Чарівна

Краса, любов, мудрість

Чим корисний редис?

Літо створено для того, щоб підживлювати організм корисними для його роботи речовинами. Необхідно забезпечити надходження в організм вітамінів і мікроелементів. Для цього завдання редис підійде найкраще. Він один з перших овочів, який з'являється на городах і кращого помічника для боротьби з авітамінозом і втомою вам просто не знайти.

Склад редису

Так чому ж він все-таки корисний, які речовини входять до його складу, роблячи його настільки незамінним? Редис містить велику кількість білка. До його складу входять ефірні масла, які надають йому гострий смак. Він володіє низькою калорійністю. Плоди редису містять цукор, клітковину, жири, ферменти, вітаміни С, В1, В2, РР, мікроелементи, солі заліза, натрію, магнію, кальцію, фосфору, гірчичні масла.

Корисними є не тільки плоди, але і сік, і навіть листя редису. У редисці також є антоціан, вуглеводи, зольні і азотисті речовини, мінеральні солі, фітонциди, які є природними антибіотиками, саме вони найкращі помічники в профілактиці застуди.

Застосування редису в народній медицині

Редис допомагає поліпшити травлення, сприяючи інтенсивному виділенню шлункового соку. Вживання його в їжу збільшує еластичність ваших судин, завдяки чому на організм виявляється профілактичний вплив в боротьбі з такими захворюваннями, як атеросклероз, гіпертонія, захворювання серця і судин. Редис допомагає справлятися навіть із захворюваннями серця, ожиріння і судин. Білок, що входить до його складу, відповідає за будівельну функцію в нашому організмі і допомагає будівництву клітин в ньому. Має антисептичні властивості. Робить позитивний вплив на роботу кишечника і виведення з організму зайвого холестерину. Допомагає прискорити одужання, якщо ви застудилися. Перешкоджає росту і розвитку бактерій у вашому організмі. Вживання шкірки редису в їжу стримує, навіть ріст ракових клітин.

Користь листя і соку з редису

Сік редису разом з соком морквяним допомагає відновленню слизових оболонок. Якщо ви збираєтеся пити сік з редису, то не забудьте додати туди обов'язково морквяний, дотримуйтеся пропорції 1: 2. Сам сік редису досить агресивний для шлунка, будьте обережні. Листя редису можна використовувати як зелень, додаючи в салат, вінегрет, в гарнір, суп, борщ, щі, тушковане і варене м'ясо.

Пряний смак листя додасть будь-яких страв своєрідний смак, а вітаміни, що містяться в ній, благодійно вплинуть на ваш організм. У листі редису містяться всі речовини, тільки в ще більш концентрованому вигляді, саме тому вона справедливо вважається найбільш корисною.

Як можна використовувати редис?

  • При нападі радикуліту, ви можете зняти свіжу шкірку і, як компрес, прикласти до хворого місця. При головному болю редис теж виявиться корисним, видавивши трохи соку, нанесіть його на перенісся і віскі, тільки бережіть очі. У разі проблем з запорами можна зробити настій з листя. Наріжте дрібно листя редису, і столову ложку залийте 200 мл склянкою окропу. Настоювати годину. Приймайте 3 рази на день 3 дні, через 30 хвилин після їди.
  • Тим, хто страждає на виразку або гастрит слід вживати редис тільки раз в тиждень.
  • Навіть для обличчя ви можете зробити вітамінну маску. Беремо редис, трьом його, додаємо оливкову олію і чайну ложку крохмалю. Наносимо на обличчя не більше ніж на 6 хвилин.
  • Для отримання добової дози аскорбінової кислоти, вам досить з'їдати пучок редиски в день.

Редис і схуднення

У редисці міститься дуже мало калорій, близько 15. При такому малому вмісті калорій, він покращує обмін речовин, що перешкоджає відкладенню жиру в самих невідповідних місцях. Поліпшивши свій обмін речовин, ви зможете прискорити боротьбу із зайвою жиром і калоріями.

Правила зберігання редису

Для того щоб не втратити все корисні речовини, що містяться в редисці, не забудьте покласти редис в воду і прибрати в холодильник. Перед цим зріжте листя і додайте її в салат. Так редис довго збереже всі свої корисні властивості. При приготуванні салатів з редиски для збереження більшої кількості корисних мікроелементів та вітамінів використовуйте рослинне масло.

Рецепти з редису

З редиски можна приготувати велику кількість страв, наприклад, бутерброди. Для цього нам знадобиться: 5 штук редиски, сиру грам 100, 2 помідори, сіль, перець. Сир ріжемо кубиками. Редис і помідор розрізаємо на тонкі кружальця. Розрізані редис і помідори кріпимо до сиру, потім посипаємо сіллю і перцем за смаком. Все бутерброди готові.

Суп з редису готується наступним чином. Береться: 10 редисок, полголовкі ріпчастої цибулі, ст. ложка вершкового масла, 800 гр. бульйону з курки, 0,5 ст. ложки вершків, ч. ложка соку лимона, плавлений сир, мускатний горіх, перець і сіль. Перед самим приготуванням зробіть пюре з вершків, сиру і редиски. Потім наріжте дрібно цибулю, розігрійте в каструлі масло і обсмажте в ньому цибулю. Пюре з сиру і редиски налийте в курячий бульйон, не забудьте при цьому його помішувати. Варимо 20 хвилин. Вогонь повинен бути слабким. Потім потрібно додати перець, сіль і мускатний горіх. Додавайте по своєму смаку. У спекотну погоду суп з редису подавайте холодним.

Редис стане для вас незамінним джерелом вітамінів і мікроелементів. Він допоможе впоратися з хворобами, надасть профілактичний вплив, ніж вбереже вас від деяких захворювань. Редис не має практично ніяких протипоказань, і його введення в ваш щоденний раціон, не тільки урізноманітнює ваш стіл і страви, а й принесе відчутну користь всім вашим домочадцям. Справа тільки за вами.