Чарівна

Краса, любов, мудрість

Принципи роздільного харчування

Система роздільного харчування по Шелдон існує вже досить тривалий час. Існує багато суперечок про правильність і необхідність такої теорії. Допомагаючи одному, чи не завдає вона шкоду іншому? Спробуємо розібратися.

Теорія, в першу чергу, грунтується на тому, що всі продукти в природі складаються з жирів, білків і вуглеводів. І що їх обов'язково потрібно приймати по-окремо. Що одне з іншим, з'їдене одночасно, не засвоюється. Тому, це призводить до відкладення жирів і проблем в роботі шлунково-кишкового тракту.

У теорії роздільного харчування існують певні принципи, на яких грунтується, в загальному, вся теорія. Ось вони:

1. Приймати їжу слід тільки тоді, коли ви дійсно відчуваєте голод. Чи не тоді, коли настав час обіду і вас покликали до столу, а тільки тоді, коли їжі зажадав ваш організм.

2. Якщо у вас, в даний час, болить шлунок, то від прийому їжі варто відмовитися, на час. Інакше продукти просто не засвояться, що призведе до ще більш сильних болів в шлунково-кишковому тракті.

3. Якщо ви займаєтеся або плануєте прямо зараз зайнятися фізичною роботою, то прийом їжі доведеться скасувати. Від прийому їжі до фізичних навантажень повинно пройти не менше години!

4. Під час їжі ніколи не можна пити! Не варто запивати їжу не соком, ні чаєм, не звичайною водою.

5. Всю їжу треба обов'язково гарненько пережовувати. У шлунок вона повинна потрапити в уже дуже подрібненому вигляді.

6. Не можна, ні в якому разі, терпіти голод більше, ніж двадцять хвилин. Це дуже несприятливо позначається на шлунково-кишковому тракті.

7. Абсолютно несочетаеми- два види білка. Одночасно їх вживати в їжу не можна. Наприклад, це може бути яєчня з беконом.

8. Білки не можна вживати разом з кислими фруктами і овочами. (Наприклад, м'ясо і помідор)

9. Білки і вуглеводи - абсолютно несочетаемостью з овочами.

10. Білкову їжу не варто вживати з крохмалистими продуктами.

11. Протягом тижня не можна вживати один і той же вид продукту більше 2-3 разів.

12. Їжа, яку ви збираєтеся прийняти, повинна бути температури вашого тіла. Чи не гарячою і не холодною. Інакше, її переварювання в шлунку почнеться тільки тоді, коли їжа досягне цієї температури.

13. М'ясні продукти, риба і птиця - варто вживати тільки нежирну. Якщо присутній якийсь жир, потрібно негайно його видалити. Ці продукти варто вживати тільки з зеленими овочами, які не містять крохмаль. Строго протипоказано вживання білкових продуктів спільно з алкоголем.

14. Бобові продукти рекомендується вживати спільно з жирами, з зеленими овочами і зеленню.

15. Вершкове масло. Самим головним чином, при покупці вершкового масла, потрібно звернути увагу на те, щоб воно відповідало вимогам ГОСТ. Тому, як все інше вершкове масло таким не є. Зберігати його потрібно недовго, тому не варто купувати масло про запас, і обов'язково в затемненому місці. Шелдон рекомендує не захоплюватися вживанням вершкового масла. Але трохи - можна.

16. Сметана - вживання можливо, але, також, в обмеженій кількості.

17. Рослинна олія - ​​має бути обов'язково нерафінованою. І вживати його можна, але бажано в сирому вигляді. Тобто, використовувати, як заливку для овочевих салатів.

18. Цукор, кондитерські вироби. Строго заборонено. Ні в якому вигляді. Так як цукор неймовірно шкідливий для організму продукт, що викликає бродіння в шлунку. Єдина насолода, яка дозволена - це мед. Хоч він і дуже солодкий, чистого цукру в ньому немає. Крім того, мед неймовірно корисний.

19. Хлібні вироби, крупи, картопля - дуже важко засвоюються нашим організмом. Вживання м'яса з продуктами, що містять крохмаль, строго заборонено. Хліб - шкідливий. Виняток становлять хлібобулочні вироби, вироблені з цільного зерна. Вживання такого хліба допустимо з овочевими салатами.

20. Фрукти і сухофрукти вживати можна, але в невеликій кількості. Спільне вживання можливо з молоком і горіхами. Але прийом такої їжі можливий не менше, ніж за двадцять хвилин до основного прийому їжі.

21. Вживання зелених овощейнікакім чином не забороняється.

22. Овочі, які мають в своєму складі крохмаль, наприклад, кабачки, буряк, морква, цвітна капуста, гарбуз, неприпустимо, ні в якому разі, вживати спільно з цукром. Таке поєднання викликає сильне бродіння в організмі.

23. Молоко - дуже корисний продукт, багатий вітамінами. Але найкраще вживати його в їжу, як окремий продукт. Чи не поєднуючи ні з чим. І не запиваючи їм що-небудь.

24. Сир - поєднання можливо з групою кисломолочних продуктів. Це може бути, наприклад, сметана або сир. Найкраще вживати в їжу сир домашнього приготування. Він найбільш корисний. Краще по-максимуму обмежити вживання плавлених сирів. Тому як, вони пройшли обробку, і вже не вважаються такими корисними, як звичайний сир.

25. Яйця найкраще вживати совощамі, які не містять крохмаль. І ще краще, якщо овочі будуть зеленого кольору.

26. Горіхи - дуже корисний продукт, багатий вітамінами і мікроелементами. Але краще не поєднувати їх вживання з іншими продуктами. Використовуйте горіхи для, наприклад, другого сніданку.

27. Ну, і, нарешті, дині та кавуни. Незважаючи на те, що вони і смачні і корисні, ці продукти зовсім не поєднуються ні з чим! Тому їх вживати, найкраще, за три години до, або після їди.

У цій частині статті ми розглянули всі принципи і правила Шелдоновской теорії роздільного харчування. Переваги та недоліки такої системи харчування розглянуті в статті Система роздільного харчування: плюси і мінуси.