Чарівна

Краса, любов, мудрість

Калорійність капусти

Капуста- дуже важливий продукт для тих, хто піклується про своє здоров'я і фігуру. Всі її види багаті білком, клітковиною, вітаміном С, а також володіють низькою калорійністю. У капусті содержітсятартроновая кислота, що перешкоджає переробці вуглеводів в жирові клітини. Тому схуднути, харчуючись капустою, легко!

Корисні властивості капусти

Капуста стимулює всі обмінні процеси, має знеболюючу і бактерицидну дію, підвищує імунітет. Її рекомендують при атеросклерозі: харчові волокна виводять холестерин, а вітаміни Р і С зміцнюють судини. Капусту необхідно включати в раціон при захворюваннях серця і нирок (солі калію виводять рідини), жовчнокам'яної хвороби (харчові волокна перешкоджають відкладенням і утворенню атеросклеротичних бляшок на стінках судин і каменів в жовчному міхурі), гастритах зі зниженою кислотністю і запорах. У білку капусти є такі незамінні амінокислоти, як метіонін, треонін і лізин, які забезпечують організму зростання, відновлення тканин, кровотворення, нормальну роботу нирок і щитовидної залози. Капуста - це профілактичний засіб від онкології і ожиріння, також регулює гормональний і ендокринний баланс.

Білокачанна капуста

Білокачанна капуста багата каротином, клітковиною, мінеральними речовинами (фосфор, калій і кальцій), мікроелементами (алюміній, залізо, маргенец, цинк), фітонцидами, фітогормонами і ферментами. У ній мало вуглеводів і при цьому зібрано майже весь набір вітамінів, необхідних людині. Вітамін U (метілметіонін) активізує роботу печінки, здатний лікувати коліти, гастрити, виразкові хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки. Вітамін С міститься в білокачанної капусті і в чистому вигляді, і в хімічно пов'язаної формі - аскорбігене, завдяки чому він зберігається в незмінній кількості протягом 7-8 місяців. У капусті його в кілька разів більше, ніж в мандаринах, лимонах, картоплі, моркви. Калорійність білокачанної капусти - всього 27 кКал на 100 г.

Низька калорійностьразних видів капусти - в середньому всього близько 30 кКал на 100 г - дозволяє їсти її в необхідних кількостях огрядним людям, діабетикам (так як в капусті практично немає крохмалю і сахарози). Капуста допомагає худнути! Вона підвищує відділення шлункового соку, позбавляє від закрепів, виводить з організму холестерин і шлаки. Дуже низька калорійність капусти в поєднанні з корисними властивостями, багатим набором вітамінів і біологічно активних речовин дає можливість використовувати її в харчуванні людей з ожирінням, надмірною вагою, атеросклерозом. Капуста дає відчуття ситості при низькій калорійності.

Квашена капуста

Калорійність квашеної капусти в половині чашки (одна порція) - всього 14 калорій, що забезпечує менше 1 відсотка від загальної калорійності, рекомендованої людині щодня. Її легко приготувати самостійно шляхом бродіння в соляному розчині. Однак якщо ти купуєш квашену капусту в магазині, дивись на етикетку: при консервуванні з додаванням олії калорійність може істотно збільшитися.

Салат з капусти

Салат з капусти з огірком не вимагає особливих кулінарних навичок і готується за пару хвилин. При цьому він є поживним і може бути як гарніром до багатьох страв, так і самостійною стравою.

Калорійність салату з капусти невелика - близько 42-45 ккал / 100 г, при додаванні моркви - 68-70 ккал / 100 г. Відмінним стравою є і такий салат: капусту шаткуємо, солимо, перетираємо руками для м'якості, сік віджимаємо, заливаємо оцтом, змішаним з цукром, залишаємо на 40 хвилин. І їмо! Легко, корисно і низькокалорійні!

Тушкована капуста тушкована капуста більш калорійна - близько 102 ккал / 100 г. На жаль, термічна обробка руйнує тартроновую кислоту, що гальмує відкладення жирів, і більшу частину вітамінів. Для тих, що худнуть і піклуються про своє здоров'я не рекомендується вживати смажену на олії капусту, так як в процесі приготування утворюється холестерин, який закупорює судини