Чарівна

Краса, любов, мудрість

Калорійність смаженої картоплі: приклади популярних страв

Завезене в XVI столітті в Європу рослина під назвою «картопля» спочатку зовсім не було призначене в їжу. Його вирощували виключно в декоративних цілях, та й взагалі наземна частина вважалася отруйною.

Першими з жителів Старого Світу картопля спробували приготувати і з'їсти іспанці. Ніхто не помер, до того ж страву вийшло досить смачним і ситним, м'яким і ароматним. Згодом продукт поширився по всій Європі, перекочував в Азію та інші континенти. Сьогодні найпростішими і найпоширенішими є картопляні гарніри.

Картоплю щодня вживають тисячі жителів Землі. Діти, наприклад, просто обожнюють картопля фрі. Калорійність картоплі - 80 ккал на 100 г продукту, а молодої картоплі - 61 ккал. У ній багато вуглеводів, калію, фосфору, містяться практично всі необхідні амінокислоти, а також вітаміни, макро- і мікроелементи. В процесі термічної обробки продукту калорійність картоплі змінюється. Так, в 100 гр. смаженої картоплі калорій буде майже в два з половиною рази більше - 192 ккал.

Однак калорії смаженої картоплі можна злегка відрегулювати, якщо використовувати певні сорти жиру для смаження: рослинна олія, тваринний жир, вершкове масло (в останньому випадку дуже дорого виходить).

У смаженої картоплі на рослинній олії способом фрі вже 312 калорій. Набагато корисніше буде запекти картопельку в духовці - всього 82 ккал, або відварити в мундирі - 79,8 ккал. І все ж, саме смажену картоплю на рослинному маслі, нехай навіть висококалорійний, доставить більше гастрономічного задоволення.

Калорійність страв на основі смаженої картоплі

Як ми вже визначили вище, просто смажена картопля на рослинній олії обійдеться вашому шлунку в 192 калорії, а фрі - в 312 ккал. Але є ж і інші блюда. Ось, скільки, наприклад, калорій в смаженої картоплі з грибами? Або в картоплі «по-селянськи»? Чи можуть додаткові інгредієнти і харчові добавки впливати на калорійність страв?

Перш за все, калорійність продуктів залежить від їх харчову та енергетичну цінність:

  • харчова - жири, білки, вуглеводи;
  • енергетична - кількість вивільненої енергії після повного засвоєння продукту в шлунку.

Ще не забуваємо про склад речовин. Але перш за все наявність жирів визначає рівень калорійності. Ось в картоплі жирів 0,1 грам, а в тому ж олії - 99,9 м Ось вам і проста арифметика.

Не варто забувати і про те, що в процесі термічної обробки частина речовин руйнується, властивості продукту змінюються. І все ж, якщо харчуватися правильно (зберігати баланс), дотримуватися помірності в їжі, то ніякі калорії смаженої картоплі вам не страшні. Зауважимо, що в дієтичному харчуванні смажені страви найчастіше виключаються з раціону. Кількість же самого картоплі в раціоні також знижується через високий вміст крохмалю

Картопля по-селянськи: рецепт, калорійність

Складові:

  • картопля - 1 кг;
  • рослинне масло - 40 г;
  • часник - 3-4 зубки;
  • сіль, перець, спеції і сухі трави.

Калорійність 100-Рамов порції - 111 ккал.

приготування:

  • Картопля моєму, чи не очищаємо від шкірки, нарізаємо шматочками.
  • Кип'ятимо воду в каструльці, подсаливаем, опускаємо туди заготовлений картопля.
  • Проварюємо хвилин 10 (до напівготовності).
  • У плошечку змішуємо масло, спеції, видавлюємо часник.
  • Перемішуємо.
  • Заправляємо картопля маринадом, викладаємо на деко.
  • Запікаємо в духовці 15-20 хвилин (до готовності).

Примітка: можна обсмажити картопельку до утворення золотистої скоринки на сковороді, для гарної прожарювання бажано викладати невеликими порціями

Смажена картка з грибами: рецепт, калорійність

Якщо Ви хочете отримати менш калорійне блюдо, візьміть молода картопля і більше грибів. У молодої смаженої картоплі з грибами, уявіть собі, всього 50 калорій.

