Чарівна

Краса, любов, мудрість

Снить: корисні властивості

Снить - це трава росте на багатьох дачах, і з нею борються, як з бур'яном. При цьому вона володіє такими поживними, корисними і цілющими властивостями, що краще все-таки залишити її для зміцнення свого імунітету, отримання вітамінів і поліпшення загального стану свого здоров'я.

Склад сниті

Снить містить велику кількість білка, пектину, вітаміну С, каротину, який незамінний для очей, і безліч інших вітамінів. У ній є ефірні масла, кумарини і кальцій, без якого не утворюється кісткової тканини. Навіть без вітаміну Д кальцій, що входить до складу сниті, засвоюється прекрасно.

Користь сниті

  • З сниті роблять компреси і настоянки, які допомагають в лікування ревматизму, подагри.
  • Вживання сниті допоможе поліпшити стан волосся, нігтів і зубів.
  • При захворюваннях кишечника, сечового міхура, передміхурової залози, нирок, печінки снить надасть протизапальну та діуретичну дію на організм. Вона допоможе посилити функцію печінки по детоксикації організму, нормалізувати сольовий обмін, поліпшити роботу шлунка і кишечника, зупинити запальні процеси.
  • Снить має жовчогінну та сечогінну дію.

Як застосовувати снить?

Свіже листя можна втирати в хворі місця при радикуліті, ревматизмі і подагрі. Сік з молодої рослини допоможе в лікування бешихових запалень, діатезу і алергії. Завдяки поліацітеленовим з'єднанням снить може застосовуватися для лікування грибкових уражень шкіри.

Правила заготівлі сниті

Надземна частина і коріння яглиці є лікарськими, а траву сушать на повітрі, уникаючи прямих сонячних променів, досушують зазвичай при температурі 30С в сушарці. Траву сушити краще в кінці травня - червні. Висушену траву яглиці краще зберігати в закритих скляних банках не більше року. Коріння яглиці заготовляють після того, як рослина відцвіте. Їх потрібно промити проточною водою і покласти сушитися в тінь.

Настої з яглиці

Щоб приготувати лікувальний настій з яглиці, знадобляться 2 ст. ложки подрібненої сниті. Їх потрібно насипати в емальовану каструлю і залити склянкою гарячої води. Каструлю закрити кришкою і, зробивши водяну баню, кип'ятити 15 хв. Остуджувати протягом 50 хвилин, потім процідити через 4 шари марлі, віджати. Потім додати кип'яченої води рівно стільки, щоб вийшов обсяг, який і був. Цю настоянку потрібно випити за день, рівними дозами. 3 чайні ложки сниті, залийте 2 склянками окропу і поставте на 2 години настоюватися. Цю настоянку приймайте перед їжею по 0,5 склянки 4 рази.

Настоянка з коріння яглиці

З коренів теж можна приготувати настоянку. Для цього візьміть ємність, насипте туди коріння яглиці, щоб вони заповнили її на 1/3 і залийте горілкою. Поставте ємність в темне тепле місце і настоюйте 2 тижні. Якщо вам потрібно зробити компрес або примочки, то розведіть отриману настойку наполовину водою. Нею можна обмиватися. Дана настоянка може прийматися як профілактиці ожиріння і навіть від раку.

Снить від болю в суглобах

Від болю в суглобах можуть допомогти наступні настоянки, зроблені з яглиці. Візьміть в рівних частинах сухе листя шабельника і яглиці, змішайте їх. Візьміть 5 столових ложок суміші, насипте в скляну банку і залийте 0,5 л горілки. Потім закрийте банку кришкою і поставте в темне тепле місце настоюватися на 3 тижні. Приймати настоянку всередину потрібно за 15 хвилин до їжі, 3 рази в день, розмішавши 1 столову ложку в 1/3 склянки теплої води. Можна також втирати настоянку в суглоби, які болять.

Сухі і подрібнене листя заливають окропом. Пропорція 0,5 л окропу на 1 ст. ложку листя. Пити перед їжею по 2/3 склянки настоянки. Пити щонайменше місяць, щоб трава встигла справити позитивний вплив на організм. Кидати різко не можна.

Снить в кулінарії

Снить можна гасити, варити і пекти. Молоде листя яглиці можна додавати при приготуванні супів, борщів, окрошки, салатів. Ними для запаху можна перекласти овочі для заготовки. Їх можна квасити на зиму, а коріння замаринувати. І все вітаміни, які взимку просто необхідні і яких не вистачає, ви отримаєте, додавши квашену снить в свої страви. Висушивши листя, ви можете потім зробити з них сухий порошок і додавати до приправ і соусів, як пряність.

Консервуємо снить

Для консервування сниті вам потрібно: зелень петрушки, листя яглиці і кульбаби, селера, морква, ріпчаста цибуля. На 100 грам всієї зелені береться 1 кілограм листя яглиці. Переберія і промийте зелень, потім 4 хвилини пробланшуйте. Утворену воду злийте, а зелень дрібно наріжте. Моркву і цибулю теж дрібно наріжте і додайте до зелені. Все ретельно перемішайте і розкладіть в банки. Потім необхідно залити їх 10% розчином солі охолодженим, накрити кришками і простерилізувати 20 хвилин, якщо скляні банки 0,5 л, або 30 хв - якщо 1 літр. Після цього банки закупорена. Така снить дуже добре підійде для перших страв взимку.

Суп з яглиці

Для приготування супу візьміть: 200 г яглиці, яйце, 25 г ріпчастої цибулі, 125 г картоплі, пшеничного борошна, рослинне масло, сметану, спеції за смаком і зелень. Снить потрібно перебрати, промити і нарізати. Зробіть м'ясний бульйон і покладіть туди підготовлену снить. Зваривши до напівготовності, додайте нарізану картоплю. На маслі пасеруйте цибулю і за 3 хвилини до закінчення готування додайте в суп. Насипте борошна, щоб бульйон був середньої густини. Коли суп закипів, вимикайте, він готовий. Подаючи до столу, додайте в суп половину крутого яйця, сметану, шматочок м'яса, з якого зроблений бульйон, і не забудьте, посипати зеленню.

Головною перевагою сниті серед всіх трав є її раніше поява на городах. Вона - перша з наших рослин, яке може забезпечити організм вітамінами, під час весняного авітамінозу. Снить містить велику кількість корисних для людського організму речовин. Існує навіть думка, що склад сниті схожий на склад крові людини, завдяки чому її можна вживати в їжу без шкоди для свого здоров'я довгий час.