Чарівна

Краса, любов, мудрість

Продукти з негативною калорійністю для схуднення - міф чи правда?

Так хочеться захоплювати оточуючих витонченою фігуркою, але так складно сидіти на дієтах, відмовляючи собі в різних вкусностях! А чи не можна без болісних голодувань привести в порядок свою вагу? Адже існують продукти з негативною калорійністю ... Що значить «мінус калорій» і які продукти мають такий унікальну властивість?

Чи є калорії в продуктах з «негативною калорійністю»?

Вперше поняття «негативні калорії» з'явилося в словнику прихильників здорового способу життя. Вони виявили, що є продукти, на переробку яких організму доводиться витрачати більше енергії, ніж вони здатні поставити в організм. Правда, лікарі та дієтологи не поділяють такого ентузіазму і сумніваються в правдоподібності цієї теорії.

Таким чином, продукти з негативною калорійністю насправді мають енергетичним запасом. Але вони змушують організм посилено працювати над їх переварюванням. Серед них є й такі, які активізують метаболічні процеси, що побічно сприяють схудненню. А ще багато хто з цих компонентів меню можна вживати в необробленому (сиром) вигляді, що теж змушує організм працювати в посиленому режимі.

Чому ж ці рослинні продукти виявилися в такій пошані у тих, що худнуть? Тому що комусь спало на думку зробити прості арифметичні підрахунки. Так, відомо, що на засвоєння білкових продуктів використовується від 30 до 40% їх енергетичного запасу, жири заберуть всього 5-10% наявних в складі калорій. А вуглеводи організм переварить взагалі без особливих зусиль: на цей процес піде не більше 4-7% їх енергетичного резерву.

Виходячи з цього, можна дати правильну відповідь на питання: продукти з негативною калорійністю - міф чи правда? Негативного балансу калорій ніяка їжа створити не здатна. Найбільше, на що вистачить її можливостей, - зробити його нульовим. Це станеться в тому випадку, їли на її переробку витратиться вся енергія, яка надійшла разом з цим продуктом. Розберемо на прикладі: 100-грамова порція капусти брокколі володіє запасом в 25 ккал. І практично стільки ж доведеться витратити організму на її засвоєння, так як в ній міститься багато трудноперевариваемой клітковини. Тобто Ви з'їли порцію такого салату, але Ваш вага не збільшився ні на йоту. Але і відібрати у Вас калорії ніякої з продуктів просто не зможе!

У чому шукати «мінус»?

Якщо Ви захоплюєтеся різними дієтами, то у Вашому меню обов'язково повинні бути присутніми продукти з негативною калорійністю. Список їх виглядає так:

  • овочева група - селера (10 ккал), капуста (28 ккал), спаржа (20 ккал), буряк (48 ккал), перець (25 ккал), шпинат (21 ккал), цибуля зелена (22 ккал), помідори (15 ккал), огірки (15 ккал), баклажани (24 ккал), ріпа (28 ккал), гарбуз (28 ккал), салат латук (17 ккал);
  • фрукти - персик (44 ккал), яблуко (46 ккал), абрикос (48 ккал), слива (43 ккал); з заморських - папайя (48 ккал), ананас (48 ккал), помело (32 ккал);
  • ягоди - калина (26 ккал); полуниця (30 ккал), кавун (25 ккал), журавлина (28 ккал), смородина (40 ккал), чорниця (40 ккал);
  • зелень і спеції - м'ята (49 ккал), кріп (40 ккал), базилік (27 ккал), коріандр (25 ккал); петрушка (45 ккал);
  • напої - мінеральна вода без газу, сік, приготований без цукру і лимонної кислоти.

А в чому Ви дійсно не знайдете жодної калорії, так це в зеленому чаї і воді. Це найпоширеніші й доступні продукти з негативною калорійністю.

Як правильно їсти такі продукти?

Вивчивши перелік їжі, яка, за твердженням знавців правильного харчування, що не нагородить Вас калоріями, Ви не знайдете в їхньому списку продуктів тваринного походження. Якщо Ви не є вегетаріанцем, то Вас навряд чи влаштує такий раціон - Ви будете їсти щось ще.

Щоб дієта на продуктах з мінусовою калорійністю спрацювала, їх слід правильно вживати. Як саме? Не треба думати, що чим більше Ви їх з'їсте, тим тонше стане Ваша талія. Щоб добитися позитивного результату, використовуйте такі поради:

  • дотримуйтесь помірність. З'їдайте не більше 300-450 г обраного продукту в день. Якщо почнете поїдати їх кілограмами, то ваги навряд чи покажуть, що Ви стали стрункіше;
  • правильно вибирайте час. Не намагайтеся повністю скласти свій раціон тільки з таких продуктів. Організму все ж потрібна енергія - хоча б для того, щоб підтримувати основні життєві функції і давати Вам можливість зберігати працездатність. На сніданок і обід з'їжте щось поживне, а вечерю зробіть полегшеним;
  • використовуйте такі продукти як гарнір. Наприклад, разом з котлетами подайте до столу запечені овочі. Таке блюдо наситить Вас не менше, ніж макарони з м'ясом, але кількість калорій буде менше в кілька разів;
  • оберігайте продукти термообробці. Тільки в свіжому вигляді вони принесуть користь фігурі і здоров'ю. Якщо Ви будете обсмажувати брокколі в маслі, то можете не розраховувати на швидке схуднення. В крайньому випадку, готуйте їх на пару або на грилі;
  • додайте спеції. Це дозволить зменшити кількість солі і попередить утворення набряків. А кориця з успіхом замінить цукор;
  • не забувайте пити прохолодну воду. Щоб її засвоїти, організм спочатку «підігріє» її до температури тіла. На це піде чимало енергії.

Мінус калорії - мінус кілограми?

Тепер про головне: якщо включити в свій раціон виключно «мінусові» продукти, чи можна швидко і сильно схуднути? Здавалося б, відповідь очевидна: звичайно! Їж досхочу овочі і фрукти, забезпеч мінімальні фізичні навантаження - і в організмі виникне дефіцит калорій, а, значить, вага піде на спад без особливих зусиль. Але на ділі все далеко не так просто.

Наслідки такого харчування можна порівняти з результатами самих жорстких дієт. Так як в раціоні залишаються тільки рослинні продукти, його не можна вважати збалансованим. Брак необхідних організму компонентів (постачальниками яких є продукти тваринництва) призведе до великих неполадок зі здоров'ям.

Є ще один важливий момент: зниження калорійності більше ніж на 10-15% від оптимальної норми викличе уповільнення метаболізму. Врахуйте і те, що, залишивши в раціоні тільки сирі овочі і кислі ягоди, Ви можете спровокувати порушення в роботі органів шлунково-кишкового тракту.

Коли Ви закінчите вживати продукти з негативною калорійністю для схуднення, то Вас може чекати ще один неприємний сюрприз: втрачені кілограми почнуть стрімко повертатися.

В інтернеті та телевізійних шоу, присвячених схудненню, можна почути схвальні відгуки про чудодійні здібності продуктів з «нульовою калорійністю». Вірити чи таких порад? Сирі фрукти і овочі - це джерело вітамінів і мінімум калорій. Вони і справді не здатні зіпсувати Вам фігуру. А щоб вони стали помічниками в нормалізації ваги, слід просто доповнити свій раціон корисними дарами садів і городів. Тоді Ви почнете втрачати вагу плавно, за рахунок коректного зниження енергетичної цінності меню. У цьому головна користь продуктів, калорійність яких з чиєїсь легкої руки стали називати негативною.