Чарівна

Краса, любов, мудрість

Гарбуз: чим вона корисна і як її готувати

Гарбуз - всім нам знайома. У нашій смузі зростає повсюдно. Варто недорого. Є в ній якась користь? А якщо є, то, як приготувати гарбуз так, щоб вона стала частим улюбленим гостем на вашому столі?

Користь гарбуза

Ніхто точно не може сказати, коли і де з'явилася гарбуз. А також, коли її стали вживати в їжу. За даними різних джерел місце появи гарбуза або Китай, або Північна Америка. За твердженням тих же джерел, гарбуз почали вживати в їжу приблизно п'ять тисяч років тому!

  • За своїм складом гарбуз досить цікава: на 90% вона складається з води. Решта 10% припадають на вітаміни і мінеральні речовини. Гарбуз вважається дуже багатою, в цьому сенсі. Завдяки цьому вона набула широкого поширення в дієтології.
  • Вітаміни, які містяться в м'якоті гарбуза: В1, В2, В6, А, D, С, РР, Р.
  • Мінеральні речовини, що містяться в гарбузі: цинк, мідь, калій, кальцій, фосфор, фтор, залізо.
  • Корисно вживати гарбуз людям з порушеннями серцево-судинної системи. При порушенні обміну речовин, ожирінні, різних порушеннях сну.
  • Гарбуз обов'язково повинні включити в свій раціон ті люди, які страждають різними захворюваннями нирок, печінки, жовчного міхура, гастритом, коліками, подагрою.
  • Сік гарбуза є відмінним сечогінним засобом. В тому числі, він прекрасно справляється з лікуванням опіків, екземи, надає заспокійливий ефект.
  • Навіть з токсикозом у вагітних може впоратися гарбузовий сік!
  • Регулярне вживання, як гарбуза, так і її соку сприяє загальному зміцненню організму і імунітету. Крім того, тривале вживання надає загоює ефект на дванадцятипалу кишку і шлунок.
  • Гарбуз містить велику кількість клітковини, завдяки чому швидко перетравлюється і засвоюється.
  • Гарбузове насіння на 52% складаються з масла, на 28% з білка, крім того містять вітамін Е і солі цинку. Таке поєднання надає прекрасне лікувальне дію при простатиті.
  • Ще кілька століть тому народна медицина використовувала гарбузове насіння, як засіб боротьби з глистами. Та й зараз це вважається дуже ефективним.
  • На основі гарбузової олії, в даний час, створено велику кількість лікарських препаратів.
  • Гарбуз прибирає надлишки холестерину, лікує атеросклероз, розчиняє камені в нирках, видаляє з організму свинець, ртуть і навіть радіоактивні елементи!

Як їсти гарбуз?

Коли гарбуз проходить термічну кулінарну обробку, відбувається вивільнення каротину. А якщо до гарбузі додати будь-які жири, то організм засвоює набагато більшу кількість цього корисного мікроелемента.

Якщо щодня вживати по 300-400 г сирої натертої гарбуза, то ви з легкістю позбавитеся від запорів!

Дієтологи рекомендують розвантажувальний день на гарбузової основі. Для цього протягом усього дня потрібно рівними порціями, за п'ять прийомів, з'їсти всього півтора кг відвареної або печеного гарбуза. Крім загального очищення організму, відбувається схуднення!

Гарбуз здатна вивести з організму надлишки рідини, таким чином, позбавивши від набряків. А гарбузовий сік не дарма вже довгі роки вважається еліксиром молодості, завдяки своїм корисним якостям.

Як приготувати гарбуз смачно?

У кулінарії гарбуз має досить широке застосування. Найчастіше варять гарбузові каші з пшоном і молоком. Пшоно цілком успішно можна замінити рисом. Крім того, в готову кашу можна додавати цукати, родзинки, горіхи. Можна запекти гарбуз з медом. Сік гарбуза відмінно поєднується з морквяним і яблучним. Крім того, що це корисно, це ще і неймовірно смачно.

  • Гарбуз можна смажити, парити, запікати з сиром. З гарбуза виходить непоганий пудинг з яблуками і курагою.
  • Можна приготувати салат з гарбузом. Для цього потрібна сама гарбуз, зрозуміло, натерта на тертці, яблука, цедра лимона, мед і будь-який фруктовий сік. Такий собі вітамінний рай.
  • Вичавлений з гарбуза сік можна цілком успішно законсервувати і зберегти на зиму, коли природних вітамінів так мало. Для цього потрібно на кожен літр гарбузового соку взяти 200 г цукрового сиропу. А потім розлити по стерилізованим банкам і герметично упакувати.
  • Дуже смачним виходить гарбузово-яблучне повидло. Для цього потрібно взяти 800 г гарбуза, 1,2 кг яблук кислого сорту. Потім все це гасять на сковороді. Коли повидло стане м'яким, потрібно в гарячому вигляді все протерти через сито, додати 1 кг цукру, цедру цитрусових, і все повернути на сковорідку. Коли повидло почне відставати від дна - перекласти в стерилізовані банки, закрити поліетиленовими кришками.
  • Ще один рецепт смачного приготування гарбуза: гарбузовий суп-пюре. Вам знадобиться 200 г гарбуза, 200 г картоплі. Нарізати квадратиками, додати трохи білих сухариків. Посолити, додати за смаком цукор. Додати трохи води. Проварити. Все протерти через сито, додати масло і продовжувати варити, але вже в молоці. Молока - 1л. Варити до готовності.
  • Найпростіший спосіб приготування гарбуза - це нарізати її невеликими шматочками, посолити, обваляти в борошні і обсмажити з двох сторін.
  • І ще один рецепт. Гарбуз, запечена з яблуками. Вам потрібно взяти 700-100 г гарбуза, 4-5 яблук, 100 г цукрової пудри і трохи меленої кориці. Гарбуз необхідно нарізати, кинути в киплячу воду і на середньому вогні варити близько 5-7 хвилин. З яблук потрібно видалити серцевину, кожне розрізати на чотири частини. Змастіть форму вершковим маслом, викладіть на неї гарбуз і яблука, чергуючи. Випікати потрібно в попередньо розігрітій до 180 градусів духовці протягом 20-25 хвилин. По закінченню приготування перекласти на блюдо, посипати цукровою пудрою і меленою корицею.

Гарбуз, виявляється, - це не тільки неймовірно корисний продукт. З неї можна приготувати стільки різноманітних і смачних страв!

Нехай гарбуз займе почесне місце на вашому столі!