Чарівна

Краса, любов, мудрість

Лимонна кислота: застосування і корисні властивості

Лимонна кислота є кристалічною речовиною, яке має білий колір і добре розчиняється в воді і в етиловому спирті, але дуже погано розчиняється в діетиловому ефірі. Відкрита така кислота була в 1784 році швейцаром Карлом Шеєле. У кулінарії лимонна кислота - це натуральна харчова кислота і її додають з метою регуляції кислотності і додання свіжого ефекту в алкогольні і безалкогольні напої. Також лимонна кислота захищає продукти від розкладання під дією важких металів.

Лимонна кислота має чудові смакові якості, і тому її використовують для приготування солодощів, морозива, консервів з фруктів і ягід, желе, джемів. Лимонну кислоту додають в багато косметичні препарати - еліксири, лосьйони, креми, шампуні, фіксатори волосся та ін. Вона покращує тютюн і пов'язує з ним летючі основи, застосовується у виноробстві і при обробці виробів зі шкіри. Широко застосовують лимонну кислоту і в медицині, зокрема для підвищення енергетичного обміну. Вчені вважають, що лимонна кислота є практично в половині всіх харчових продуктів, настільки поширене природна речовина можна виявити в ягодах, хвої, стеблах махорки, цитрусових, але найбільше його міститься в китайському лимонник.

Застосування лимонної кислоти в кулінарії

Лимонна кислота в кулінарії вживається зазвичай у вигляді розчину або порошку, найчастіше в розчині і при цьому розчиняють її в гарячій воді. Як правило, лимонну кислоту вводять в соуси для додання їм пікантності - в яєчно-масляні, томатні, соуси на білому вині, грибні, а також в багато інших страви. У кондитерських виробах кислота підвищує еластичність клейковини листкового тіста. Додатково таку кислоту додають в плавлений сир, щоб поліпшити намазиваемость сиру.

Чим же пояснюється широке застосування лимонної кислоти крім її корисних смакових якостей?

  • Лимонна кислота - це дивовижний набір хорошою розчинності, низьку токсичність, безпеки для природного середовища і відмінного поєднання з різними іншими хімічними сполуками.
  • Лимонна кислота часто зустрічається в майонези і кетчупах. Вона потрібна для підвищення консервації.
  • У шипучих вітамінки, холодних чаях і сухих напоях лимонна кислота прідаетпріятний кислуватий відтінок і продовжує термін їх придатності, причому абсолютно без шкоди для їжі. Також лимонну кислоту додають в деякі рибні консерви.
  • Помірне вживання лимонної кислоти в кулінарії сприяє діяльності підшлункової залози, підвищує апетит і підвищує засвоєння їжі. Натрієва сіль лимонної кислоти покращує спінювання і тривалість тримання піни, тому кулінари цінують цей засіб для приготування кондитерських виробів з піною.

Корисні властивості лимонної кислоти

Застосування лимонної кислоти в їжі допомагає прочищати організм від токсинів і шкідливих речовин, позбавляє від надлишків солей, шлаків, підвищує діяльність травних органів, покращує зір, вуглеводи швидше спалюються при різних фізичних навантаженнях. Вживання лимонної кислоти також є хорошою профілактикою від раку, додавання в їжу зменшує підвищений рівень кислотності лимонного соку, робить імунітет більш стійким до різних захворювань, вміст кальцію в організмі стає вищим при застосуванні лимонного соку, а також нормалізується функціонування нервової ендокринної систем.

Велика перевага лимонної кислоти полягає в тому, що її можна проводити в твердому вигляді, крім того вона не робить ніякого дратівної ефекту на травний і дихальний тракт.

Лимонна кислота відома не тільки як харчова добавка, але і як допомогу при простудних захворюваннях. Для полоскання горла береться 30% -ний розчин лимонної кислоти. Щоб ретельно прополоскати горло закиньте голову назад, і видихайте повітря і тоді повітря почне клекотіла у вас в роті. Якщо полоскати горло таким розчином кожну годину на початковому етапі захворювання, то можна вилікуватися досить швидко. Якщо у вас вдома не знаходиться лимонної кислоти, то можна взяти пару скибочок лимона, очистити його від шкірки і брати в рот по одному шматку, намагаючись щоб скибочки знаходилися близько до самого горла. Злегка рассосіте їх, а потім проковтнути. Повторюйте поки не відчуєте полегшення в горлі.

Але пам'ятайте, що, незважаючи на те, що лимонна кислота корисна для організму вживати її слід в обмежених кількостях. Насичений розчин лимонної кислоти може викликати роздратування шкіри, і особливо акуратно стежте за тим, щоб кислота не потрапила в очі, так як це може спровокувати опік слизової оболонки ока.

Ця кислота прискорює метаболічні процеси і обмін речовин, але знову ж таки в разі її мінімального вживання. Крім цього лимонну кислоту можна приймати при похмільного синдрому, щоб знизити інтоксикацію в організмі. Дотримуйтесь сувору дозування лимонної кислоти, так як при вживанні всередину концентрованої лимонної кислоти ви можете отримати сильне подразнення шлунка, що буде супроводжуватися кашлем, болем або блювотою.

Лимонна кислота - відмінна природна добавка, яка при розумних вживаннях підвищує смакові якості їжі і покращує ваше здоров'я, відведіть їй гідне місце на своїй кухні!