Чарівна

Краса, любов, мудрість

Харчові добавки в продуктах харчування

Зайшовши в будь-який з супермаркетів, взявши будь-яку коробочку з продуктом і прочитавши склад, ми можемо переконатися в тому, що в складі будуть присутні харчові добавки або добавки з вмістом літерного коду Е. Вони, в даний час, досить широко використовуються в харчовій промисловості.

Для чого вони потрібні? Чи є від них користь? Якої шкоди від вживання харчових добавок? Давайте спробуємо розібратися.

Харчові добавки: шкода чи користь?

Купуючи продукти в магазині, ми не завжди читаємо їх склад. Поклавши руку на серце, зізнаємося, ми робимо це дуже рідко, якщо робимо взагалі.

Навіщо взагалі потрібно використання харчових добавок? Їх додають в продукти для додання останнім різних властивостей і якостей. Харчові добавки поліпшують властивості продукції, збільшує термін придатності, змінюють консистенцію, колір і запах. На сьогоднішній день відомо понад п'ятсот видів різних харчових добавок.

Розрізняють натуральні добавки і синтетичні. Натуральні виробляють з природних речовин. Із усіляких грибків, спецій, кори дерев, дріжджів, трав. Синтетичні добавки отримують штучним шляхом.

  • Харчові добавки можуть завдавати непоправної шкоди організму, так як їх вживання може вплинути на організм зовсім несподіваним чином.
  • За результатами статистичних досліджень, кожна людина з'їдає від двох до дев'яти кг харчових добавок в рік!
  • Дії всіляких консервантів спрямовані не тільки на те, щоб поліпшити зовнішній вигляд продуктів. Вони, зберігаючи продукти, запобігають розвитку в них шкідливих бактерій, які здатні виробити ботулізм. А ботулізм, як відомо, може закінчитися смертельними випадками.
  • В процесі травлення, після вживання продуктів з добавками, в організмі людини можуть почати вироблятися канцерогени - отруйні речовини, які, з часом, здатні зруйнувати печінку і нирки.
  • Крім того, харчові добавки здатні засмучувати роботу шлунково-кишкового тракту, підвищувати збудливість.

Не залишимо без ми увагою і таку поширену харчову добавку, як сорбінова кислота. Вона вважається однією з найбезпечніших добавок. Її додають в такі продукти, як сир, лимонад, торти, ікру та інші. Однак, вживаючи продукти з цією добавкою, ви можете отримати роздратування шкіри.

Не менш відома добавка - глутамат натрію. Ця добавка покликана покращувати смак продуктів. Однак, вона не просто покращує смак, вона його зраджує. Добавка надає подразнюючу дію на рецептори смаку, викликає звикання. З цим твердженням легко погодитися. Адже ми не раз помічали, як просять наші діти купити їм пачку чіпсів або сухариків. А адже саме в цих продуктах глутамат натрію міститься в надлишку.

Японські вчені, провівши численні дослідження, прийшли до висновку, що часте вживання продуктів з цієї харчовою добавкою веде до втрати зору.

Американські ж вчені, в свою чергу, зробили висновок, що вживання продуктів, що містять глутамат натрію, викликає незворотні пошкодження мозку, головні болі, слабкість, нудоту, болі в грудях, аритмію! Причому це ще не повний список захворювань!

Рекомендації по вживанню продуктів з харчовими добавками

В першу чергу, задумайтеся, чи так необхідно вам вживання тих продуктів, які містять різні добавки. Адже, найчастіше, ці продукти - напівфабрикати. Очевидно, що покупка справжнього шматка м'яса принесе вашому здоров'ю набагато більше користі. Крім того, можна купити рибу, свіжі овочі, фрукти і крупи.

  • Постарайтеся звести нанівець вживання в їжу різних напівфабрикатів. Навіть, якщо вони добре виглядають і приємно пахнуть. Хоч би яка була ціна напівфабрикатів і їх якість - в них все одно будуть присутні харчові добавки.
  • Звичайно, в умовах сучасного життя, повністю відмовитися від полуфабрикатних продуктів неможливо. Але краще, якщо ви залишите ці продукти на екстрені випадки, виняткові ситуації, в яких просто немає можливості приготувати щось натуральне.
  • Врахуйте, що безпечна доза харчових добавок на добу - приблизно 5 мг на один кг ваги людини. А дітям до середнього шкільного віку вживання продуктів з вмістом харчових добавок взагалі заборонено!
  • Як же найкраще зорієнтуватися в продуктовому розмаїтті супермаркетів? По-перше, не купуйте продукти, невідомих вам фірм. Не спокушайтеся яскравою упаковкою продуктів, їх незвичайним приємним запахом. Найчастіше це виверти виробника. А користі від такої їжі мало, швидше за один шкоду.
  • Намагайтеся відучити себе від перекусів. Беріть з собою на роботу повноцінний обід з дому. При приготуванні їжі використовуйте натуральні спеції, відмовтеся від синтетичних приправ.

Будьте уважні: деякі недобросовісні виробники спеціально замовчують про присутність харчових добавок в продуктах. Але про це вам розкажуть яскравий колір, насичений запах і довгий термін зберігання. Крім того, ніхто з виробників не розмістить на упаковці з яйцями, наприклад, інформацію про те, якими добавками годували курей, щоб колір жовтка став більш насиченим.

Уважніше читайте етикетку товару, що купується. Наприклад, така інформація, як «Без цукру» може говорити про те, що в продукт додана харчова добавка, що замінює цукор.

У багатьох країнах взагалі заборонено додавання в продукти харчування тих чи інших добавок. Будемо сподіватися, що і в нашій країні коли-небудь введуть заборону на них. А поки нам залишається уважно вивчати склад товару, що купується, і відмовитися від вживання напівфабрикатів