Чарівна

Краса, любов, мудрість

Корисні властивості вишні

Вишня знайома кожному з нас. Красиві плоди, що володіють солодко-кислим смаком. Одним своїм виглядом вона нагадує нам про літо і сонячних променях. Її використовують в кулінарії і парфумерії. Вишня відрізняється від інших ягід великим вмістом вітамінів А, С, РР і групи В. У ній присутні лимонна, яблучна і інші органічні кислоти. Вишня в своєму складі містить дубильні і азотисті речовини.

А що містяться в ній пектини, клітковина, антоціанові барвники допомагають виведенню холестерину, продуктів розпаду і підвищують стійкість до впливу радіації. Її можна їсти в сушеному, консервованому і свіжому вигляді. Навіть в кісточках вишні містяться корисні речовини, які вона і віддає під час приготування страв.

Якими властивостями володіє вишня?

Вишня допоможе поліпшити травлення, втамувати спрагу. Під час застуди, високої температури, лихоманки, кашлю і при запаленнях дихальних шляхів вишня стане незамінним помічником для процесу одужання. Вхідні в її склад мікроелементи і залізо, яке легко засвоюються, допомагають виробленню еритроцитів і підвищення рівня гемоглобіну в крові. При недокрів'ї, великої крововтрати після операцій і навіть поранень, вишня допоможе швидшому одужанню. Вона завдяки своєму смаку буде незамінним ліками в лікування недокрів'я у дітей.

Як використовують вишню в кулінарії?

Вишня широко застосовується в кулінарії. З неї готують джем і варення, лікери та вина, наливки і фруктову воду, морс і сиропи, компоти і екстракти. Вона є начинкою багатьох страв. Існує величезна кількість страв з вишні, таких, як вареники з вишнею, різноманітні торти з вишнею. Її можна заготовлювати на весь рік, просто засушивши або зробивши вишню у власному соку. Навіть листя вишні використовуються під час маринування та соління овочів. Їх додають в варення. Щоб зберегти корисні властивості вишні в сушеному вигляді, використовують тільки плоди темного кольору. Плодоніжки очищають. Вишню перебирають і миють. Бланшувати 45 секунд в 1,5% розчині соди киплячому. Після промивають під проточною водою. Сушать при 45 С. Після того, як плоди вишні трохи подвялятся, підвищують температуру до 80 С. Процес сушіння триває зазвичай 12 годин.

Як використовувати цілющі властивості вишні?

  • При захворюваннях астмою, бронхітом регулярне вживання вишні посилить відхаркувальний ефект.
  • При проблемах з травленням додавання вишні в лікувальні квіткові збори допоможе його поліпшити.
  • Для лікування захворювань нервової системи буде корисно приймати настоянку вишні на воді.
  • Якщо ви страждаєте запорами, то стакан вишні протягом декількох днів надасть м'яку проносну дію на ваш кишечник.
  • Соком вишні, розведеним з водою, або цілісним можна полоскати ротову порожнину при пародонтозі, стоматиті і ангіні.
  • Якщо ви страждаєте на ревматизм, подагру, артрит для зменшення болю кожен день з'їдайте 25 вишень. Можна зробити відвар з плодоніжок вишні. Для цього закип'ятіть 1 літр води, помийте плодоніжки вишні і киньте туди. Зменшіть вогонь і варіть 5 хвилин. Після зніміть з вогню і настоюйте 30 хвилин. Пити слід щодня по 2 склянки.
  • Відвар з листя вишні допоможе в лікування гепатиту. Для його приготування необхідно подрібнити листя вишні і додати 10 г на склянку молока. Закип'ятити його на повільному вогні протягом 30 хвилин. Після необхідно процідити. Відвар потрібно приймати 3 рази в день по 300 мл.
  • Якщо у чоловіка спостерігається зниження потенції, то досить їсти щодня по склянці вишні, щоб виправити ситуацію.

Корисні властивості вишні для волосся

Вишня дуже корисна для жіночої краси та збереження молодості. Допоможуть маски, зроблені на її основі. Особливо гарні маски з вишні для жирного волосся. Візьміть вишню, зробіть з неї кашку. Додайте туди 2 ст. ложки крохмалю картопляного, сік лимона і перемішайте. Перед тим, як помити голову, розчешіть волосся і нанесіть на шкіру голови суміш. Після укрийте голову пакетом з поліетилену і махровим рушником. Вимийте голову через 45 хвилин шампунем для вашого типу волосся. Після обполосніть злегка окисленої водою (пропорція 1 літр на 1 зі ст. Ложку оцту).

Маски з вишні для шкіри обличчя і їх користь

  • Маска для нормальної шкіри обличчя. Приготуйте 2 склянки вимитого вишні. Видаліть з неї кісточки і розімніть дерев'яною ложкою. Після стакан кислого молока змішайте з нею і нанесіть маску на обличчя. Тримайте маску 18 хвилин на обличчі, потім змийте теплою водою.
  • Бажано на обличчя нанести живильний крем.
  • Маска бадьорить для особи. Вам знадобиться 1,5 ст. ложки м'яти сухий. Заваріть її склянкою окропу і доведіть на вогні до кипіння. Після накрийте тканиною вийшов відвар і остудіть його. Помийте вишню, очистіть від кісточок і розімніть. Процідіть м'яту і перемішайте з вишнею.
  • Після накладіть маску на обличчя. Залиште на 20 хвилин на обличчі.
  • Маска від втоми шкіри. Візьміть 1 огірок і 1 стакан стиглої вишні. Вишню вимийте, вийміть кісточки і розімніть. Зачекайте, поки вишня дасть більше соку. Огірки потрібно натерти на тертці і перемішати з вишнею. Суміш потрібно процідити і нанести на обличчя. Через 17 хвилин маску змийте теплою водою. Змастіть обличчя живильним кремом. Така маска допоможе тонізувати і освіжити шкіру.
  • Компрес з вишні і молока допоможе освіжити шкіру обличчя перед важливим заходом. Приготуйте 0,5 літра молока і склянку вишні, можна свіжої або замороженої. Вийміть кісточки з вишні. Молоко потрібно трохи підігріти і покласти туди вишню. Маска повинна настоятися протягом 30 хвилин. Після нанесіть маску на обличчя, зону декольте і шию. Через 30 хвилин змийте маску.

Вишня має прекрасний смак, широко застосовується в кулінарії, косметиці та лікуванні хвороб. Великий вміст корисних речовин наділяє її багатьма цілющими властивостями. У замороженому, сушеному і свіжому вигляді вишня зберігає всі свої корисні властивості. Саме тому цю одну з найбільш корисних ягід можна їсти цілий рік, отримуючи всю ту користь, що вишня може дати здоров'ю і жіночу красу.