Чарівна

Краса, любов, мудрість

Чим корисний горох? Властивості гороху

Горох є одним з продуктів, який їдять практично все. Його можна їсти в свіжому, консервованому і вареному вигляді. Він містить дуже багато корисних речовин. Горох здатний поліпшити роботу мозку, запобігти розвитку багатьох захворювань і допомогти в процесі схуднення.

Цілющий склад гороху

  • Горох містить в своєму складі натуральний цукор, який допомагає поліпшити діяльність мозку і пам'яті.
  • У ньому знаходяться незамінні амінокислоти, крохмаль, рослинний жир і ферменти.
  • Горох багатий вуглеводами, насиченими жирними кислотами і харчовими волокнами.
  • З вітамінів горох містить наступні вітаміни: А, Е, Н, групи В, бета-каротин і РР.
  • Він багатий на магній і натрієм, калієм і кальцієм, фосфором і сіркою, містить цинк і марганець, йод і залізо, селен і фтор, нікель і кремній, алюміній і титан.

Користь гороху для організму

  • Горох здатний нормалізувати роботу органів травлення та позбавити від проблем з кишечником.
  • Часте вживання гороху допоможе знизити ризик виникнення захворювань на рак.
  • Горох має стимулюючий вплив на збільшення регенерації в органах і тканинах.
  • Горох буде корисний для лікування шкірних захворювань. Для цього з нього готується кашка, в яку потрібно додати яєчний білок і ретельно розмішати. Отриману суміш необхідно наносити зовнішньо на гнійні рани, фурункули, вугри, бешиха та екзему. Для цього може підійти і горохова борошно.

Кому корисний горох?

Горох корисний всім. Особливо він важливий для людей, що займаються фізичною працею і ведуть активний спосіб життя. Він допоможе легше переносити навантаження, підвищить працездатність і забезпечить організм енергією. Під час християнських постів горох здатний забезпечити організм всіма необхідними поживними мікроелементами.

Горох в кулінарії

З гороху готують каші та супи, киселі і пироги, локшину і пюре. Його використовують як начинку для млинців і пирогів, а також пророщують.

Види гороху

Горох буває декількох видів: лущильний, цукровий і мозковий.

  • Цукровий сорт їдять в свіжому, замороженому і консервованому вигляді.
  • Лущильний горох використовується тільки для приготування супів і каш. Але зате з нього виходять дуже смачними, густими і ароматними супи.
  • А ось мозкові сорти застосовуються для консервування. Вони і є найсмачнішими.

Застосування гороху в народній медицині

  • Горох містить в своєму складі нікотинову кислоту, яка допомагає підтримувати нормальний рівень холестерину. Для того щоб забезпечити організм добовою нормою нікотинової кислоти, вам потрібно з'їдати всього 0,5 чашки свіжого горошку. Разом з ніацином і вітаміном РР вона здатна запобігти атеросклерозу, астму та рак.
  • Щоденне застосування гороху поліпшить роботу серця, знизить ймовірність виникнення гіпертонії та інфаркту. Він не дасть накопичитися жовчі і попередить утворення тромбів.
  • При цукровому діабеті, туберкульозі необхідно включити в свій раціон горох.
  • При лікуванні захворювань, пов'язаних з імунними і нервовими розладами, горох також буде корисний.
  • Горох має м'яку сечогінну дію, активізуючи жировий обмін, завдяки чому він буде корисний для процесу схуднення.
  • Якщо мучить печія, досить з'їсти 4 свіжі горошини, щоб зменшити негативні сімптоми.Прі бажанні можна розмочити сухі горошини.
  • Якщо приймати по 1 ч. Ложки борошна з гороху, запиваючи водою, можна полегшити стан цукрового діабету, попередити виникнення атеросклерозу і зменшити головний біль.
  • Горох здатний поліпшити харчування головного мозку і обмін речовин.
  • Для лікування сечокам'яної хвороби готується відвар з бобів, гороху та його листя. Такий відвар надасть сильний сечогінний вплив, допоможе роздрібнити камені і вивести їх з сечею. Для його приготування горох потрібно зібрати, коли він починає цвісти. Після чого до нього додати боби, і залити все холодною водою. Кип'ятіть 10 хвилин, після залиште на 30 хвилин, процідіть і охолодіть. Відвар приймайте 3 тижні по 2 ст. ложки 4 рази на день.

Горох в косметології

Жінки, які часто їдять горох, залишаються довше свіжими і красивими.

З зеленого горошку можна приготувати маску для шиї та обличчя нормальної і сухої шкіри. Для її приготування візьміть 1 ст. ложку борошна з сухого гороху, 1 ч. ложку яєчного жовтка і рослинного масла. Перемішайте всі інгредієнти і нанесіть на зону шиї та обличчя. Через 30 хвилин вмийтеся теплою водою. Для жирної шкіри в приготуванні маски використовується білок, а не жовток.

Як готувати і їсти горох?

Горох практично не має протипоказань. Якщо є розлади шлунка у вигляді здуття або метеоризму, можна нейтралізувати негативний вплив гороху, коли їмо його разом з кропом і фенхелем. Так ви зможете впоратися із зайвою газоутворенням.

Для правильного приготування гороху, його потрібно замочити. Якщо википить вода, додавайте теплу воду, щоб горох був смачним. Якщо варити під закритою кришкою на повільному вогні, горох збереже в собі багато корисних речовин. Соліть горох за кілька хвилин до готовності. Щоб приготувати пюре без грудок, горох потрібно розминати, як тільки він звариться.

Горох містить велику кількість антиоксидантів. Всі речовини, що входять до його складу, мають цілющі властивості. Щоб бути здоровою і виглядати завжди ефектно, включіть в свій раціон горох.