Чарівна

Краса, любов, мудрість

Корисні властивості огірків

Огірок - знайомий нам усім овоч. Ми звикли до нього з дитинства. У нашій кліматичній зоні він досить широко поширений. Але чи часто ми замислюємося про користь цього чудесного овоча?

Чим корисні огірки?

  • По-перше, огірок покращує апетит. Це його властивість може бути використано в дитячому харчуванні. Адже доволі часто наші малюки відмовляються від тієї чи іншої їжі.
  • Крім того, огірок допомагає іншим продуктам краще засвоїтися нашим організмом.
  • Огірок містить достатню кількість мінералів і мікроелементів, наприклад, йод (допомагає в профілактиці хвороб щитовидної залози), срібло (має бактерицидну дію на організм), високий вміст фолієвої і кавової кислоти, хлорофілу, хрому, марганцю і цикорію.
  • Кремнієва кислота, що міститься в огірку, зміцнює волосся і шкіру. Огірковий сік відмінно справляється з лікуванням сонячних опіків. Сік огірка усуває набряки і запалення. Допомагає при боротьбі із зайвою вагою.
  • Неймовірно корисний цей овоч для лікування захворювань нирок, сечового міхура і шлунку. Для цього потрібно випивати щодня до 500 мл огіркового соку.
  • Відомі навіть випадки, коли огірковий сік допомагав розчиняти камені в жовчному міхурі!
  • Огірок виводить з організму токсини, надлишки холестерину, попереджає розвиток атеросклерозу.
  • Цей овоч надає допомогу в профілактиці відкладення солей. Дуже корисно вживати огірковий сік спільно з соком моркви або буряка.
  • Огірочок бореться з високим тиском і аритмією.
  • У народній медицині огірок широко використовується як жарознижуючий і болезаспокійливий засіб. Огірочок, нарізану кружальцями, допомагає зняти втому з очей.
  • Часте вживання огірків підтримує серцевий м'яз. Крім того, огірок виступає, як проносне, протівоопухольное і спазмолітичний засіб!
  • Цей овоч дуже благотворно впливає на моторику кишечника, позбавляючи його від гнильних процесів, які можуть в ньому відбуватися.
  • Огірочок неймовірно корисний при діабеті.

Користь огірків в косметології та дієтології

Найцікавіший факт, який буде особливо цікавий жінкам, це те, що огірок стримує процес перетворення вуглеводів в жири! Медики дотримуються такої думки, що хоча б один раз в тиждень необхідно влаштовувати розвантажувальний день на основі огірка. Для цього необхідно протягом дня з'їсти приблизно два кг огірків.

Відома користь огірка і лікарям-косметологів. На огіркової основі створено велику кількість різних лосьйонів для проблемної шкіри, пінок для вмивання та іншого. Можна зробити маску для обличчя, на основі огірочка, і самим. Найкраще, рецепт маски наведеної нижче, підходить для в'янучої шкіри.

Потрібно взяти дві ложки огіркового соку, трохи рожевої води і одну ложку вершків. Збити до утворення піни (найкраще це вийде, якщо збивати суміш міксером). Потім цю піну нанести на чисту шкіру обличчя. Змивати потрібно через десять хвилин ватним диском, змоченим рожевою водою.

Як правильно вибрати огірки?

Окремо варто сказати про правила вибору огірків.

  • Бажано, щоб огірки були невеликого розміру і зеленого кольору. Величезні огірки, та ще й жовтого кольору - перезрілі плоди. Більшість з них загубило більшу частину корисних речовин і мікроелементів.
  • Потрібно, щоб огірочки були свіжими. Як це перевірити? Овочі повинні бути твердими. М'якість - ознака того, що огірки зірвані з грядки досить давно.
  • І, природно, плоди повинні бути без плям, битих місць і не повинні бути підгнилими.

Вчені, що займаються вивченням огірка, зробили висновок, що огірок, вирощений у відкритому грунті значно багатшими за хімічним складом, ніж той огірок, який ріс в теплиці. Тому, якщо вам доведеться вибирати, не роздумуйте, купуйте грунтовій овоч. І, природно, найкраще купувати огірки не в супермаркетах, а у приватників на сільськогосподарських ринках.С вибором закінчили, тепер потрібно визначити, що ж ми з них приготуємо.

Що приготувати з огірків?

Огірковий салат

Найпростіше, що можна приготувати з огірком - це салат. Для цього огірочки нарізаються або кружечками, або півколами. Кому як більше подобається. Досить нарізати огірки, підсолити, полити невеликою кількістю рослинної олії і смачний салат готовий! За бажанням ви можете урізноманітнити цей рецепт, і додати в салат інші овочі: помідор, цибуля, капусту, болгарський перчик. На ваш погляд. Крім рослинного масла можна заправити такий салат майонезом або сметаною.

Мариновані огірки

Дуже смачні заготовки на зиму з огірочка. Це і різноманітні салати, і солоні огірочки і мариновані. Тут ми наведемо один з рецептів смачних маринованих огірків.

  • Вам знадобиться 1 л води, 50 г солі і 25 г цукру, 9% оцет (від 80 до 100 г, в залежності від смакових уподобань). Для кислого маринаду потрібно 1 л води, столова ложка солі, ½ столової ложки цукру, півсклянки оцту. Обов'язково зелень - близько 15 г, гіркий або запашний перець (а можна і те і інше по 2-3 зернятка), часник - 1 зубчик, 2 шт. лаврового листа, цибуля, морква, петрушка.
  • Візьміть огірки, ретельно їх промийте, зріжте попки. На дно банки викладіть перець, лавровий лист, часник, зелень. Також перекладіть зеленню шари огірочків. Маринад слід прокип'ятити, влити оцет і тут же залити огірки в банках. Відразу ж закрийте банки простерилізованих кришками, а банки поставте стерилізувати. Залежно від розміру банок, робити це слід різну кількість часу. Так, літрові банки стерилізують від 8 до 10 хвилин, а трилітрові - близько двадцяти.
  • Як тільки заливка огірків поміняє відтінок з зеленого на оливковий, слід зняти банки з вогню, закатати і поставити охолоджуватися.

Існує маса інших рецептів страв з огірками. Це і малосольні «швидкі» огірки, і різноманітні супи, наприклад розсольник. Крім того, огірочок можна розрізати на дві частини, зробивши човник. Наповнити фаршем і запекти в духовці. Начинка може бути і овочева.

Огірок - дійсно корисний овоч. А різноманіття рецептів зі свіжими, солоними і маринованими огірочками дозволяє нам отримувати смакові насолоди в будь-який час року!