Чарівна

Краса, любов, мудрість

Імбир: корисні властивості та рецепти

Імбир - пряність, яка прийшла до нас зі Сходу. Для додання пряного і ароматного запаху і, звичайно, незвичайний смак їжі імбир просто незамінний. Вітаміни А, С і цінні амінокислоти, якими багатий імбир, роблять його необхідним гостем на нашому столі.

Крім використання імбиру як приправи, його часто застосовують для приготування чаю. Чай виходить з терпким і насиченим смаком. Імбир має властивість прискорювати обмінні процеси в організмі, а значить такий чай нормалізує роботу органів і виводить токсини з організму.

Корисні властивості імбиру

Імбир - улюблена приправа в східній медицині і аюрведою, він служить для розпалювання «вогню» в організмі. У имбире величезна кількість протиракових і протизапальних властивостей, якщо регулярно вживати його в їжу, то це відмінний засіб для профілактики раку. Імбир за кількістю фітонцидів можна порівняти з часником, але його головний плюс в тому, що він не має неприємного запаху. Додавання імбиру в їжу підвищить стійкість організму до простудних захворювань. Також імбир має здатність знижувати артеріальний тиск, кількість холестерину і буде вірним помічником при отруєнні, так як нейтралізує шкідливі речовини. Недарма, імбир завжди використовують при приготуванні суші - він вбиває всі мікроби, які можуть бути в сирій рибі.

Імбирний чай

Імбирний чай крім свого відмінного пряного смаку позитивно впливає на травлення, роботу печінки, посилює апетит і сексуальний потяг, також зміцнює пам'ять. Чай з імбиром має властивість обволікати слиз в шлунку і кишечнику, в якій скупчується величезна кількість шлаків.

Корисно пити чай з імбиром, тим, у кого робота пов'язана з інтелектуальною працею - імбир підсилює надходження кисню в кров. Може допомогти при головному болю і болях у хребті. Список корисних якостей імбиру настільки високий, що просто гріх не включити його в свій раціон. До того ж зараз є безліч рецептів імбирного чаю, і його можна зробити, покладаючись на свій смак і фантазію, додаючи з імбиром інші лікарські трави. Багато людей, які сиділи на дієті зізналися, що постійно пили імбирний чай, і він став їм відмінним помічником при схудненні, так як імбир підсилює обмін речовин і сприяє виведенню жирів з організму. Вживаючи імбирний чай при дієті, не варто боятися за погіршення свого здоров'я і зовнішнього вигляду - імбир покращує стан волосся і шкіри.

Обмеження щодо вживання імбиру

Незважаючи на всі його корисні властивості, імбир не рекомендується вживати при:

    * Виразкових захворюваннях шлунка і дванадцятипалої кишки,
    * Підвищеній температурі, так як властивість імбиру розганяти кров може тільки ще більше підвищити температуру,
    * Кровотечах, як зовнішніх і внутрішніх,
    * Шкірних запальних хворобах - імбир тільки загострить захворювання.

Приготування імбиру

Свіжий корінь імбиру можна зберігати в холодильнику до 7 днів, а сушений до 3-4 місяців. Сушений імбир з шкіркою краще містити в темному місці, інакше імбир може потемніти. При очищенні кореня імбиру шкірку зрізав дуже тонким шаром, так як під нею знаходиться дуже багато поживних речовин. Щоб подрібнити корінь імбиру, можна скористатися дрібної теркою, з отриманої імбирної кашки вичавити сік, який потім можна додавати в салати і солодке. Свіжий імбир можна замочити в горілці і тоді він надовго збереже свої смакові і ароматичні якості. Висушений корінь імбиру перед їжею слід вимочити і мати на увазі, що його смак більш гострий і одна ч. Ложка такого імбиру дорівнює 1 ст. ложці свіжого імбиру. Буває ще й мелений імбир, але його смакові властивості багато в чому губляться.

