Чарівна

Краса, любов, мудрість

Користь топленого масла

У Аюверде топлене масло називається «ДХІ». У перекладі з санскриту це означає «топлене вершкове масло». Ще в Індії його називають «концентрованої вогненної енергією сонця». Готується таке масло шляхом кип'ятіння. Воно вважається найбільш корисним для приготування їжі. Топлене масло не містить лактозу, тому його можуть вживати люди, у яких є проблеми з її засвоєнням.

Чим корисно топлене масло?

Основна користь такого масла укладена в здатності допомагати травленню. Топлене масло благотворно впливає на репродуктивну систему, інтелект і сприйняття. Воно покращує пам'ять, підвищує розумові здібності і тонізує центральну нервову систему. Також з його допомогою з організму виводяться шлаки, токсини і вільні радикали.

Топлене масло володіє і омолоджуючу ефектом. Його можна використовувати для догляду за шкірою обличчя та рук в домашніх умовах.

Наслідки застосування топленого масла - запобігання атеросклерозу, лікування алергії, кашлю, застуди, болю в попереку і суглобах. Показано топлене масло людям, страждаючим захворюваннями щитовидної і підшлункової залоз.

Протипоказання

Принцип - «всього в міру» стосується і цього продукту. Топлене масло - джерело холестерину, який у великих кількостях дуже шкідливий для організму. Надлишок холестерину - це загроза цукрового діабету, хвороб печінки, серця, нирок і статевих органів.

  • Протипоказано топлене масло дорослим людям і дітям з надлишковою вагою. Якщо ви страждаєте на захворювання шлунка і кишечника, також варто відмовитися від вживання топленого масла, щоб не погіршити ситуацію.
  • Є їжу приготовлену на топленому маслі забороняється, якщо протягом дня ви нічого не їли. Ваш шлунок не готовий до такої жирної їжі, тому поласувати топленим маслом краще вранці з печивом або хлібом.
  • Будь-яке вершкове масло, в тому числі і пряжене, шкідливо для порожнини рота. Тому, рекомендується після їжі полоскати рот водою або чистити зуби, якщо є така можливість.

Топлене масло в косметології

Маски з топленого масла виходять дуже якісними. Після них шкіра стає більш бархатистою і такою, що відпочила. Ось одна з них.

Маска для обличчя з топленим маслом і куркумою

Візьміть пів чайної ложки підігрітого ДХІ, змішайте з двома столовими ложками картопляного пюре. І додайте в суміш пів чайної ложки куркуми. Отриману маску слід наносити на обличчя в теплому вигляді на 15 хвилин. Замість картопляного можна з легкістю використовувати яблучне пюре, а замість куркуми - мед

Як приготувати топлене масло?

1) Нагрійте духовку до 180 градусів
2) Візьміть велику каструлю з потовщеним дном і опустіть туди вершкове масло без солі, шматочки повинні бути приблизно по 100 грам. Одне правило: відстань від масла до краю каструлі повинно бути не менше 8 сантиметрів, щоб воно не вибризгивается назовні. Тому, якщо у вас немає великої каструлі, краще відразу подбати про це.
3) Якщо ви взяли 500 грам масла, то плавитися в каструлі воно повинно півтори години. Коли на дно каструлі осядуть золотисті пластівці, а на поверхні утворюється корочка, виймайте масло з духовки.
4) Цю корочку акуратно зніміть і покладіть в окрему ємність.
5) Далі злийте прозоре масло через складену вчетверо марлю. Залишок необхідно вичерпати ложкою в ємність з скоринкою, не торкаючись дна каструлі.
6) Після того, як масло охолоне, перелийте його в посуд для зберігання, коли затвердіє, щільно закрийте кришку.
7) Фінішна пряма. Додайте масло золотистих опадам і твердої пінці. Тепер можна використовувати топлене мало для приготування різних страв. Тільки пам'ятайте - готове охолоджене масло може зберігатися в холодильнику під кришкою до 4 місяців. І навіть після термічної обробки ДХІ зберігає свої корисні властивості.

І відразу не відходячи від каструлі можна приготувати що-небудь смачненьке і перевірити якість топленого масла.

Овочеве рагу на топленому маслі

  • Спочатку приготуйте овочі: в рівній кількості морква, цукіні, стручки квасолі, кольорову капусту.
  • Далі візьміть наступні інгредієнти і подрібніть їх у блендері: дрібку кінзи, половину чилі, 1,5 столової ложки імбиру, 0,5 чайної ложки куркуми, 2 зубчики часнику, 2столовие ложки несолодкої кокосової стружки.
  • Наступний крок. Розтопити масло в глибокій каструлі, додайте туди 0,5 чайної ложки насіння гірчиці і дайте їм потріщати. Під час тріска влийте туди вміст блендера, готуйте суміш до коричневого кольору. Ось тепер додавайте нарізані овочі і тушкуйте.

Всю інформацію про топленому маслі можна і потрібно використовувати за призначенням. Знайдете час для готування самого головного інгредієнта - топленого масла, знайдеться час і для приготування їжі і масок. А від них, до слова сказати, відмовитися потім дуже важко. Та й чи треба? Звикайте до хорошого і корисного.