Чарівна

Краса, любов, мудрість

Корінь пастернаку: корисні властивості та рецепти

Пастернак - коренеплід, зовні схожий на білу моркву. Корінь пастернаку має слідкувати-пряним смаком і досить сильним і приємним ароматом. У його склад входить безліч мінеральних солей, вітамінів, клітковини і ефірних масел. Він містить вітамін В2, який допомагає енергетичного обміну організму.

Корисні властивості кореня пастернаку

Корінь пастернаку містить в собі калій, кальцій, фосфор, натрій, залізо і фолієву кислоту. У його складі знаходяться вітаміни групи А, В, С і РР. Завдяки вмісту в своєму складі магнію, цинку і вітаміну В2, корінь пастернаку підтримує роботу імунітету, буде корисний при занепаді сил. Корінь пастернаку є чемпіоном за вмістом легкозасвоюваних вуглеводів. Ефірні масла і ферменти в його складі надають йому відхаркувальні і сечогінні властивості. Він буде корисний при захворюваннях шлунка, нирок, допоможе при лікуванні каменів в нирках. Корінь пастернаку набагато корисніше інших овочів. Він здатний поліпшити функціонування травної системи, очистити організм від шлаків, провести детоксикацію організму. Допомогти покращити апетит і полегшити перебіг захворювань шлунка.

Застосування кореня пастернаку в народній медицині

У народній медицині настій з коренів пастернаку використовується при водянці як сечогінний засіб. При шлункових, печінкових і ниркових коліках відвар з нього вживається як болезаспокійливий засіб. При кашлі відвар і настій допоможуть його пом'якшити і посилити виділення мокротиння. Відвар є тонізуючим засобом при ослабленому організмі. Настій з коренів пастернаку з цукром допоможе поліпшити апетит.

Як вибирати і зберігати корінь пастернаку?

Купуючи пастернак, намагайтеся вибирати міцні, хрусткі коренеплоди з рівною шкірою без тріщин. Старі коріння пастернаку мають різкий смак, і перед тим, як готувати, середину потрібно вирізати. Не купуйте м'які коріння пастернаку, з темними плямами. Найбільш смачними є коріння пастернаку середнього розміру. Якщо ви хочете зберігати пастернак, очистіть з нього бруд. Для тривалого зберігання зріжте верхівку. Якщо залишити хвостик, то з нього буде йти волога.

Як готувати пастернак?

Перед тим, як готувати пастернак, очистіть з нього шкірку, відріжте хвостик, розріжте коренеплід на дві частини, а після - на шматочки. Щоб корінь пастернаку НЕ почорнів, опустіть його в холодну воду, відразу після очищення. Або чистите ножем, змочуючи у воді регулярно. Молодий корінь можете поскоблить, а після запекти. Пастернак можна готувати на пару, відварити або запекти. Шматочки варіть не більше 10 хвилин, якщо вони великі - 20 хвилин. Шматочки повинні стати м'якими. Коли пастернак буде готовий, воду потрібно зливати.

Використання кореня пастернаку в кулінарії

Корінь пастернаку можна використовувати в сушеному і свіжому вигляді, додаючи в салати і супи. Його можна вживати як приправу до м'ясних, овочевих супів і каррі, до відварного м'яса, для приготування овочевого соусу, ікри і оладок. Соус з пастернаку добре підійде до цвітній капусті.

Корінь пастернаку можна подавати в смаженому і тушкованому вигляді. Подавати готовий пастернак можна зі сметаною, або зробити з нього пюре. Він є прекрасним гарніром до м'яса. Корінь пастернаку запікають, розклавши разом з м'ясом або змастивши форму жиром протягом 45-60 хвилин, поки не з'явиться золотава скоринка. Якщо обваляти шматочки відвареного кореня пастернаку в тесті і обсмажити, ви можете приготувати оладки. Для того щоб заготовити пастернак, його потрібно почистити і вимити. Потім нарізати у вигляді соломки і розкласти на сушилку, і висушити.

Рецепти з пастернаком

Для приготування супу-пюре з пастернаку з шинкою, вам знадобляться 1 цибулина, морква, 250 г кореня пастернаку, шинки і 1 л овочевого бульйону. Все наріжте дрібно. Доведіть бульйон до кипіння і покладіть всі інгредієнти туди. Варіть їх протягом 30 хвилин. За допомогою блендера збийте суп і поверніть все назад в каструлю. Суп потрібно приправити сіллю і перцем. Подавати з вершками.

Готуємо піцу з пастернаком

Візьміть 1 корінь пастернаку, червону цибулину, моркву, цукіні, селера, 2 зелених чилі, помідори, 4 зубчики часнику, 75 г сиру. Духовку розігрійте до 220С. Основу для піци намажте 1 ст. ложкою томатної пасти. Запікайте 60 хвилин. Після в форму для піци покладіть нарізані овочі і насипте натертий сир. Запікайте протягом 10 хвилин, сир повинен розплавитися.

Солодкий пастернак з гірчицею і болгарський кремовий суп

Для приготування пастернаку з гірчицею очистіть 1 кг пастернаку і відваріть протягом 3 хвилин. Після чого злийте воду і, вимивши під холодною водою, відставте в сторону. Тим часом збийте 1 ст. ложку насіння гірчиці, 2 ст. ложки цукру, 3 ст. ложки оливкової олії, перець і сіль. Корінь пастернаку окропити сумішшю і поставте в духовку. Готуйте до золотистого кольору 40 хвилин.

Для болгарського кремового супу знадобляться 1 корінь пастернаку і селери, 4 картоплі і моркви, 2 корені петрушки і зубчики часнику, 1, 5 склянки сметани, 4 ст. ложки масла рослинного, 1 ст. ложки борошна і подрібнену зелень. Очистіть овочі і дрібно наріжте. Покладіть овочі в киплячу підсолену воду і додайте до них нарізану картоплю. Потім готові овочі пропустіть через сито. Борошно обсмажити на маслі і розведіть сметаною, з'єднавши з овочевим пюре. Після чого суп доведіть до кипіння і покладіть туди зелень і часник. Накривши кришкою, покіпятіть ще 8 хвилин. Подавайте суп разом з грінками.

Корінь пастернаку зараз досить рідко використовується при приготуванні різноманітних страв, що є абсолютно заслуженим. Тому що пастернак, а особливо його корінь, є чемпіоном за вмістом корисних вуглеводів, вітамінів і мікроелементів. Він прекрасно підійде в якості приправи до м'ясних страв і овочевих супів і з легкістю зможе урізноманітнити ваш звичайний раціон, даючи вашому організму всю ту користь, яку має.