Імбир буде хороший до м'ясних страв - його слід додавати по граму на кг м'яса. Можна додавати і в борошняні вироби під час приготування, в соуси вже перед подачею на стіл, а до м'яса за кілька хвилин до готовності, в варення і солодкі напої за п'ять хвилин до приготування.

Рецепти з імбиру

   1. Чай з імбиром: тертий імбир - 3 ч. Ложки на склянку води. Свіжий імбир залий холодною водою, і кип'ятити близько 10 хвилин, щільно закривши каструлю. Потім зніми з вогню, дай напою настоятися, додай меду за смаком і імбирний чай готовий.
   2. Імбир в цукрі. Півкілограма тертого імбиру очисти від шкірки і наріж тоненькими скибочками, потім нарізаний імбир помісти в каструлю з холодною водою. Доведи до кипіння і продовжуй варити півгодини, поки імбир не стане м'яким. Потім злий воду, додай цукру, приблизно стільки ж, скільки імбиру в каструлі і три ст. ложки води. Знову доведи до кипіння, безперервно заважаючи імбир, до тих пір, поки не випарується вся вода. Тепер скибочки імбиру можна посипати цукром або сухарями і зберігати в посуді без доступу повітря. Такий імбир зберігає свої смакові якості протягом 3 місяців.
   3. Морозиво з імбиром: на пів кіло морозива потрібно невеликий корінь імбиру, прикрасити можна зацукрованим імбиром, горіхами і фруктами. Для початку імбир очисти, потім натри на тертці і з цієї кашки постарайся вичавити якомога більше соку. Морозиво витягни з морозилки розтопити до напіврідкого стану, додай до нього імбирний сік, перемішати і відправ в морозилку на півгодини. Потім прикрась морозиво, як тобі заманеться.
   4. Суп з куркою і імбиром: тобі знадобиться невеликий імбирний корінь, пару зубчиків часнику, 300 гр курячого філе, 0,2 л курячого бульйону, соєвий соус - 1 ч. Ложка, лимонний сік - 2 ч. Ложки, щіпка прянощів чилі і каррі, дрібно нарізану зелену цибулю - 2 ч. ложки, кінза - 2 ч. ложки, шпинат - 50 гр, соняшникова або оливкова олія - ​​1 ч. ложка. Свіжий імбир порежь тоненькими кружальцями і разом з зубчиками часнику зітреш із неї ступкою. Заздалегідь відвари курку, потім в цей бульйон додай часнику з імбиром, соєвого соусу, лимонного соку, каррі і чилі і півсклянки води. Суп доведи до кипіння, потім продовжуй варити на слабкому вогні хвилин 10. Потім курку вийми з супу і вилови великі шматочки часнику з імбиром, додай в бульйон шпинату і продовжуй варити ще пару хвилин. Лук і кінзу дрібно наріж і растовкти ступкою, потім додай сіль і рослинне масло, все ретельно перемішати. Остигнуло м'ясо розклади по порціях, залий приготовленим бульйоном, а зверху приправ соусом з кінзи і цибулі.
   5. Коктейль з імбиром «збудливий». Ще одна властивість імбиру - посилювати сексуальний потяг, тому він відмінно підійде для пристрасного вечора. Цей смачний коктейль складається з одного банана, імбирного кореня, вершків, кокосового молока і жирного морозива. Для початку півсклянки кокосового молока, і розім'яту банан збий міксером, потім туди додай трохи тертого імбиру, половину пломбіру, ​​тепер все це збивай на найшвидшому режимі близько 2-3 хвилин. Коктейль готовий, залишається тільки прикрасити його вершками і подавати на стіл.


   6. Єменський кави з імбиром. На три персони буде потрібно: 3 ст. ложки меленої кави, корінь очищеного і подрібненого імбиру, приблизно 3-4 см, 1,5 чашки холодної води (або додати води на свій смак), 1 ч. ложка цукру. Всі компоненти додати до турецького кавник і звари на слабкому вогні кави по-арабськи. Кава вийде темним і міцним з насиченим ароматом імбиру.