Чарівна

Краса, любов, мудрість

Який хліб найкорисніший?

В останні роки стали говорити і писати про те, що хліб зовсім не корисний, деякі навіть радять виключити його зі свого раціону. Але давайте з'ясуємо, чи правда в хлібі ніякої користі немає.

Хліб та каша - їжа наша

Згадайте приказку: «Хліб і каша - їжа наша». І всім напевно зрозуміло, що склалася приказка не просто так. Це народна мудрість. Значить, ще давно визнали користь хліба, як і користь каші. Звичайно, можна заперечити, що хліб на Київській Русі їли бідняки, це була їх основна їжа. Але ж і пан без хліба не обходився. Природно, вони їли зовсім інший хліб, ніж бідняки, його робили з пшеничної муки і по іншим рецептами.

Зараз існує багато різних сортів хліба і нам є з чого вибирати. Важливо лише - вибрати правильний хліб, корисний.

Є хліб, виготовлений тільки з борошна, а є хліб з різними добавками (ізюм, цибуля, насіння, висівки, кунжут, йод і залізо). Справа не тільки в доданні особливих смакових якостей хліба, у кожної добавки є своє корисне призначення. Хліб з висівками, наприклад, рекомендується їсти при проблемах із зайвою вагою, йодований хліб - при захворюваннях щитовидної залози, високовітамінізірованний хліб - при анемії.

Але ж і не всякий хліб корисний. Хліб з білого борошна, наприклад, не радять їсти, тому як борошно, з якого він випікався, повністю очищена і не містить вітамінів. Він абсолютно даремний для нас. Білий хліб дуже швидко засвоюється організмом і скоро знову почуття голоду. Все це веде до переїдання і зниження витривалості.

Хліб з пшениці

Пшениця - унікальний продукт, в якому міститься майже вся таблиця Менделєєва: мідь, магній, калій, селен, кремній, цинк, кобальт, натрій, хлор, йод, марганець і так далі. У пшениці міститься багато вітамінів: Е, А, F, вітаміни групи В і інші.

Тільки всі ці корисні речовини містяться лише в оболонці і зародку зерна. В процесі обробки зерна найцінніша частина знищується, і залишається в основному один крохмаль і лише 30% від усіх початкових корисних речовин. Але ці 30% через два тижні зберігання борошна сходять нанівець. З такою очищеної борошна вищого гатунку, елітної (а насправді самої некорисної) борошна випікають білий хліб і різні смачні булочки.

Дієтологи і лікарі кажуть, що дуже багато захворювань виникають у нас саме через вживання в їжу білого хліба. У тих, хто регулярно їсть білий хліб, булки і подібні борошняні вироби, частіше розвиваються шлунково-кишкові, ендокринні, серцево-судинні та онкологічні захворювання. Також постійне вживання цієї їжі може привести до порушення вуглеводного обміну, сприяти виникненню цукрового діабету. Звичайно, не варто забувати, що причина наших захворювань не тільки і ні скільки в білому хлібі, а в зловживанні ним, а також ряді інших факторів.

Що ж робити любителям випічки?

Можна порадити лише в міру можливості намагатися купувати борошно не надто високого помелу. І звичайно ж, не об'їдатися. А непотрібні калорії можна прогнати за допомогою фізичних навантажень.

Хліб їх висівок

Саме він і визнаний найкориснішим хлібом. Висівки мають найпрекраснішим властивістю: поглинають токсини і алергени, а також насичують наш організм клітковиною, незамінне цінними білками і вітамінами, сприяють зміцненню імунітету. Люди, які їдять даний хліб, дуже рідко страждають шлунково-кишковими захворюваннями, атеросклерозом. У ньому міститься нікотинова кислота, яка допомагає організму запобігати дані захворювання. Також любителям хліба їх висівок не властиво набирати зайву вагу.

Висівки містять стільки корисних харчових речовин, що дієтологи часто рекомендують людям, хворих на діабет, атеросклероз, гіпертонію, включати їх в лікувальний раціон харчування. Корисні висівки також при ожирінні, запорах і жовчнокам'яної хвороби. Додають висівки в каші, супи, м'ясні і рибні страви. Можна також робити з висівок відвар.

Хліб з додаванням житнього борошна

Крім житнього, непогано їсти і хліб з додаванням житнього борошна (сірий хліб). Він засвоюється повільніше, ніж білий, і містить в порівнянні з ним більше корисних речовин.