Чарівна

Краса, любов, мудрість

Скільки калорій в гороховому супі з копченостями і куркою? Як смачно його зварити?

Тим, хто хоче зберегти або зменшити свою вагу, необхідно розраховувати енергетичний коефіцієнт, який повинен бути збалансованим або негативним в разі схуднення. Для цього потрібно володіти даними про кількість калорій, що містяться в різних продуктах і готових стравах. Сьогодні ми розглянемо, скільки калорій в гороховому супі.

Трохи про горох

Горох відноситься до сімейства бобових. А бобові, як відомо, містять багато волокон, поглинаючи які можна насититися без придбання зайвих калорій. Крім того, в горосі знаходиться велика кількість білка, складних вуглеводів, і він практично не містить жирів. Такий продукт ідеально підходить для того, щоб повноцінно їсти і залишатися стрункою.

Необов'язково використовувати класичний підхід в приготуванні страв - зелений горошок з м'ясом і картопляним пюре, хоча, звичайно, це теж може бути дуже смачно. Якщо горох приготувати належним чином, то він може взяти на себе провідну роль в прекрасних стравах, таких як супи, гарніри і закуски. Також вдало горох поєднується з макаронними виробами, рисом, рибою і морепродуктами і, нарешті, з м'ясом і птицею.

Калорійність горохового супу

Сьогодні ми поговоримо про перших стравах з гороху - супах. Для приготування супу найчастіше використовують висушений лущений горох. В принципі, за своїм складом і енергетичної цінності всі сорти гороху якщо і відрізняються, то не набагато. Лущений горох кладуть в суп тільки тому, що він швидше піддається термічній обробці. Калорійність 100 г такого гороху становить 299 Ккал. Хоча є рецепти перших страв і з зеленим горошком. Тут все залежить від ваших смакових уподобань.

Як ви самі розумієте, для приготування супу одного гороху і води недостатньо. Для класичного рецепту нам знадобляться ще цибулю і часник, а картопля і пряні трави допоможуть збагатити блюдо. Енергетична цінність однієї порції такої страви вагою близько 400 г становитиме 244 Ккал, відповідно, 100 г класичного горохового супу містить 61 Ккал.

У 50 роках минулого століття класикою жанру вважався суп в гороховому виконанні з додаванням бекону. Така надбавка до простого горохового супу обійдеться вам в цілих 277 Ккал / 100 г. Загальна енергетична цінність порції буде дорівнює 1352 Ккал, а в 100 г горохового супу з беконом міститься 338 Ккал.

Але не будемо зациклюватися на класиці. Сьогодні великою популярністю у населення користується м'ясо свійської птиці, особливо курочка. Чому б і гороховий суп не приготувати на курячому бульйоні або з вареними шматочками грудки? Скільки калорій в гороховому супі з куркою? 100 г курячої грудки потягне на 113 Ккал. А якщо з неї приготувати гороховий суп, то його енергетична цінність складе 84,2 Ккал / 100 г.

Для приготування супу з горохом в якості м'ясної інгредієнта чудово підходять копчені продукти. Наприклад, ті ж курячі окости або крильця, або ароматні свинячі реберця. А скільки калорій в гороховому супі з копченостями?

Власне, калорійність готового супу буде в основному визначати саме копчений інгредієнт:

  • в супі з копченими курячими окостами буде 85,1 Ккал / 100 г;
  • якщо вам більше до душі свинячі реберця, то 100 г такого супу принесуть вам 98 Ккал;
  • суп гороховий з беконом і шинкою має енергетичну цінність в 112 Ккал / 100 г;
  • якщо в рецепті приготування використовується копчена ковбаса, то в результаті ви отримаєте готову страву з калорійністю в 264 Ккал на 100 г продукту.

Інші види першої страви і їх енергетична цінність

Розглянутими нами видами горохового супу список перших страв не обмежується. Пропонуємо короткий огляд супів на основі гороху з різними м'ясними добавками і зазначенням калорійності на 100 г готового блюда:

  • суп з горохом на бульйоні з баранини по-грузинськи - 114 Ккал;
  • класичний суп гороховий з копченостями - 83 Ккал;
  • на м'ясному бульйоні по-фінськи - 38 Ккал;
  • з відвареним свинячим м'ясом - 181 Ккал;
  • суп гороховий з яловичиною - 54 Ккал;
  • гороховий суп-пюре на курячому бульйоні - 139 Ккал;
  • суп-пюре з гороху в мультиварці - 230 Ккал;
  • суп з мультиварки з копченостями - 150 Ккал;
  • суп Бозбаш з горохом і бараниною - 64 Ккал.

А чи знаєте ви ...?

Гороховий суп робить нас розумнішими і допомагає боротися зі стресом. Мало хто знає довгий список цінних поживних речовин, які містяться в чашці ароматного супу. Це білки, мінерали, залізо, калій, кальцій і вітаміни В1 і В2. Така барвиста суміш поживних речовин стимулює функції мозку і діє заспокійливо на нервову систему людини.

До речі, горох, як і більшість бобових культур, надзвичайно мало містить жирів. Однак цей ефект втрачається, якщо ви приготуєте гороховий суп за рецептом, який передбачає додавання ситних м'ясних і ковбасних інгредієнтів.

Зазвичай рецепти страв з гороху починаються з того, що його перед цим потрібно замочити на кілька годин. Так ось, лущений горох не треба замочувати, оскільки його зовнішня тверда оболонка видаляється в процесі очищення. Час приготування становить приблизно 60-90 хвилин. Лущений горох дуже хороший особливо для вершкових супів або пюре.

В кулінарну скарбничку господині

На завершення розповімо, як приготувати класичний гороховий суп:

  1. Варимо горох у великій кількості підсоленої води, після чого його проціджуємо.
  2. Дрібно нарізаємо цибулю-шалот і часник, обсмажуємо на сковороді в маслі. Додайте лавровий лист і біле вино і доведіть до кипіння.
  3. З'єднайте вміст сковороди з горохом.
  4. Картоплю треба очистити, дрібно натерти і додати в суп. Варимо на повільному вогні.
  5. Робимо грінки: скибочки хліба нарізаємо кубиками. Нагріваємо топлене масло в сковороді і обсмажуємо в ньому хліб до золотистого кольору.
  6. Лавровий лист виймаємо з супу, додаємо дрібку цукру, приправляємо сіллю, перцем і лимонним соком.
  7. Гороховий суп подаємо з грінками.

Порада: перед подачею на стіл в тарілку з супом додайте дрібно нарізані листя м'яти. Це додасть готовому блюду освіжаючий аромат. Смачного!