Чарівна

Краса, любов, мудрість

Кількість калорій в шаурми зі свининою, куркою, іншими наповнювачами

Шаурма: скільки калорій в 1 штуці? А це залежить від того, які інгредієнти використані для приготування однієї порції. Блюдо, що відноситься до фаст-фуду, яке придбати можна з фургона на вулиці, як і приготувати вдома, являє собою суміш з м'яса, овочів і соусів, загорнуту в лаваш.

Скільки калорій в курячою шаурми?

У 100 г приблизно 175 ккал.

Але хто сказав, що добротна шаурма заважить всього на 100 г?

Звичайні розміри порції - 390 г.

Так скільки калорій в 1 штуці?

Приблизно 620 ккал. Знову ж таки, якщо взяти відварне філе курки, то вийде десь 158 ккал на 100 г. Якщо ж у вас курочка копчена, то шаурма з такою куркою дасть 195 калорій на кожні 100 грамів порції.

А якщо шаурма зі свининою, скільки калорій там?

Без малого 260 ккал на 100 г. А самій низькокалорійної виявилася шаурма з яловичиною - 133 ккал. Але така в асортименті вуличного фаст-фуду зустрічається вкрай рідко.

Чи можна знизити калорійність страви?

Схоже, що так. Адже крім м'яса, що нібито є основним інгредієнтів, в шаурми використовується майонез, кетчуп, гірчиця. У 100 г звичайного майонезу, наприклад, цілих 680 ккал. Правда, на порцію не йде така кількість. І все ж, плюс на плюс - ось і виходить смачно і ситно. До речі, якість лаваша також може вплинути на кількість калорій в курячої, свинячої або яловичої шаурми.

Як приготувати?

У приготуванні цієї страви немає ніякої таємниці. Якщо Ви хоч раз купували шаурму з лотка, то весь процес формування порції відбувався у Вас на очах. Для розведення смаку начинки можна використовувати будь-які інгредієнти, що є під рукою:

  • білокачанна капуста;
  • свіжий або консервований огірок;
  • свіжі томати;
  • морквина по-корейськи;
  • зелень, листовий салат;
  • ріпчаста цибуля (свіжий або маринований);
  • сир (різні його види);
  • гриби (мариновані або смажені);
  • часник;
  • картопля фрі;
  • маринована буряк;
  • консервована кукурудза;
  • крабові палички;
  • варені яйця;
  • соуси на основі сметани, майонезу або інші заправки, наприклад, соус песто або гуакамоле.

У кожного інгредієнта своя енергетична цінність. Якщо в цілому подивитися на склад, то він досить збалансований. М'ясо дає білки і жири, овочі - вуглеводи. В останніх, до того ж, багато вітамінів.

Подоба шаурми можна зустріти в кухнях ряду східних країн. Денер-кебаб, шаверма, навіть буріто все та ж шаурма. У мусульманських країнах замість звичних нам криці і свинини, використовуються верблюжатіна, баранина, а ізраїльтяни додають індиче або м'ясо курчати. Можна приготувати рибну шаурму, взявши, наприклад, копченого лосося консервованого тунця або що Ви там любите. А ще робиться акцент на спеціях і приправах, що надає страві оригінального смаку і аромат.

Упаковка для шаурми - лаваш - теж різниться. Звичний нам тонкий лист пісного тіста - це вірменський лаваш. На його виготовлення йде лише пшеничне борошно, вода і щіпка солі. До речі, калорійність - 275 ккал на 100 г. Ячмінна борошно знижує калорійність до 218.

А ось грузинський лаваш або коржик вже попишнее. Крім згаданих води, борошна і солі, в тісто додаються дріжджі. Що примітно, випікається і вірменський, і грузинський лаваш без додавання масла. Як «дієтичного» хліба вони підходять ідеально. Однак не варто зловживати.

