімаючи больові відчуття при гастритах, колітах і т.д., знижуючи рівень кислотності шлункового соку.
  • Банан - єдиний з фруктів, що дозволяє швидко підвищити рівень серотоніну в крові, внаслідок чого його рекомендують вживати під час затяжних депресій і при сильних навантаженнях на нервову систему.
  • Високий вміст калію говорить про цінності банана для серця і судин, його здатності запобігати виникненню інсульту, утримувати воду в тканинах і баланс електролітів в крові. Присутність великої частки заліза дозволяє поліпшити показники гемоглобіну.

Безумовно, слід враховувати, що про користь даного фрукта можна говорити, тільки якщо їсти його в сирому вигляді. Обробка гарячими температурами змушує продукт втратити частину вітамінів і мікроелементів, а в сушеному або смаженому банані крім смаку і ситності не залишається нічого хорошого. Втім, безумовно, навіть при чималому калорійності 1 штуки банана, він залишається більш розумним, ніж чіпси або картопля фрі.

Як їсти банани без шкоди для фігури?

У відкритих джерелах часом можна зустріти категоричну заборону на вживання бананів, якщо людина хоче зберегти стрункість. З точки зору калорійності і глікемічного індексу даного продукту, дійсно, в цих словах є частка правди. Однак принципи здорового харчування дозволяють включати в раціон будь-яку рослинну їжу - головне, робити це з розумом.

  • Якщо хочете з'їсти банан, робіть це з ранку, наприклад, змішавши його з вівсяною кашею або сиром. Так Ви досягнете максимальної поживності від сніданку, причому, Вам не буде потрібно додавати в блюдо цукор або інші підсолоджувачі. У той же час, Ви отримаєте свою дозу цукру і вуглеводів, які необхідні на початку робочого або навчального дня для розумової діяльності.
  • Готуйте на основі бананів смузі: це відмінний варіант ситного і не особливо важкого перекусу. Наприклад, розімніть банан з 2 ст.л. натурального йогурту і ківі: калорійність отриманого страви складе всього 190-200 ккал (при вазі 1 банана без шкірки в 150 г).
  • Якщо Ви ведете активний спосіб життя, вживайте даний фрукт через 1-1,5 год після тренування. Це дозволить заповнити запаси глюкози, а також зменшить вираженість м'язового болю, оскільки прискорить процес відновлення мікротравм. Для тих, хто працює в залі на витривалість, допускається навіть вживання банана перед тренуванням за 30-40 хв.

Варто підкреслити, що банан рекомендовано сприймати як корисний десерт, а не ту рослинну їжу, що допускається у великих обсягах навіть при самій строгій дієті. Цей фрукт, безумовно, несе чималу користь організму, але в добу краще не вживати більше 1 банана, щоб не викликати активних стрибків цукру, особливо при діабеті.