Чарівна

Краса, любов, мудрість

Зелений чай для здоров'я

Уже кілька століть в східних країнах користується популярністю зелений чай, який вважають корисним напоєм від багатьох хвороб і п'ють для підтримки захисних сил організму, а секрети його приготування ретельно передаються з покоління в покоління. Добрався зелений чай і в Росію, і всього за кілька років у нього з'явилося багато прихильників. Чи справді так корисний зелений чай і як його правильно вживати?

Корисні властивості зеленого чаю

Чим багатий зелений чай?

  • В такому чаї багато вітамінів: Р, В, С, К, РР, А, Е, а також різних мікроелементів - фтору, цинку, міді, йоду, фосфору і кальцію.
  • Вражаюче, але в зеленому чаї міститься набагато більше вітаміну С, в порівнянні з цитрусовими, - цей вітамін краще за всіх справляється з вірусами і бактеріями, а також нейтралізує вплив шкідливих речовин.
  • Вітаміну Р в зеленому чаї більше в 10 (!) Разів, ніж в чорному. Вітамін Р - відомий своїм позитивним впливом на кровообіг, він зміцнює стінки судин.
  • Багато в зеленому чаї і вітаміну К, який незамінний для роботи печінки і утворення протромбіну, вітамін бере участь в регуляції згортання крові і тому він повинен обов'язково бути присутнім в щоденному меню.
  • Також за допомогою наукових досліджень було доведено, що в складі зеленого чаю просто найпотужніше кількість катехінів, якого немає ні в якому іншому продукті, що допомагає підтримувати норму рівня цукру в крові.

Зелений чай для здоров'я

Дуже корисно пити зелений чай людям з хворобами щитовидки, так як в ньому міститься багато йоду, а він славиться своїм позитивним впливом на ендокринну систему. Можна використовувати зелений чай як ополіскувач для порожнини рота, так як в ньому багато фтору, то він буде відмінним засобом для профілактики карієсу і запальних інфекціях ротової порожнини.

Зелений чай часто рекомендують включати в свій щоденний раціон для зміцнення зору, профілактики хвороб серця, слабких судинах, атеросклерозі й гіпертонії. Корисний буде зелений чай і при харчових отруєннях і нетравленні шлунка.

Найвідоміше властивість зеленого чаю - очищення і допомогу при схудненні, так як при його вживанні активніше руйнується холестерин і складні жири. Але всупереч поширеній думці зелений чай сам по собі не дієтичний засіб, він лише запускає прискорювальні обмінні процеси при дієті і виводить шлаки і токсини з організму. Тому будь-яка дієта повинна супроводжуватися великою кількістю гарячих напоїв зеленого чаю.

Цей напій багато лікарів рекомендують пити при вагітності, так як це природна і безпечна джерело таких речовин, як фтор і цинк.

Шкідливі властивості зеленого чаю

   1. Будь-який навіть найкорисніший продукт при нерозумному його споживанні з корисного перетворюється на шкідливий, тому все повинно бути в міру. Пиття зеленого чаю в величезних кількостях може негативно позначитися на роботі нирок і печінки, так як в цих органах можуть накопичуватися поліфеноли, які містяться в зеленому чаї і в великих кількостях приносять тільки шкоду.
   2. Також у зеленого чаю є ряд обмежень - деяким людям необхідно знизити його споживання. Не рекомендується його пити при захворюваннях серцево-судинної системи і зниженому тиску, так як зелений чай може впливати на тиск і збивати серцевий ритм.
   3. Не слід його пити і при загостренні виразкових захворюваннях шлунка або дванадцятипалої кишки. Годуючим мамам можна пити зелений чай в маленьких кількостях тільки вдень, якщо випити його ввечері то це може стати причиною безсоння, як для мами, так і для дитини. І дорослим слід бути обережним при вживанні зеленого чаю на ніч, так як міцно заварений чай має збудливу дію. Зовсім відмовитися від зеленого чаю слід особам, хворим на подагру, так як в ньому багато пуринових підстав.

Зараз стало дуже модно пити після занять спортом холодний зелений чай, але не варто цього робити. Краще пити для цих цілей звичайну холодну воду, а чай пити в більш помірних кількостях.
Зелений чай для здоров'я

Приготування

  • Зелений чай з медом - дуже корисна і смачна річ. Додай на склянку одну чайну ложку меду, часточку лимона і насолоджуйся цим напоєм. До речі, цікавий факт - вченими було з'ясовано, що зелений чай при його регулярному вживанні може сприяти збільшенню грудей. Можна також пити зелений чай з Мелліс - це прекрасне розслаблюючу засіб.
  • Яєчний чай для зміцнення кровоносних судин: тобі потрібні два сирих жовтка і 3-5 грам зеленого чаю. Все ретельно перемішати в чашці і випити залпом, вживати один раз в день. Такий напій відмінна профілактика атеросклерозу, а також він рекомендується для зниження артеріального тиску.
  • При зниженому імунітеті, стресі, нестачі вітамінів, надлишок шкідливих речовин в організмі непогано пити 1,5-2 склянки чаю з сухофруктами (курагою, родзинками, фініками) за пару годин до їжі. При токсикозі і далеких поїздках можна просто жувати листочки зеленого чаю.
  • У Китаї дуже люблять пити зелений чай з жасмином, так як ця квітка покращує аромат і смак чаю. Крім цього такий чай має ряд корисних властивостей - служить профілактикою виникнення раку, хвороб серцево-судинної системи, а також стимулює роботу імунної та нервової системи. Регулярне вживання такого чаю підвищує життєвий тонус, увагу і пам'ять.
  • Зелений чай можна застосовувати і в якості маски для обличчя, так як він благотворно впливає на шкіру, можна протирати їм особа замість тоніка, додавши в чай ​​трохи спирту. Для відновлення сил і підвищення загального самопочуття корисно приймати ванну з зеленого чаю. Тобі знадобиться шість стіл. ложок звичайного листового зеленого чаю заварити підлогу літром окропу, дати відстоятися протягом години, процідити і вилити чай в ванну. Також можна додати в ванну кілька крапель ефірного масла троянди або жасмину, можна просто засипати сухих пелюсток цих квітів. Така ванна надає шкірі пружність і підсилює регенерацію клітин.

Зелений чай - воістину унікальний продукт через своїх цінних якостей. Його часто додають в багато косметичні засоби - креми, лосьйони, шампуні, так як він нейтралізує дію шкідливих факторів навколишнього середовища. Для тих, хто піклується про своє здоров'я і відмінному самопочутті зелений чай повинен стати постійним гостем на кухні.