Чарівна

Краса, любов, мудрість

Чим корисний чай? Склад, користь і застосування чаю

Чай є одним з найулюбленіших стародавніх напоїв. Він має прекрасний смак, різноманітною колірною гаммою. Ви можете вибрати для себе будь-який сорт на свій смак: білий або елітний жовтий, а може червоний або зелений, або залишитися шанувальником чорного. Всі вони корисні і неповторні.

Склад чаю

  • У чаї міститься багато вітамінів. Один з них - вітамін В2, який підвищує еластичність вашої шкіри. Вона стає ще більш красивою і пружною.
  • До складу чаю входить також і фтор, який захищає наші захисту зуби від карієсу.
  • Чай містить такі важливі речовини, як катехіни, - це антиоксиданти, що перешкоджають накопиченню вільних радикалів в організмі і захищають завдяки цьому наше ДНК, клітинні мембрани від порушення їх структури.
  • До складу чаю входить кофеїн, який розширює судини головного мозку і кровоснабжающие артерії, вітаміни Р і С, дубильні речовини.

Користь чаю для організму

  • Одним з корисних властивостей чаю є його стимулюючу і тонізуючу вплив на організм. Він підвищує витривалість організму, допомагаючи переносити емоційні і фізичні навантаження.
  • Завдяки чаю, поліпшується самопочуття людини. Він надає зміцнюючу дію на нервову і дихальну систему людини, збільшує газовий обмін.
  • Чай збільшує приплив кисню до клітин головного мозку, завдяки чому поліпшується його діяльність. Він виводить з нашого організму сполуки важких металів, шкідливі речовини, збільшує еластичність судин, бореться з передчасним старінням.
  • Чай сприяє зниженню холестерину, надає профілактичну дію в боротьбі із захворюваннями серцево-судинної системи, має протиракову і антиоксидантний вплив. Вживання чаю сприяє очищенню судин, підвищенню імунітету, насиченню вологою організму і збереження всередині тканин і клітин організму вологи.
  • Чай покращує мікроциркуляцію крові і загоєння ран.

Чай - профілактика раку і старечого недоумства

Завдяки наявності в своєму складі антиоксидантів, чай допомагає організму протистояти накопиченню вільних радикалів, чиє критична кількість є однією з причин виникнення захворювання на рак. Чай допомагає організму чинити опір раку молочних залоз, шлунка, стравоходу, товстої кишки і багатьом іншим його видам. В азіатських країнах, де чай поширений найбільше, захворюваність на рак дуже низька.

Щоденне вживання чаю стимулює роботу нервових клітин, які виробляють протеїн, що допомагає уповільнити ризик розвитку старечого недоумства.

Чай для здорового серця і печінки

Антиоксиданти, що містяться в чаї, перешкоджають накопиченню холестерину в кровоносних судинах, а це безпосередньо знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань. У тих, хто п'є зелений або чорний чай не менше 3 разів на день, шанси вижити після серцевого нападу на 60% вище, ніж у тих, хто не вживає цей напій.

Чай і схуднення

Чай не менш корисний і для процесу схуднення. Він взагалі не містить калорій, але сприяє поліпшенню обміну речовин. З його допомогою ви прискорите обмінні процеси в організмі, які і приберуть зайві калорії. У зеленому чаї вчені виявили антиоксидант, який допомагає спалювати зайвий жир. 2 чашки зеленого чаю в день, і ви можете без зайвих зусиль позбутися від 87 калорій. На печінку чай благотворно впливає, зміцнюючи імунну систему, зменшуючи вплив шкідливих токсинів - алкоголю, і тютюну.

Чай і здорові зуби

Несолодкий чай зміцнює ясна, збільшує міцність кісткової тканини, рятує зуби від руйнування і карієсу. Якщо у вас запалилися ясна, заваривши зелений чай, ви можете зробити полоскання. Щоб зміцнити емаль або провести профілактику від захворювань порожнини рота, потримайте в роті чай, перед тим як випити.

Зелений чай і жіноча краса

Зелений чай не тільки зміцнює загальний стан здоров'я, але надає і омолоджуючі вплив. Він усуває запалення, загоює ранки, зволожує і тонізує шкіру. Зелений чай допомагає зняти набряклість, поліпшити колір обличчя, прибрати втому шкіри і підвищити її еластичність. Щоб отримати тонізуючий ефект, досить покласти на 20 хвилин на обличчя марлю, змочену в заварці. Не менш корисно протирати обличчя замороженим чаєм або просто вмиватися їм.

Чай також корисний для живлення і зволоження шкіри голови. Ваше волосся стане шовковистим і гладкими, якщо використовувати зелений чай як ополіскувач для волосся.

Рецепти заварювання чаю

Існує безліч рецептів приготування цього ароматного напою, ось кілька з них

Чай по-голландськи: Заварюємо 1 ч. Ложку чаю на 100 мл води, потім додаємо какао (100 мл), апельсиновий сироп (25 мл). Все це необхідно перемішати в міксері і насипати зверху шоколадну крихту.

Чай по-кубинськи: Заварюємо на 0,5 л води 7 ч ложок чаю, додавши гвоздику, даємо настоятися, потім розмішуємо і вливаємо лимонний сік (2 ст. Ложки), додаємо ананаса скибочки (половина ананаса). Підігріваємо, але до кипіння не доводити. Все - можна пити.

Застосування чаю

  • Якщо обполіскувати волосся заваркою чорного чаю, ваше волосся придбають золотисто-каштановий відтінок.
  • Для збереження білизни зубів після чаювання не забудьте прополоскати рот теплою водою.
  • Намагайтеся випивати щодня не менше 2 чашок чорного, червоного, білого або зеленого чаю для отримання корисного ефекту від нього. Чай найкраще пити свіжозавареним, тоді в ньому міститься більше всього антиоксидантів. Білі чаї заварюють 3 хвилини, зелені - 5 хвилин, чорні - 7 хвилин.

Чай - той продукт, який вживають практично у всьому світі. Його знають і люблять усі. При цьому він не тільки один з найулюбленіших продуктів, але і один з найкорисніших. Його смак, колір і аромат містять в собі стільки корисних речовин, що сама природа подарувала його вам і вашому здоров'ю.