Чарівна

Краса, любов, мудрість

Корисні властивості буряка і бурякового соку

Буряк відноситься до сімейства амарантових і є багаторічним трав'янистим рослиною. Свою історію вона починає від 2 тисяч років до н. е. і вже в той час швидко дізналися про її лікарські властивості. У Вавилоні, Персії та Ассирії займалися її розведенням, а потім стали займатися її окультуренням. Культурна буряк, яка потрапляє на наш стіл буває кормового і столового сорту.

Корисні речовини в складі буряка

Буряк містить в достатку різні вітаміни і мінеральні речовини - магній, калій, кальцій, йод, залізо, бетаїн і вітаміни - С, А, РР, В, В9. У буряках є речовини, які зміцнюють імунітет і сприяють правильному обміну речовин. Буряковий сік - це прекрасний засіб для позбавлення від різних шлаків і токсинів. Також буряк містить багато міді і фосфору, а в її листі є багато вітаміну А, тому цю частину рослини корисно додавати в салати, гарячі і холодні страви. У коренеплодах великий вміст вітаміну С.

Буряк - один з продуктів-лідерів, вживання яких допомагає впоратися з раковими пухлинами і різними злоякісними пухлинами. Наявність в достатку вітамінів групи В допомагає при хворобах серця, сприяє утворенню оптимального рівня гемоглобіну в крові, а також це відмінна профілактика лейкемії та анемії. Буряк - один з продуктів з відмінними омолоджують властивостями і її регулярне вживання допоможе вам зберегти свою красу і молодість надовго. У буряках міститься фолієва кислота, яка потрібна для утворення нових клітин і харчування старих.

Ще одна важлива властивість буряків - це її користь для травлення. Наявність в ній грубих волокон прочищає кишечник подібно мітлі, очищає буряк і печінку з нирками, цей овоч може стати буквально вашої паличкою-виручалочкою, якщо ви харчуєтеся нерегулярно і часто вживаєте шкідливу їжу. Також буряк має властивість виводити надлишки рідини з організму і тканин.

Лікування буряковим соком

Буряковий сік слід вживати тільки в розведеному вигляді з водою або іншими соками, так як він дуже концентрований і може пошкодити тонку оболонку шлунка. Розводити його потрібно в пропорції 1: 2 - до склянки води приблизно півсклянки соку буряка. Найчастіше буряковий сік розбавляють морквяним.

У буряковому соку багато йоду, цинку, марганцю і калію, він нормалізує роботу серцево-судинної системи і печінки. Буряковий сік особливо корисний для жінок, так як покращує колір обличчя, і пити його слід в поєднанні з морквяним соком близько півлітра в день. Буряковий сік відновить сили при недокрів'ї, анемії, занепаді сил, авітамінозі і просто це хороший заряд бадьорості. Сік буряка має ранозагоювальні та протизапальні властивості, тому його можна застосовувати для лікування різних ран і наривів. Але у бурякового соку є і протипоказання: його не варто вживати при хворобах нирок, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки.

Смак бурякового соку може не всім сподобатися і починати його прийом слід маленькими порціями з 1 ч. Ложки, поступово збільшуючи порцію. Приготувавши буряковий сік вживати його в їжу відразу не можна, так як в ньому можуть міститися шкідливі летючі речовини, які іноді призводять до головного болю і нудоти. Щоб уникнути цього дайте соку настоятися близько двох годин.

Як вживати буряк в їжу?

Буряк можна їсти як в сирому, так і у вареному вигляді. Відвар з буряка також дуже корисний і має сечогінні і проносними властивостями. Буряк до готовності слід варити досить довго в киплячій воді, періодично перевіряючи її готовність ножем або виделкою. До речі в холодній воді буряк вариться швидше, тому при варінні можна долити в ємність холодної води.

Багато господинь часто задаються питанням, скільки саме часу потрібно для варіння буряка? Тут все залежить від розміру овоча, чим він більший, тим відповідно він буде довше варитися. Буряк не варто розрізати перед опусканням в воду, так як значна частина вітамінів і мінеральних речовин буде губитися. Зазвичай для овоча середнього розміру потрібно близько 45 хвилин варіння, для більшої буряка потрібно більше часу.

Буряковий сік в косметології

Корисні властивості буряка активно застосовують для догляду за шкірою. Так буряк буде дуже ефективна для виведення пігментних плям і веснянок з особи. Для цього потрібно протерти проблемну шкіру обличчя содовим розчином, взявши одну чайну ложку соди на склянку води. Після чого накладіть на обличчя чисту марлю, змочену в буряковому соку, який попередньо був розлучений в холодній кип'яченій воді. Полежте з такою примочкою 5-15 хвилин. Повторюйте таку процедуру щодня протягом півмісяця. Але ні в якому разі не накладайте пов'язку на область очей, так як пекучий сік буряка може викликати подразнення очей.

Також буряковий сік допоможе впоратися з бородавками. Для цього дійте таким же способом, спочатку змочіть місце розчином соди і накладіть пов'язку з буряковим соком, тільки тримати її слід близько півгодини. Робіть таку процедуру щодня перед сном протягом трьох тижнів.

Народні засоби з буряком

У народних рецептах буряк зустрічається досить часто, і знахарі використовують її для лікування найрізноманітніших захворювань - при плевриті, тонзиліті, мігрені і злоякісних пухлинах. Вживання буряка полегшує стан при анемії і важко рубцующихся виразках.

Рецепти для лікування різних хвороб

  • Від авітамінозу: приготуйте невелику баночку з тертим буряком і горілкою. Суміш настоюйте протягом 12 діб і вживайте 2 рази в день по 100 грамової чарки до їжі.
  • Для поліпшення пам'яті - пийте по півсклянки свіжовичавленого соку буряка, додавши туди 1 ч. Ложку меду і злегка розбавивши водою. Вживати 3 рази на день.
  • Для лікування застуди слід закапувати ніс сумішшю, яка робиться з 1 ч. Ложки меду і 2-3 ч. Ложок бурякового соку. Закопуйте по 6-7 крапель 4 рази на день.

Регулярне вживання буряка в їжу поліпшить не лише ваше здоров'я, а й зовнішній вигляд. Щоб прекрасно виглядати, зовсім не обов'язково купувати дорогі засоби і крему, можна просто згадати про корисні дарах нашої природи.