Складові:

  • картопля молода;
  • цибулина;
  • гриби;
  • сіль, спеції;
  • рослинне масло для смаження.

приготування:

  • Пассируем цибулю.
  • Гриби і картоплю подрібнюємо до потрібного розміру.
  • Додаємо нарізку до цибулі.
  • Приправляємо.
  • Обсмажуємо 5-7 хвилин на сильному вогні.
  • Накриваємо кришкою, зменшуємо вогонь, тримаємо до готовності.

Картка смажена на салі: рецепт, калорійність

Складові:

  • картопля;
  • сало;
  • цибуля;
  • сіль, спеції;
  • подрібненою свіжа зелень.

приготування:

  • Сало подрібнюємо на кубики 1,5 см.
  • Обсмажуємо на сковороді пару хвилин.
  • Овочі очищаємо, моєму, шаткуємо: цибуля кубиками або півкільцями, картопля - як хочете.
  • Овочі закидаємо до сала.
  • Смажимо, помішуючи, на сильному вогні кілька хвилин.
  • Накриваємо кришкою, зменшуємо вогонь, доводимо до готовності.
  • Перед самим виключенням не забуваємо приправити і посолити.
  • Останній раз перемішуємо.
  • Перед подачею притрушуємо рубаною зеленню.

Калорійність такої смаженої картоплі - 174 ккал.

Деруни: рецепт, калорійність

Нетиповий рецепт, але, по суті, та ж смажена картопля.

Складові:

  • картопля;
  • 2 невеликі цибулини;
  • яйце;
  • 2 ст. л. борошна;
  • сіль, чорний мелений перець;
  • рослинне масло для смаження.

приготування:

  • Овочі чистимо і моєму.
  • Натираємо на тертці.
  • Віджимаємо зайву рідину.
  • Заправляємо спеціями, додаємо борошно і яйце.
  • Гарненько перемішуємо.
  • На сковороду наливаємо трохи олії, чекаємо, поки нагріється.

До речі, перевірити, що масло розжарений до потрібної температури дуже просто. Якщо воно перекочується по дну сковороди, як вода, має блискучу поверхню, то можна переходити до смаження. Погано розігріте масло буде вбиратися в продукт, а не підсмажувати його зовні. Це важливо.

  • Викладати порції зручніше ложкою.
  • Не робіть деруни дуже товстими, інакше вони не приготуються всередині.
  • Обсмажуємо з двох сторін до готовності (десь по 5-7 хвилин з кожного).

Подавати таку страву прийнято зі сметаною або грибним, м'ясним соусом. Дуже смачно. Деруни виходять хрусткими і не дуже жирними.

Калорійність страви - 93,5 ккал. У рецепті допускаються і інші інгредієнти: гриби, шинка, сир, морква і т. д.

Рёшті по-швейцарськи: рецепт, калорійність

Складові:

  • картопля;
  • цибуля;
  • сіль,
  • перець;
  • масло пісне;
  • 2 г меленого мускатного горіха.

приготування:

  • Як зазвичай, овочі потрібно почистити і помити.
  • Овочі нарізаємо дрібною соломкою, змішуємо.
  • Приправляємо сіллю і перцем, не забуваємо додати мускатний горіх.
  • На розпечену сковороду з маслом викладаємо овочеву масу.
  • Розподіляємо по дну, формуємо своєрідний коржик (без просвітів), злегка придавлюємо лопаткою.
  • Накриваємо кришкою, готуємо на середньому вогні.
  • Через кілька хвилин акуратно перевертаємо картопляний коржик на іншу сторону, продовжуємо смажити.
  • Ще через кілька хвилин повторюємо маніпуляцію.
  • На останніх хвилинах готування знімаємо кришку і доводимо рёшті до золотистої скоринки.

Подають таку смажену картоплю зі свіжими овочами та зеленню.

Сюди, як і в деруни, можна додати тертий сир і шинку, гриби, болгарський перець або морквину.

Залежно від відхилень за рецептом, ви отримаєте поріг калорійності 190-203 ккал

Після такого кулінарного екскурсу за рецептами смаженої картоплі залишилося лише додати: всім, смачного!