Чарівна

Краса, любов, мудрість

Корисний сніданок - запорука краси і гарного самопочуття

Повноцінний сніданок необхідний для нашого організму, тому не нехтуйте ранковим прийомом їжі. Адже вночі людина не виходить харчування і вранці йому як ніколи потрібна енергетичний запас сил. Сніданок приводить в норму всі обмінні процеси в організмі, забезпечує його речовинами, які необхідні для фізичних і розумових процесів протягом усього дня.

Люди, які звикли з ранку повноцінно снідати, протягом дня приділяють менше часу шкідливим перекусу і легко обмежують себе на вечерю. Режим харчування, що включає корисний повноцінний сніданок, дозволяє контролювати вагу тіла, загальний стан організму, знижує ризик захворювань на цукровий діабет, утворень пухлин і проблем з боку серцево-судинної системи.

Яким повинен бути правильний сніданок?

Привчіть свій організм правильно снідати. Після пробудження випийте спочатку 100-200 мл чистої води (відстояною або профільтрованої), додайте туди пару часточок лимона або видавіть 1 ч.л. соку. Ця процедура запустить шлунок, поки ви будете в ванні. Через 20-30 хвилин настав час приступати до сніданку, запивати їжу краще не відразу, а через 10-15 хвилин. А найкращим доповненням до сніданку стане свіжий фрукт.

За сніданком треба вживати 25-50% від добової норми їжі. Найбільш корисними продуктами в раціоні вважаються: фрукти, овочі, цільнозернові каші, молочні продукти, яйця і дієтичні сорти м'яса. Саме в цих продуктах містяться в достатній кількості необхідні для нормального функціонування організму вітаміни, мінерали, вуглеводи, клітковина, білок і мінімальна кількість жиру.

Що приготувати на сніданок?

Протягом багатьох років людство вживає різні каші, і адже не дарма. У кожній крупі міститься велика кількість клітковини, яка регулює вміст в крові цукру, тому кашу краще їсти кожен день. Намагайтеся готувати каші щоранку або хоча б 3-4 рази на тиждень, чергуючи їх, в кожної каші ви знайдете корисні властивості для свого організму.

  • Вівсяна каша: швидко відновлює сили, добре засвоюється організмом, корисна при виразці шлунка і гастриті. 
  • Гречана каша: корисна для кишечника, печінки і підшлункової, гречка зміцнює стінки капілярів, в цій каші великий вміст білка.
  • Пшоняна каша: при постійному употребленіінормалізует кровообіг, обмінні процеси, зміцнює кістки і зуби, поліпшує стан нігтів і волосся. Допомагає при нервовому перенапруженні, хронічної втоми, авітамінозі.
  • Перлова каша: в ячмені, з якого виходить перловка, содержітсялізін, а він сприяє виробленню колагену в організмі, поліпшує пружність шкіри.
  • Рисова каша: корисна для схильних до повноти людей, як і вівсянка, рис корисний при гастриті і виразці шлунка.
  • Ячна каша: сприяє поліпшенню роботи кишечника і нормалізації виведення токсинів з організму, ефективний засіб для зниження рівня холестерину в крові і позбавлення судин від бляшок. Рецепти ячної каші на будь-який смак ви знайдете в статті Ячна каша на молоці.

Найневідповідніші продукти для сніданку - це ковбаса і сосиски, тістечка і торти. Вони зовсім не вгамовують голод, так що через годину ви знову захочете перекусити, і такий сніданок незмінно веде до надмірної ваги, тяжкості в шлунку.

Не варто вживати за сніданком мюслі, сухі сніданки у вигляді пластівців і різних фігурок із зернових. Вони не є корисними через вміст синтетичних добавок, підсилювачів смаку, ГМО та цукру. Так само уникайте вживання консервованих продуктів, так як в процесі переробки вони втратили більшу частину корисних речовин. Улюблена усіма смажена їжа з хрумкою скоринкою не тільки погано засвоїться організмом, але і може привести до хвороб печінки, нирок і до гастриту.

Варто звернути увагу і на сухофрукти: більшість яблук, груш і абрикос в процесі сушіння промисловим шляхом обробляються сірчаним газом, тому перед вживанням вимочуйте їх в теплій воді 15-20 хвилин.

Привчіть себе до повноцінного сніданку, і ви відразу відчуєте поліпшення в своєму організмі, відчуття легкості і прилив енергії на весь день!

Про швидких і корисних рецептах страв на сніданок читайте в статті Рецепти корисного сніданку.