Чарівна

Краса, любов, мудрість

Яка калорійність гарбуза в різних стравах?

Гарбуз багата рослинною клітковиною, вітамінами А і В-групи, білками, залізом, калієм. Чи не буде зупинятися на складі, відзначимо лише, що список корисних речовин в гарбузі значний. У цьому матеріалі ми розглянемо калорійність гарбуза, точніше, страв з неї.

Сезонний овоч осені - ароматна гарбуз. Жителі старого світла познайомилися з цим продуктом лише в кінці 15 - початку 16 століть, коли гарбузове насіння привіз до Європи Христофор Колумб. А ось корінні американці вирощували овоч уже кілька тисячоліть до того.

Але до цього, хотілося б згадати про унікальні властивості продукту:

  • хороше натуральне вітамінізоване засіб, особливо в період авітамінозу;
  • імуностимулятор; знижує ризик розвитку РВИ;
  • сприятливо діє на печінку, нирки, серце і судини, органи шлунково-кишкового тракту, сечостатеву систему у жінок і чоловіків, кров'яну активність, тому продукт неодмінно слід включати в раціон харчування людям з характерними патологіями цих органів;
  • натуральне протиблювотний засіб.

У їжу йдуть як сама м'якоть гарбуза, так і насіння. У тому, що страви з гарбуза корисні, немає сумніву, про це свідчать, зокрема, і дієтичні рекомендації з раціону.

Калорійність гарбуза всього 22-28 ккал на 100 грамів продукту.

Як можна приготувати гарбуз?

Месоамеріканци запікали очищені шматочки гарбуза на вогні, після чого блюдо було готове до вживання. Ми також сьогодні запікаємо гарбуз, правда, вже в духовій шафі. Одне з найпопулярніших страв - солодка гарбузова каша з рисом або пшоном. Гарбуз можна відварювати, тушкувати з іншими овочами, готувати на її основі суп (гарбузовий суп-пюре). Дуже смачне, насичене блюдо - м'ясо в духовці з гарбузовим гарніром. А також: всілякі десерти, варення, натуральний сік, пироги і пиріжки.

Гарбузове насіння переробляють на олію, їдять смаженими, додають в солодощі (казінакі), салати, вівсяну кашу, мюслі, хлібобулочні вироби. Калорійність гарбузового насіння в рази перевищує число калорій в м'якоті. Тому не варто налягати на цей продукт. У насінні багато жирів і вуглеводом, корисних вітамінів, макро- і мікроелементів. Так ось калорійність гарбузового насіння досягає майже 450 ккал. Так, для порівняння, дитині до 14-ти років нудно в добу 2500-2700 ккал, жінці - 2200-3150 ккал, чоловікові - 2600-3800 ккал (залежно від роду діяльності та віку).

Калорійність страв з гарбуза

Почнемо з найпростішого - калорійності гарбуза, запеченої в духовці. Зауважимо, що гарбуз сама по собі має дуже насиченим смаком і ароматом. Традиційно шматочки гарбуза запікають з яблучними часточками, мускатної крихтою, приправивши все це медом і корицею. Калорійність запеченої в духовці гарбуза буде всього 48 ккал.

Наступною за популярністю йде гарбузова каша з пшоном на молоці, калорійність якої вже доходить до 158 ккал. Якщо готувати таку кашу нема на молоці, а на воді, використовувати замість цукру мед, то і калорійність можна трохи знизити. А якщо замінити пшоно рисом, то калорійність гарбузової каші навіть на молоці буде трохи більше 90 ккал.

Самим низькокалорійним стравою стане просто відварна гарбуз - 23 ккал, а якщо її протушкувати в курячому бульйоні для гарніру - то 91 ккал. Молочно-гарбузовий десерт потягне на 52 ккал, а супчик - десь на 75.

Гарбуз сьогодні вирощують і вживають в їжу у всіх куточках земної кулі. Найбільше овоч культивується в Китаї. Україна входить в першу трійку лідерів з вирощування «осінньої королеви».