Чарівна

Краса, любов, мудрість

Чи можна вживати халву в піст?

Багато людей, замислюючись про свій душевний спокій, намагаються дотримуватися посту. Однак, організм все одно вимагає якогось різноманіття в харчуванні. Пропонуємо дослідити на придатність до вживання під час посту таку досить поширену солодкість, як халва.

Склад халви

Халва з'явилася в нашій країні порівняно недавно. Лише на початку двадцятого століття ця східна солодкість стала одним з найулюбленіших ласощів росіян. Вперше вона з'явилася в п'ятому столітті до нашої ери в Ірані. Саме у майстрів цієї країни російські і перейняли технологію виробництва такого чудового кондитерського виробу. На сьогоднішній день ми маємо можливість спробувати всілякі види халви (кунжутна, соняшникова, арахісова, горіхова і комбінована), проте все це зроблено за допомогою машин. Справжню халву, приготовлену вручну, можна спробувати тільки в Ірані.

Склад цього виробу досить простий: карамельна маса (цукор, патока або мед), насіння або горіхи і піноутворювач (корінь солодки, мильний корінь або яєчний жовток).

У виробництві в якості карамельної маси найчастіше використовують цукор з патокою, в той час як мед застосовують при виготовленні в домашніх умовах. Піноутворювач додають для додання халву її класичного вигляду, щоб вона була шаруватої. Іноді в цей кондитерський виріб додають різні барвники та ароматизатори.

Корисні і шкідливі властивості халви

Крім чудових смакових властивостей, халва має ряд корисних властивостей, омолоджує організм, оздоровлює його, покращує травлення і кровообіг, зміцнює нервову систему. До складу цих солодощів входить безліч цінних для організму речовин: натрій, калій, магній, протеїни, харчові кислоти, кальцій. Це далеко неповний список що містяться у виробі корисностей. Наприклад, кунжут, який використовують для приготування одного з видів халви, є кладезью вітамінів. Тут і вітамін А, необхідний людині для зростання, розвитку і хорошого зору, вітамін Е, який захищає від раку і безпліддя, а також сприяє зниженню ризику серцево-судинних захворювань; вітаміни групи В, які допомагають поліпшити стан нервової системи, пам'яті і зменшують ризик простудних захворювань, виникнення астми.

У магазинах халву можна купити на вагу або у вигляді батончиків, що дуже зручно. Крім того, халвового батончики часто бувають покриті шоколадом, що дозволяє змішувати два абсолютно різних смаку, надаючи виробу якусь пікантність.

Однак, халва підходить не всім. Не варто вживати цей продукт людям, що страждають надлишковою вагою (калорійність продукту 500-570 Ккал на 100 грамів). Крім того, протипоказана вона людям з цукровим діабетом і обмінними розладами. Ну і звичайно, якщо у вас алергічні реакції на будь-якої з компонентів халви, не зловживайте цими ласощами.

Необхідно також пам'ятати, що недотримання правил зберігання може призвести до утворення на халву шкідливої ​​для здоров'я цвілі.

Чи можна їсти халву в пост?

Що ж стосується поста, то тут халва вам на допомогу, якщо зголодніли! Вона не містить будь-яких заборонених інгредієнтів за винятком випадку, коли в її складі присутній яєчний жовток. Тому читайте етикетку або готуйте халву самі!

Варто лише пам'ятати, що піст створений не для тіла, а перш за все, для очищення душі. Тому вживати солодощі можна, але тільки якщо це вживання не несе за собою насолоди. Строго кажучи, якщо вам захочеться їсти, наприклад, на роботі, можете сміливо їсти халву. Інша справа, якщо вам без особливої ​​потреби захочеться саме насолодитися солодким - тут вже табу! Не пийте алкоголь, не паліть, не сквернословьте, що не таїть зла. Не робіть того, що накладає ваші душі темні плями. В цьому і є сенс посту.