Чарівна

Краса, любов, мудрість

Мед: калорійність в 1 чайній, столовій ложці

Енергетична цінність продуктів - це основа будь-якого раціону. Завдяки вмісту білків, жирів і вуглеводів в кожному шматочку людина може заповнити сили свого організму, так як у міру засвоєння їжа перетворюється в енергію. Саме тому інформація про її калорійності і складі так важлива, навіть якщо мова йде про, здавалося б, дрібниці.

Зокрема, знати калорійність меду в 1 чайній ложці теж не завадить дуже багатьом. Його їдять як десерт, з нього роблять напої, з ним готують різноманітні страви. Солодкістю лікуються, зміцнюють організм, використовують його для краси, а хтось навіть худне за допомогою подарунка від бджіл. Воно й не дивно, адже мед - це:

  • Джерело сил і енергії;
  • природні ліки і антисептик;
  • джерело вітамінів і мінералів;
  • краще загоює засіб;
  • натуральний препарат від хвороб серця і шлунка;
  • природний ноотроп;
  • природне заспокійливе;
  • джерело молодості;
  • протипухлинний засіб.

Залишилося розібратися тільки з калорійністю продукту, якщо кожна «одиничка» на рахунку.

Наскільки калорійний мед?

У всіх джерелах прийнято вказувати калорійність, яка припадає на 100 г продукту (в нашому випадку це 306,07 ккал). Однак його в такій кількості, як правило, не вживають - ідеальної мірою для нього є ложка. Отже, якщо в цьому столовому приладі у вас виявився мед, то його калорійність в 1 чайній ложці становить приблизно 25-26 ккал, оскільки в ній міститься приблизно 8 г солодкого бурштину. Десертний прилад - це 2 чайних, а значить, в ньому продукту на 50 ккал. Калорійність меду в 1 столовій ложці - 80-98 ккал.

Однозначних цифр бути не може, оскільки вага меду (а значить, і енергетична цінність) багато в чому залежить від його консистенції і кольору. Забарвлення продукту, в свою чергу, обумовлена ​​видом рослини, з якого був зібраний нектар. Світлі сорти меду мають меншу енергетичну цінність, ніж темні концентровані, але зате останні містять набагато більше цінних речовин.

Таємниці енергетичної цінності меду

Мед в рази солодше цукру, і поживність його менше ненабагато. Так чому ж рафінад вважають шкідливим продуктом, тоді як бджолопродукти наділяють чи не чарівними властивостями? У його випадку потрібно дивитися на властивості ширше.

Співвідношення БЖУ (білків, жирів і вуглеводів) в меді дорівнює 1,02: 0,21: 76,41. Нескладно помітити, що цей продукт складається практично з одних вуглеводів, але ж відомо, що надмірне їх вживання загрожує не тільки ожирінням, але і розвитком таких захворювань:

  • атеросклероз,
  • гіперглікемія,
  • ішемія,
  • цукровий діабет,
  • алергічні реакції,
  • панкреатит.

Але навряд чи вуглеводи меду можуть так нашкодити (хіба що якщо тільки з'їдати неміряна кількість бурштинового ласощі щодня). Адже цей продукт містить моносахариди - фруктозу і глюкозу, які і відповідають за його солодкість. Ці складові моментально всмоктуються в кров і відразу ж розносяться по всьому організму, насичуючи його енергією. При цьому не витрачаються сили на розщеплення сахарози для її засвоєння. Це має велике значення для людей із захворюваннями шлунково-кишкового тракту.

Крім іншого, незважаючи на високу калорійність меду і надмірна кількість вуглеводів в ньому, з солодкістю складно переборщити - через насиченого смаку і швидкої засвоюваності. Одна ложка ласощі перекриває добову потребу організму в глюкозі і пригнічує бажання з'їсти який-небудь десерт.

І кілька слів про гликемическом індексі. Ця інформація говорить про швидкість засвоєння вуглеводів і підйому рівня цукру в крові, що дуже важливо для всіх, але особливо для людей, які страждають на цукровий діабет, і тих, хто намагається схуднути. Чим вище цей показник, тим швидше засвоюється продукт. ГІ меду досить високий і варіюється від 30 до 90 одиниць. Це залежить від кількості фруктози: якщо її більше, ніж глюкози, то і показник буде нижче. Показник буде своїм у кожного сорту.

Мед дуже корисний, і його можна і потрібно вживати як дорослим, так і дітям. Однак ласувати подарунком бджіл варто в помірних кількостях і з оглядкою на індивідуальні особливості організму. Тоді і висока калорійність чайних і столових ложок продукту не заподіє ніякої шкоди, а принесе лише користь.