Чарівна

Краса, любов, мудрість

Кунжут: калорійність і корисні властивості

Кунжут, або як його ще називають «Сезам», виростає до двох з половиною метрів майже за півроку. Плід кунжуту схожий на коробочку, в якому і зберігаються насіння. І якщо ви зовсім легко доторкнетеся до нього - мить ... і насіння вже в вашій долоні. «Сезам відкрийся» - відповідний пароль і для входу в печеру Алі Баби, і для збору кунжутного зерен.

У складі насіння кунжуту, крім основних жирів, вуглеводів і білків, міститься велика кількість кальцію, що робить їх дуже корисними для зубів, волосся, нігтів і кісток. Невеликою жменькою насіння можна на час притупити почуття голоду, а заодно і корисно перекусити. Але пам'ятайте і цифри енергетичної цінності продукту - 582 ккал / 100 грамів.

Корисні властивості кунжуту

  • Кунжут - основне джерело вапна в організмі. Якщо вживати в день 10 грамів кунжуту, недолік вапна буде поповнено.
  • Корисна властивість кунжутного насіння - здатність виводити шкідливі продукти метаболізму з організму людини. Для цього краще використовувати не насіння, а масло з кунжуту.
  • Кунжутне масло має протизапальну, кровоспинну, проносним властивостями. В олії міститься фосфор, залізо, цинк, магній, а також добова норма кальцію.
  • Серед корисних функцій масла: оздоровлення шкіри, лікування слизової оболонки носа, очищення легенів, поліпшення зору, а так само має сильне збудливу дію. Кунжутне масло добре використовувати при астмі, кашлі, задишці, захворюваннях суглобів. Воно так само може бути використано і людьми з діабетом, тому що не містить цукру.

Кунжутне масло - застосування в кулінарії

Спосіб отримання кунжутного масла дозволяє зберігати в ньому всі корисні мікроелементи та вітаміни. Тисячоліттями кунжутне масло цінувалося в японській, індійській і китайській кухнях. Масло кунжуту відмінно підходить для заправок салатів, для смаження і тушкування м'яса, риби. Будьте уважні! Кунжутне масло легко підгорає, тому стежити за приготуванням того чи іншого рецепта ніжно постійно.

Курка в кунжутному маслі

П'ять курячих гомілок порубати на невеликі шматки, промийте і посушити. Невеликий корінь імбиру наріжте тоненько і обсмажте на парі столових ложок олії 15 секунд. До імбиру відправте курку, посмажте 5 хвилин. До курки додайте 2 столові ложки соєвого і одну устричного соусів, а також півсклянки води. Після цього залишиться тільки гасити курку під кришкою до готовності.

Рецепти з насінням кунжуту

Цей продукт може похвалитися прекрасним поєднанням практично з усім. Додавати насіння можна цілими або меленими, посипати ними зверху салати, каші, суші, додавати в супи.

Суп з кунжутом

Для початку порубати дрібно пучок зеленої цибулі, потім поріжте кружечками і обсмажте 4 зубчики часнику. Часник необхідно смажити хвилину на кунжутному маслі з однією столовою ложкою кунжутного насіння.

Далі наріжте дрібно 200 грам білокачанної капусти і додайте до цибулі і часнику. У цю ж сковороду додайте 200 грам нарізаного солодкого перцю, стільки ж моркви і тушкуйте під кришкою не більш як 5 хвилин.

Після всього залити водою або овочевим бульйоном отриману суміш і довести до кипіння. В самому кінці посоліть, поперчіть, додайте необхідні спеції за смаком. В останню чергу додайте 300 грам яєчної локшини і варіть до готовності. Можна пригостити себе пісними крекерами, вони як не можна до речі підійдуть до такого супу. Смачного!

Чай із деревним грибом і кунжутом

Такий диво-напій робить шкіру м'якою і гладкою. Все, що потрібно - кунжутне насіння і сушені деревні гриби. Другий інгредієнт можна придбати в вегетаріанських магазинах. В першу чергу розтирайте насіння і гриб, можна піти простим шляхом і подрібнити їх у блендері. Далі кладіть суміш в чайник для заварювання з листям чаю і заливайте окропом. Після трьох хвилин заварювання можна вживати. Приємного чаювання!

Калорійність кунжуту

Сам по собі кунжут досить калорійний і ситний. На 100 грамів продукту доводиться 569 ккал. Причому ця цифра відноситься до цільним і неочищеним насінням. Кунжут, який піддавався очищенню, буде калорийнее - 582 ккал на 100 грамів. І тут виникає логічне запитання: скільки точно потрібно їсти кунжуту в день, щоб не погладшати і наситити організм?

Якщо боїтеся погладшати, щось не з'їдайте за раз велику кількість, особливо, якщо кунжут змішаний з цукром, як наприклад в казінаке. Тут головне - зупинитися. Тому як сам кунжут, присутній в випічках і салатах в невеликій кількості фігурі не шкодить. Але казінакі і десерти на основі кунжуту можуть несанкціоновано додати вам сантиметри.

Вагітним жінкам для поповнення кальцію в організмі можна вживати ложку кунжуту в день. Можна додавати насіння в десерти, салати, каші та інші страви. А взагалі, подивіться по самопочуттю: якщо вашому організму не вистачає кальцію, ви з'їсте тонну кунжуту. Такий дефіцит тільки насінням кунжуту не задовольнити, та й зайві кілограми ні до чого. Тому брак кальцію краще «лікувати комплексно», тобто і продуктами, багатими цим елементом і вітамінами.

Боятися кунжуту не варто, адже протипоказань у нього немає - тільки індивідуальна непереносимість. Тому сміливо йдіть в супермаркет, відшукайте полку з маслами і візьміть пляшечку. А якщо ви не на дієті, то можна себе побалувати неймовірно корисним кунжутним казінаком. Одним словом, швидше за відкрийте для себе «Сезам»!