Чарівна

Краса, любов, мудрість

Скільки калорій в відварному картоплі: калорійність для різних рецептів

Коли заходить мова про складання раціону худне людини, перш за все доводиться вираховувати енергетична цінність продуктів і їх глікемічний індекс. І на цьому етапі можна почути нагальну рекомендацію дієтологів не вживати картоплю, або хоча б робити це якомога рідше. Чому так відбувається, скільки ж калорій в відварному картоплі, який потрапляє в буденне меню найчастіше?

Скільки калорій в вареній картоплі?

Цьому продукту вже не одна сотня років - в Росії він почав з'являтися на обідньому столі ще в 18-му столітті, проте вирощувати його почали більше 10 століть тому. Важливість картоплі не заперечую ні тоді, ні зараз: завдяки своїм хімічним складом, який частково варіюється в залежності від грунту, на якій вирощуються бульби, він є самим поживним представником овочевої групи. А по своїй вартості - ще й одним з найдоступніших, що і робить його вкрай популярним в більшості країн.

Картоплю вживають тільки після термічної обробки, тому що сирий продукт містить соланін, який є отрутою для людського організму. Її смажать, тушкують, запікають, готують на пару, на грилі, на вогні, але найчастіше її все ж відварюють, тому більшу частину людей, що піклуються про фігуру, цікавить переважно калорійність відвареної картоплі. Безумовно, цей показник буде залежати від того, як саме (або, якщо говорити точніше, з чим) вона була приготовлена. Отже:

  • Калорійність відвареної картоплі на 100 грам складе 80 кКал, якщо продукт знаходиться в чистій або підсоленій воді.
  • Якщо Ви приготували картоплю в мундирі, її калорійність складе 74-75 кКал на ті ж 100 р
  • Молода картопля показує найрекордніші цифри - всього 68 кКал на 100 г після варіння.
  • Солодкий картопля (батат) легше звичайного - в вареному вигляді він «важить» всього 61 кКал.
  • Що стосується вареної картоплі, який пізніше був перетворений в пюре, то тут потрібно врахувати додавання компонентів, що додають страві більш ніжну структуру. Найчастіше в їх ролі виступають вершкове масло і молоко, тому потрібно додати відповідно калорійність кожного з цих продуктів до калорійності звичайного вареної картоплі.

У разі, коли господиня нічого не додає в воду, показник енергетичної цінності готового продукту майже не відрізняється від цифр, які має сирої: можливе падіння на 4-5 одиниць, але не більше. Таким чином, якщо Ви не хочете вираховувати дуже скрупульозно, запам'ятайте, що калорійність відвареної картоплі без добавок буде коливатися в коридорі від 70 до 80 кКал.

Зашкодить картопля фігурі?

Оскільки інтерес до енергетичної цінності цього продукту у більшості людей виникає з позиції схуднення, варто поговорити про те, як саме ці горезвісні 70-80 кКал впливають на жирові відкладення і в цілому на вагу.

Причина, по якій дієтологи радять не зловживати картоплею - НЕ калорійність, а висока частка крохмалю (майже 30%) в хімічному складі бульб.

Крім того, тут містяться і цукру (глюкоза, фруктоза, сахароза, трохи мальтози), які при тривалому зберіганні накопичуються. Крохмаль же, навпаки, руйнується. Відповідно, калорійність молодої картоплі менше, ніж старого.

У 100 г вареної картоплі можна виявити 16,7 г вуглеводів, а також 2 г білків. Жирів тут майже немає - всього 0,4 м

 

Підводячи підсумок, потрібно сказати, що сам по собі варену картоплю калорійністю фігурі нашкодити не може, якщо не поглинати його великими порціями - надлишок крохмалю (і цукру) обов'язково відкладеться там, де не було б. Але як тільки з'являються жирні добавки - вершкове масло, сметана і т.д., він перестає бути безпечним. Крім того, з ними (особливо з м'ясом) він складніше засвоюється організмом. Дієтологи вважають, що кращі доповнення для картоплі, які не зашкодять ні при якій дієті, це овочі та зелень.