Чарівна

Краса, любов, мудрість

Скільки калорій в чорному хлібі - в 1 шматку і сухарях? Чим він корисний?

Ви знаєте, що сьогодні існує близько 300 різних видів хліба? Природно, при такому багатстві вибору покупець досить розпещений. Однак в черговий раз, коли ви будете купувати хліб, варто уважніше поглянути на інгредієнти, щоб вибрати продукт для здорового харчування. Розглянемо, скільки калорій в чорному хлібі.

Що необхідно знати про калорійність чорного хліба?

Чорний хліб можна класифікувати як спеціальний сорт, тому що печуть його в основному з житнього борошна. Саме цей злак надає хлібу характерний темний колір. З дієтичної точки зору, житній хліб, як і інші його сорти, містить велику кількість вуглеводів. Але при цьому він виділяється і високим вмістом клітковини: майже 8 г в 100 г продукту, що практично в 2 рази більше, ніж у традиційному білому буханці хліба.

Скільки калорій в шматку чорного хліба?

Якщо говорити про енергетичну складову, то 100 г житнього хліба забезпечують близько 240 Ккал. Зрозуміло, що прив'язка до 100 грамам багатьом ні про що не говорить, оскільки, напевно, ніхто не зважує порцію хліба перед тим, як її з'їсти. Тому спробуємо візуалізувати і перейдемо до акуратно нарізаним шматочках хліба на обідньому столі, звичним всім.

Як ви думаєте, скільки калорій в 1 шматочку чорного хліба?

Не потрібно гадати, адже такі дані існують, і ми з радістю поділимося цією інформацією з вами:

  • скибочку хліба для бутерброда містить 18 Ккал;
  • стандартний шматочок до обіду середнього розміру вагою близько 26 г - 67 Ккал;
  • хлібний шматочок для тосту - 31 Ккал;
  • товстий шматок хліба - 83 Ккал.

Багатьом подобаються житні сухарі. Скільки ж калорій в сухарях з чорного хліба? У 100 грамах такого продукту міститься близько 366 Ккал. Таким чином, один сухарик з стандартного скибочки хліба забезпечить вас енергією на цілих 37 Ккал

Житній хліб - ризик або користь?

А чи знаєте ви, що зміст житнього борошна в рецепті для чорного хліба не повинно бути менше 65%? А якщо її менше, між 10-35%, то такий хліб хоч і називається житнім, але буде він вже не чорним, а сірим. Для приготування чорного хліба житнє борошно постійно змішують з пшеничного. В іншому випадку тісто не піднімається. Це один з мінусів житнього хліба, оскільки малий вміст білої муки легше засвоюється людьми, чутливими до клейковини.

Однак житній хліб залишається одним з найменш калорійних серед цільнозернових сортів. А високий вміст клітковини робить його особливо привабливим для харчування при схудненні, тому що рослинні волокна, розчиняючись у воді, утворюють в кишечнику подобу гелю, внаслідок чого ми не відчуваємо почуття голоду протягом тривалого часу.

Але це ще не все: волокна також уповільнюють всмоктування глюкози в кров, ось чому житній хліб має глікемічний індекс, рівний 65, що вважається середнім показником. Але ж чим він нижчий, тим менше викликає скачки підвищення інсуліну, який сприяє накопиченню жиру в клітинах тканин організму.

Одним словом, житній хліб є прекрасною альтернативою білому і має безліч переваг:

  • зберігає свіжість протягом 3-4 днів;
  • він дуже смачний;
  • ідеально підходить для сніданку, так як скибочку хліба разом зі склянкою апельсинового соку дають багато енергії, клітковини і вітамінів;
  • чорний хліб містить дивовижне поєднання заліза і вітамінів групи В, яке сприяє гарному травленню;
  • постійне вживання житнього хліба дозволить уникнути накопичення зайвої ваги і ожиріння.

Переваги та недоліки продукту

Житній хліб відмінно підходить для здорового харчування, зокрема, в ньому містяться

  • фітоестрогени - допомагають запобігти раку молочної залози і товстої кишки;
  • антиоксиданти - борються проти старіння клітин і утворення раку;
  • рослинні волокна - сприяють кишковому транзиту;
  • такі поживні мікроелементи, як марганець, кальцій, калій, натрій, дозволяють підтримувати в хорошому стані кісткові тканини.

Чорний хліб - союзник тих, хто вирішив зайнятися собою і привести свою вагу в норму:

  • він є джерелом клітковини;
  • у нього менше калорійність, ніж у пшеничного хліба: 240 Ккал на 100 г проти 285 Ккал;
  • він більш поживний і сприяє швидкому насиченню;
  • є основою для багатьох страв.

Однак, незважаючи на свої переваги, як і всі продукти харчування, житній хліб має недоліки. Справа в тому, що жито - зернова культура, яка використовується для виробництва чорного хліба, найбільш схильна до забруднення грибами сімейства Спориньевих+

Ці гриби є отруйними паразитами, що виробляють мікотоксини. Токсини ріжків викликають багато симптомів, такі як:

  • звуження периферичних судин, в результаті чого шкіра стає холодною і може розвинутися гангрена кінцівок;
  • нудота;
  • головний біль;
  • судоми;
  • параліч;
  • інсульт; спрага;
  • відчуття печіння на шкірі;
  • галюцинації.

У середні століття масове вживання хліба, зараженого ріжків, призводило до епідемій так званого Антонієвого вогню, які знищували цілі села. Максимальне поширення ріжки отримує при дуже холодній зимі з подальшою вологою весною і прохолодним літом.

В даний час здійснюється контроль над допустимими межами змісту таких токсинів в зернових культурах. Для боротьби зі ріжком використовуються сучасні отрутохімікати, якими обробляють посівний матеріал. Така обробка перешкоджає поширенню грибниці ріжка в паростки злаків. До того ж за допомогою селекції виводяться сорти, стійкі до зараження

Таким чином, потрібно усвідомити, що всі продукти харчування мають свої переваги і недоліки. А ось щодо пестицидів і інших промислових речовин вирішувати тільки вам, що краще - з'їсти кілька мікрограмів нітритів з нанограммах протигрибкових засобів або спробувати мікотоксини від ріжків