Покроковий рецепт курячої шаурми на основі вірменського лаваша

Розглянемо найпростіший рецепт приготування шаурми з куркою. Для однієї порції знадобляться такі інгредієнти:

  • листовий лаваш - 1 шт. - приблизно 50 г;
  • відварна куряча грудка - 50 г;
  • морква по-корейськи - 50 г;
  • свіжий помідор - 10 г;
  • свіжий огірочок - 20 г;
  • класичний майонез - 20 г.

приготування:

  • Курку слід відварити в злегка підсоленій воді.
  • Готове філе охолоджується і подрібнюється на тонкі смужки.
  • Свіжі овочі миються і нарізаються.
  • Томат - тонкими слайсами, краще півкільцями.
  • Огірочок наріжте соломкою.
  • Всі інгредієнти розкладіть по плошечку. Так буде зручніше набирати, скільки потрібно.
  • На робочій поверхні кухонного столу розгорніть лист лаваша горизонтально.
  • Відступивши від краю, нанесіть трохи майонезу.
  • Тепер підготовлені продукти для начинки укладаються шарами: курочка, морквина, огірочок і помідорчики. Можна між шарами злегка пройтися майонезом.
  • Тепер будемо загортати. Спочатку верхній і нижній краї, потім загортаємо начинку в лаваш, як рол.
  • Дійте дуже акуратно, так як лист лаваша досить тонкий і може прорватися.
  • Для додання апетитною скоринки скручений лаваш помістіть на кілька хвилин в Бутербродниці. Або можна обсмажити на сковороді-гриль з двох сторін (без додавання олії).
  • А можна і з маслом. Кому як подобається.

Заважить це блюдо грам на 200. А Ваш організм отримає приблизно 350 ккал. Як обідньої перекушування куряча шаурма - ідеальний варіант. Відразу і м'ясце, і салатик, і шматочок «хлібця».

Рецепт зі свининою і сиром

Складові:

  • свинина смажена;
  • лаваш;
  • твердий сир;
  • капуста китайська;
  • огірок;
  • томат;
  • майонез.

Приготування відрізняється від попередніх рецептів не сильно. Сир потрібно натерти і змішати з майонезом. Шари викладати починаємо з капусти, потім м'ясо і інші овочі. Майонезно-сирний соус додаємо між шарами.

Хочете знати, скільки калорій в одній порції шаурми зі свининою і сиром? Десь 600 ккал. У 100 г приблизно половина.

Користь і шкода шаурми

Перше, що спадає на думку: фаст-фуд псує фігуру! Якщо безконтрольно поглинати, то будь-яка їжа стає шкідливою, хоч і є необхідністю для підтримки життєвих сил організму.

Отже, з шаурми наш організм отримає: тваринні білки і жири, рослинні вуглеводи, клітковину. В цілому склад цілком прийнятний, щоб сприяти збільшенню м'язової маси. У страві присутні жиророзчинні вітаміни, мінерали, холестерин. Тому в помірних кількостях можна вживати навіть школярам.

Користь для організму визначається кількістю і якістю корисних дієтичних продуктів. Дотримання технологічності процесу приготування і санітарних норм дозволять мінімізувати шкідливі якості фаст-фуду. Робіть акцент на овочах і зелені, кладіть менше соусу, вибирайте пісні сорти м'яса. Це дозволить зробити блюдо смачним і щодо корисним.

Шкода у вигляді розлади шлунка можна отримати, якщо купити шаверму сумнівної якості у вуличних торговців. Їжа на вулиці похапцем, всухом'ятку також не сприяє нормальному травленню. Зловживання фаст-фудом може відбитися на роботі серцево-судинної системи, викликати проблеми з функціональністю ШКТ. Ми вже не говоримо про зайві сантиметрах в талії через надмірну любов до вуличної їжі.

Якщо вже захотілося покуштувати чого-небудь такого, приготуйте блюдо самостійно. Вибирайте тільки свіжі, якісні продукти. Дотримуйтесь технологічність процесу. Вживайте такими порціями, щоб насититься, але не обтяжити шлунок.