Чарівна

Краса, любов, мудрість

Цукор: калорійність на 100 грам і в чайній ложці. Як розрахувати добову потребу організму в цукрі?

Незважаючи на те що з кожним роком нас все більше переконують в шкоді цукру, дуже важко зовсім відмовитися від солодкого. До того ж цукор міститься не тільки в цукерках, а й у багатьох інших продуктах. Він повсюдно зустрічається в нашому раціоні. Отже, цукор: калорійність на 100 грам, користь і шкода.

Поговоримо про калорійність продукту

Слово калорія походить від латинського сalor, що означає високу температуру. З цього випливає більш точне пояснення поняття калорії - це одиниця енергії. Саме таку кількість енергії необхідно для нагрівання одного грама води на градус Кельвіна. Згадуємо фізику: 1 ° C = 274,15 K.

У калоріях вимірюється і енергія, яка споживається з їжею і використовується організмом для виконання різних функцій, таких як:

  • зростання і процеси переносу, структури і регенерації клітин; травлення;
  • рух м'язів;
  • серцева і дихальна діяльність.

Отже, кількість калорій у стравах - інформація про те, скільки одиниць енергії отримає організм після вживання тієї або іншої їжі. Якщо в організм надходить дуже мало калорій, то для підтримки сил він починає споживати енергію з власних тканин. Таким способом він задовольняє свої потреби в енергії, разом з тим зменшуючи вагу тіла. А коли калорій надходить дуже багато, організм зберігає цю енергію, накопичуючи її в основному у вигляді жиру.

Одним словом, калорійність є мірою енергії. Однак Міжнародною системою одиниць (СІ) офіційно дозволено використання в економіці та громадській охороні здоров'я одиниці енергії - Джоуль, в тому числі і для інформації про енергетичну цінність продуктів харчування. Джоуль приблизно в чотири рази більше калорії, тобто 1 К = 4,1868 Дж.

Скільки калорій в цукрі?

Енергетична цінність ста грамів цукрового піску складає близько 400 калорій. Щоб було простіше орієнтуватися і визначити, скільки калорій в чайній ложці цукру, уявімо 100 грам солодкого продукту у вигляді гірки, насипаної за допомогою цього заходу. Оскільки 1 ч. Л. з гіркою важить 10 г, відповідно, десять чайних ложок утворюють горбок цукрового піску вагою в 100 р

Тепер розрахуємо енергетичну складову. Для цього 400 калорій, що містяться в 100 грамах, рівномірно розподілимо на 10 ложечок. В результаті ми отримаємо, що калорійність 1 чайної ложки цукру дорівнює 40 К або 168 Дж.

Різновиди цукру

Цукор відноситься до вуглеводів і в першу чергу використовується в якості солодкого продукту на наших столах. Той цукор, який ми їмо, на 99,9% складається з сахарози, що представляє собою поєднання глюкози і фруктози. Вид продукту залежить від типу сировини, використаного для його виробництва. Основною сировиною є цукрові буряки або очерет. Однак є й інші типи рослинної сировини, наприклад, в Канаді варять цукор з соку клена. В Азії його добувають із соку пальм. А древнім китайцям, щоб пити зелений солодкий чай, доводилося цукор виробляти зі спеціального сорту сорго.

На полицях магазинів відмінною рисою солодкого продукту є його колір. Різна забарвлення цукру залежить від методу його виробництва і ступеня очищення. Так, коричневий цукор одержують із тростинного сировини. При меншій мірі очищення він залишається нерафінованою і володіє природним ароматом, який надає йому очеретяна меляса або патока.

Виробники коричневого продукту наполягають на його виняткову екологічності та корисності. Але при цьому вони замовчують, що такий цукор може містити небажані домішки, а калорійність 1 грама нижче, ніж у рафінованого продукту, всього на 0,23 калорії. Таким чином, енергетична цінність 100 грамів такого продукту становить 377 калорій.

Також на відміну від білого, коричневий цукор містить кілька мінералів. Проте їх кількість настільки мало, що вони не вносять будь-якого істотного внеску в поставку поживних речовин. А ось на розвиток карієсу обидва продукти впливають однаково.

Споживачеві цукор пропонується в різних варіантах - білий, рафінований, коричневий нерафінований, пудра, ароматизований, в тому числі і ванільний.

Чи сумісний цукор зі здоров'ям?

Подобається нам це чи ні, але наш організм не може обійтися без цукру. Всередині нас сахароза розщеплюється на глюкозу і фруктозу. Глюкоза необхідна для правильного функціонування організму як паливо для наших клітин. А та частина, яка не споживається клітинами, зберігається в печінці. Частина фруктози також відповідає потребам в енергії, а решта відкладається в організмі у вигляді жиру.

Яке ж кількість цукру буде достатнім для підтримки енергетичного балансу в організмі і не завдасть шкоди здоров'ю? Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує не більше 10% від добової кількості енергії у вигляді цукру. Це означає, що при середньому добовому витраті людиною близько 2000 калорій необхідно споживати не більше 50 г цукру в день. А при занадто високому його споживанні існує ризик ожиріння і розвитку різних патологій.

Як цукор завдає шкоди організму?

Чистий цукор потрапляє безпосередньо в кров, при цьому його рівень різко піднімається і швидко падає. Таким чином, швидше виникає відчуття голоду і необхідності підкріпитися. В результаті споживається ще більше калорій.

Наслідком надмірного споживання сахарози виступають:

  • висока ймовірність діабету;
  • порушення балансу шлунково-кишкової мікрофлори;
  • резистентність до інсуліну;
  • надмірне накопичення жиру в печінці;
  • погіршення стану судин, що призводить до гіпертонії; захворювання серця;
  • печінку виробляє більше поганого холестерину;
  • погіршення стану шкіри;
  • хвороби підшлункової залози;
  • розвиток деяких видів раку

Якщо ви вирішили обмежити себе в цукрі, не забувайте про те, скільки приховано його в інших продуктах, які ми щодня споживаємо. Бережіть себе і будьте здорові!